Με ταχύτατους ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την αναβάθμισή της στην περιοχή, στους οποίους περιλαμβάνεται και η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, διαδικασία την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί και μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας υποδομών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε με επιστολή στη διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος» και στους μετόχους του ότι επανεκκινεί τη διαδικασία παράτασης της σύμβασης παραχώρησης, κίνηση που ανοίγει το δρόμο για πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΑΑ (30%). Σημειώνεται πως το Δημόσιο κατέχει επιπλέον 25% στο ΔΑΑ, ενώ το 40% ανήκει στο καναδικό εταιρικό σχήμα PSP και ένα 5% κατέχει ο όμιλος Κοπελούζου.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, στο κανάλι TV100 της Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, η ιδιωτικοποίηση και άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας, της Εγνατίας Οδού και ...έπεται συνέχεια.
Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας ανάγλυφα τους στόχους της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ: «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας». Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ούτως ή άλλως είναι κόμβος για τις μεταφορές. Είναι τόσο μεγάλο το φορτίο που πρέπει να διακινηθεί που τα δύο λιμάνια δεν φτάνουν, γι' αυτό και άλλα λιμάνια θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία».
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Εγνατία είπε ότι «αν δούμε την εικόνα πώς διαμορφώνεται μετά τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Θριάσιο Πεδίο, το νέο εμπορευματικό κέντρο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα τρένα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, έχουμε μία τεράστια αλλαγή στο ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στις μεταφορές. Στην εικόνα αυτή να βάλουμε και την Εγνατία. Η Εγνατία είναι δρόμος καινούργιος, μεγάλος, με μεγάλο κόστος συντήρησης, που δεν μπορεί να το επωμίζεται ο ελληνικός λαός. Πρέπει από τα έσοδα του δρόμου να εξασφαλίζεται και η συντήρησή του. Το θέμα για την παραχώρηση των υποδομών του δρόμου θα προχωρήσει».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα πρώτα βήματα για να αλλάξει η οικονομία», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα εργαστεί» στην ίδια κατεύθυνση, γιατί πρέπει «να έρθουν και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου Πεδίου στην Ελευσίνα. Ηδη, περίπου 32 επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, έχουν λάβει τα τεύχη δημοπράτησης και καλούνται να έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 31/3. Από χτες, μάλιστα, άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για το ποιες από αυτές έχουν από τώρα εκφράσει την πρόθεση να καταθέσουν προσφορές. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για τις εταιρείες «Lamda», «Ελλάκτωρ», ΜΕΤΚΑ, «Grivalia» και «Πανγαία», «Τράστορ», «Cosco» κ.ά.