Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς

Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν και Αλ Σίσι στο Σότσι
Από τη χτεσινή συνάντηση Πούτιν και Αλ Σίσι στο Σότσι
ΣΟΤΣΙ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στη Ρωσία ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που είναι το δεύτερο ταξίδι του, μετά τη Σαουδική Αραβία, στο εξωτερικό από την εκλογή του τον περασμένο Μάη.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Σότσι (Νοτιοδυτική Ρωσία) όπου έγινε δεκτός από το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια, μετά την τελετή με στρατιωτικές τιμές (ο ίδιος είναι στρατάρχης), παρακολούθησε μια επίδειξη στρατιωτικού εξοπλισμού που περιελάμβανε διαφόρων τύπων οχήματα και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων. Ακολούθησε συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία, συνέχεια της υπογραφής μνημονίου τον περασμένο Μάρτη.

Επίσης με αφορμή και το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων από την ΕΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του θα «καλωσόριζε» την εισαγωγή από την Αίγυπτο μιας σειράς προϊόντων, όπως η πατάτα, τα πορτοκάλια κλπ. και είπε ότι η Ρωσία μπορεί να διαθέσει στην Αίγυπτο σιτηρά.

Επίσης εκτός από τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξετάστηκε και η προοπτική δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Τελωνειακή Ενωση της διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν. Ο Αλ Σίσι διαφήμισε επίσης τη νομοθετική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου για ξένους επενδυτές.

Χτες επίσης έγινε γνωστή η έρευνα του λεγόμενου Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εγκαλεί τον Αιγύπτιου Πρόεδρο για ενδεχόμενες δολοφονίες εκατοντάδων ισλαμιστών διαδηλωτών πριν από ένα χρόνο. Οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν την έκθεση ως μεροληπτική λέγοντας ότι η έκθεση αγνοεί τις δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων στις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις «στα χέρια εκείνων τους οποίους (η έκθεση) χαρακτηρίζει ειρηνικούς διαδηλωτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ