Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέες προκλητικές ΝΟΤΑΜ της Αγκυρας με «πλάτες» ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε μονομερή δέσμευση περιοχών μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου προχωρά η Τουρκία

Σε πολλαπλή αμφισβήτηση και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προβαίνει με το μπαράζ ΝΟΤΑΜ η Αγκυρα
Σε πολλαπλή αμφισβήτηση και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προβαίνει με το μπαράζ ΝΟΤΑΜ η Αγκυρα
Κλιμακώνεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, με την επιδίωξή της για «γκριζάρισμά» του να γίνεται όλο και πιο φανερή, με τις «πλάτες» μάλιστα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ από τις 25/12/15 (Α5670, 5671, 5725, 5726, 5736, 5738, 5915 και 5946), απαντώντας και σε αντίστοιχες «ακυρωτικές» ελληνικές ΝΟΤΑΜ, η Αγκυρα προχώρησε μονομερώς στη δέσμευση περιοχών μεταξύ της Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις από τις 4/1 έως τα τέλη Φλεβάρη.

Η Αγκυρα μνημονεύει σημείο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μεγίστης, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν «αδιευκρίνιστα» και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών. Σημειωτέον, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο, το οποίο αποτελεί σημείο νευραλγικής σημασίας για τη χάραξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

Παραπέρα, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά για την έκδοση ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, λέγοντας ότι έτσι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν τη λεγόμενη «αποστρατικοποίηση» των νήσων Σαμοθράκη, Λήμνος, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη, τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δε θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.

Επιπλέον, αμφισβητούν την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια (ν.μ.), ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου η Τουρκία δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης για αεροπορικές της δραστηριότητες.

Το μπαράζ ΝΟΤΑΜ

Θυμίζουμε ότι ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Αγκυρα με τρεις NAVTEX (1184/15, 1183/15, 1182/15) και τις αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ επιχείρησε να δεσμεύσει για ασκήσεις (συνήθως αεροναυτικές) για έναν ολόκληρο χρόνο (!) τρεις μεγάλες περιοχές, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας:

-- Η πρώτη στο Βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή βορείως της Λήμνου μέχρι τον Αθω και τη Θάσο.

-- Η δεύτερη στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ Αη Στράτη και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας έτσι όλη τη Σκύρο - έδρα της 135 Σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

-- Και η τρίτη στο Νότιο Αιγαίο, μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νησίδας Κινάρου.

Είχε προηγηθεί η εκ νέου αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της χώρας στους τομείς της Ερευνας και Διάσωσης, στην αναγνωρισμένη από τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) περιοχή που συμπίπτει με το FIR Αθηνών («Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων»), καθώς με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αγκυρα στις 23 Δεκέμβρη (Α5832/15, Α5821/15), με αφορμή επιχείρηση διάσωσης στο Φαρμακονήσι, δήλωσε ότι η αρμοδιότητα για Ερευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου ανήκει στις τουρκικές αρχές.

Ως απάντηση, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές Πολιτικής Αεροπορίας, με ΝΟΤΑΜ (Α2642/15, Α2641/15 και Α2640/15) που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν άκυρες και ανίσχυρες («Null and Void») τις τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ, τονίζοντας ότι για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες για έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι οι ελληνικές αρχές, ενώ οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Αγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».

Στη συνέχεια, όπως ήδη σημειώσαμε, οι τουρκικές αρχές με NOTAM στις 25/12 δέσμευσαν περιοχές μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας χωρίς πραγματικά πυρά (ASFAO), για το διάστημα μεταξύ 4/1 και 29/2/2016.

Η Αθήνα με τη ΝΟΤΑΜ 2643/15 τροποποίησε τις συντεταγμένες που περιλάμβανε το τουρκικό αίτημα, καθώς επικάλυπτε και περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή (μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων).

Ομως οι τουρκικές αρχές, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει εθνικό εναέριο χώρο μέχρι 10 ν.μ. και επιχειρώντας να τον περιορίσουν στα 6 ν.μ., απέρριψαν την ελληνική ΝΟΤΑΜ και με την έκδοση νέας δικής τους (Α5915/15) δηλώνουν ότι η Αθήνα παραβιάζει τους κανονισμούς του ICAO και ότι τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία θα συμμετέχουν στην άσκηση δε θα εισέλθουν εντός του «ελληνικού εναέριου χώρου των 6 ν.μ. και δε θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης».

Ακολούθως, επιμένοντας στη διεξαγωγή της άσκησης όπως αρχικά την είχαν σχεδιάσει, οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιες όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και χαρακτηρίζουν την ελληνική ΝΟΤΑΜ «πλήρως άκυρη».

Η Αθήνα επανήλθε στις 28/12 (ΝΟΤΑΜ Α2655/15), δηλώνοντας ότι ενέργησε για την ασφάλεια και την ομαλότητα της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας και την αποφυγή αναχαιτίσεων των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση για λόγους αναγνώρισής τους, σύμφωνα με το άρθρο 3 και 12 της Σύμβασης του ICAO και τη διεθνή πρακτική και, επίσης, για να αποφευχθούν παρανοήσεις σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς περιοχές που περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό της άσκησης επικαλύπτουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τέλος, οι ελληνικές αρχές στις 30 και 31/12 απέρριψαν τις δυο προαναφερόμενες τούρκικες ΝΟΤΑΜ, καθώς, ενώ αφορούν περιοχή του FIR Αθηνών, δεν υπήρξε συνεννόηση με την Αθήνα για τη δέσμευση της περιοχής.

Με την κάλυψη ΕΕ και ΝΑΤΟ οι προκλήσεις της Αγκυρας

Από τις αρμόδιες ελληνικές πηγές διευκρινίζεται ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα «παρακολουθούν» την τουρκική δραστηριότητα με τα μέσα που διαθέτουν. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι πολλές φορές η Αγκυρα σπεύδει να δεσμεύσει περιοχές χωρίς τελικά να τις χρησιμοποιήσει για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά περισσότερο για να κρατά «ζεστό» το ζήτημα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Ζώνη όπου συγκρούονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με νέες επικίνδυνες τουρκικές προκλήσεις, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα με την Αγκυρα να απολαμβάνει επιδεικτική κάλυψη και ασυλία από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Διόλου τυχαία, οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ και NAVTEX εκδίδονται ενώ το ΝΑΤΟ προχωρά σε ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας και η ΕΕ πιέζει, με αφορμή το Προσφυγικό, για «κοινές περιπολίες» στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, υπό την ομπρέλα της ΕΕ, προκειμένου στην πραγματικότητα να ανοίξει δρόμος για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και σε άλλα ζητήματα όπως η Ενέργεια, ο τουρισμός, η αλιεία κ.λπ.

Κι όλα αυτά ενώ, έκθετη πλέον από τα γεγονότα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να προβάλλει την απατηλή εικόνα της Ελλάδας ως «όασης σταθερότητας», την ίδια ώρα που συνυπογράφει τις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που αναβαθμίζουν τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης, την ίδια ώρα που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και αλλού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στο Αιγαίο(2021-10-13 00:00:00.0)
Παραβάσεις, παραβιάσεις και εμπλοκή στο Αιγαίο(2015-12-30 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» με φόντο το ΝΑΤΟ(2006-05-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση FIR και εναέριου χώρου(2003-10-03 00:00:00.0)
Σε αναδίπλωση το ΓΕΕΘΑ(2000-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ