Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
«Εξαιρετικές προοπτικές» για το κεφάλαιο, επικίνδυνη εμπλοκή για το λαό

Σήμερα η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Από τις χτεσινές κοινές δηλώσεις των Α. Φ. Αλ Σίσι και Αλ. Τσίπρα

Eurokinissi

Από τις χτεσινές κοινές δηλώσεις των Α. Φ. Αλ Σίσι και Αλ. Τσίπρα
Οι «εξαιρετικές προοπτικές» για μπίζνες ανάμεσα στα ελληνικά και τα αιγυπτιακά μονοπώλια, καθώς και η επιδίωξή τους να αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική θέση τους στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι.

Σε αυτήν τη βάση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε χτες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενώ παρέστη μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στις εργασίες του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα.

Σήμερα, Τετάρτη, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Φ. Αλ Σίσι, μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την 3η Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, 7 μήνες μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στη Λευκωσία, στις 30/4/2015.

Ενέργεια, λιμάνια, μεταφορές και κατασκευές - υποδομές

Στο επίκεντρο των χτεσινών επαφών βρέθηκαν οι δυνατότητες για διεύρυνση στις κερδοφόρες μπίζνες του κεφαλαίου Ελλάδας και Αιγύπτου, με τον Αλ. Τσίπρα και τον Α. Φ. Σίσι στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους να αναφέρονται συγκεκριμένα στους τομείς της Ενέργειας, της διαλιμενικής συνεργασίας, των μεταφορών, των συγκοινωνιών και των κατασκευών - υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκ νέου ειδική αναφορά στη νέα διώρυγα του Σουέζ και τη δυνατότητα των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων να πάρουν μέρος στα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται γύρω από αυτήν, κάνοντας λόγο για μια «καλή αρχή», η οποία μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεχώρισε την ανακάλυψη του μεγάλου αιγυπτιακού ενεργειακού κοιτάσματος Ζορ, ενώ υπηρετώντας την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό κόμβο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι το έδαφος μέσα από το οποίο θα περνάνε οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος», γι' αυτό «έχει ιδιαίτερο συμφέρον από την καλύτερη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων» στην περιοχή. Αυτό που «ξέχασε» να πει, βέβαια, είναι ότι, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι δρόμοι της Ενέργειας βάφονται όλο και περισσότερο με το αίμα των λαών...

Την ίδια στιγμή, πιο «συγκρατημένες» ήταν οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα στο ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), όπου και εκφράζονται έντονες αντιθέσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τον ενδεχόμενο ρόλο που παίζουν οι ενστάσεις της Τουρκίας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «η συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου, όπως και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, δε στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών στην περιοχή», ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουμε καθυστερήσει» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, και ότι σε τέτοιες κινήσεις «είναι αναγκαίο να υπάρξει και το διερευνητικό στάδιο».

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «κινούμαστε» και «δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο»...

Κατά τ' άλλα, οι Αλ. Τσίπρας και Α. Φ. Αλ Σίσι έκαναν λόγο για αλληλοϋποστήριξη των συμφερόντων Αιγύπτου και Ελλάδας στην ΕΕ και τον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών, αντίστοιχα.

Στρατιωτική συνεργασία και επιδίωξη «ρόλου καταλύτη» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Εξίσου εκτεταμένες με τις αναφορές για τις δυνατότητες κερδοφόρας συνεργασίας των ελληνικών και των αιγυπτιακών μονοπωλίων ήταν οι αναφορές των Αλ. Τσίπρα και Α. Φ. Αλ Σίσι στα γνωστά προσχήματα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», καθώς και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι δύο χώρες για την «περιφερειακή σταθερότητα», επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες και η γεωπολιτική αναβάθμιση του κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή των λαών στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

«Σε μια περίοδο που η γειτονιά μας αποσταθεροποιείται, η συνεργασία μας μπορεί να δημιουργήσει ένα πεδίο σταθερότητας», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, όταν στην πραγματικότητα η Ελλάδα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Καθόλου τυχαία, μια μέρα μετά τις σχετικές αναφορές και στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υιοθετώντας πλήρως τα προσχήματα περί «καταπολέμησης των τζιχαντιστών», ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απέναντι στο νέο φασισμό μιας τυφλής τρομοκρατίας, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», ενώ κάλεσε σε «δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση των προκλήσεων». Διεκδικώντας, μάλιστα, αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική αστική τάξη σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ανέφερε ότι η σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου «μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην ευρύτερη περιοχή».

Αντίστοιχα, ο Α. Φ. Αλ Σίσι μίλησε για «ταύτιση απόψεων στην καταπολέμηση της απεχθούς τρομοκρατίας», ενώ μιλώντας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ανέφερε ότι η Αίγυπτος «χρειάζεται στήριξη από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή», καθώς και ότι απαιτείται «διεθνής κινητοποίηση για τη λαθραία διακίνηση όπλων, τη διασφάλιση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων».

Εξάλλου, ειδική αναφορά έκανε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στο «εξαιρετικό επίπεδο και στη στρατιωτική συνεργασία»Ελλάδας - Αιγύπτου, ενώ ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «καλύτερο και μόνιμο διεθνή συντονισμό για ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς της ασφάλειας», με «ειδικές επιτροπές στα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη».

«Πυξίδα» στη βαθύτερη εμπλοκή οι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου

Μετά τη συνάντησή τους και τις κοινές δηλώσεις τους, ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Φ. Αλ Σίσι παραβρέθηκαν και μίλησαν στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Αιγυπτιακής Ενωσης Επιχειρηματιών, του Ελληνο-αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και πολλών επιχειρηματικών ομίλων. Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE) και της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Οικονομικών Ζωνών (GAFI) της Αιγύπτου, οι οποίοι πραγματοποίησαν ομιλίες με θέματα «Αναπτυξιακή διάσταση και οικονομικές πτυχές της Διώρυγας του Σουέζ» και «Νέος Επενδυτικός Νόμος Αιγύπτου»...

Οπως ανακοίνωσε μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο του συνεδρίου υπογράφτηκαν δύο συμφωνίες, για τη συνεργασία των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα αιγυπτιακά λιμάνια της Αλεξάνδρειας και της Δαμιέτης.

Νωρίτερα, μιλώντας στο άνοιγμα του συνεδρίου, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σκιαγράφησε τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου μέσα από τη συνεργασία με τα αιγυπτιακά μονοπώλια. Απαριθμώντας και αυτός τους τομείς που ιεραρχεί το κεφάλαιο, τόνισε ιδιαίτερα ότι «αμοιβαίος στρατηγικός στόχος των δύο χωρών θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν κεντρικό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου με πυκνά θαλάσσια μεταφορικά δίκτυα και σε βάθος χρόνου ενοποιημένες εφοδιαστικές αλυσίδες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στις δυνατότητες των μονοπωλίων των δύο χωρών και για τη «διεκπεραίωση μεγάλων πρότζεκτ σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να «διαφημίσει» ότι «η κυβέρνησή μας εργάζεται με συνέπεια για την οικοδόμηση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες για «στρατηγική εταιρική σχέση» και πολύμορφη συνεργασία(2022-07-22 00:00:00.0)
Συμφωνίες και διευθετήσεις με το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής(2018-10-11 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι μπίζνες του κεφαλαίου(2015-12-08 00:00:00.0)
Μπροστάρης ντόπιων μονοπωλίων ο Τσίπρας(2015-08-08 00:00:00.0)
Περιοδεία Σίσι σε Ιταλία - Γαλλία(2014-11-26 00:00:00.0)
Σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς(2014-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ