Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προσδοκίες για οικονομικά οφέλη και «γεφυρωτικό ρόλο»

«Ο εντοπισμός του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ παρέχει στη χώρα μας, εκτός από δυνητικά σημαντικά οικονομικά οφέλη, τη δυνατότητα να αναδείξουμε το θεσμικό, γεφυρωτικό μας ρόλο και το δημιουργικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα κράτος - μέλος της ΕΕ σε μία περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, μιλώντας χτες στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που έγινε στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «το 2016 θα είναι η χρονιά αποφάσεων που θα καθορίσουν την εν γένει πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών μας αποθεμάτων - αυτών που έχουν ανακαλυφθεί και εύχομαι και αυτών που θα ανακαλυφθούν. Είναι καλά γνωστό ότι οι ανακαλύψεις στο αιγυπτιακό Zohr απέχουν μόλις 6 χλμ. από το τεμάχιο 11 που έχει αδειοδοτηθεί στην TOTAL. Οι πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων και στο δικό μας τεμάχιο, στη δική μας ΑΟΖ, φαίνεται να είναι εύλογα ενθαρρυντικές», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η χώρα μας δεν είναι πια η Κύπρος που στη διεθνή πολιτική σκηνή λειτουργεί μόνο με τον καταγγελτικό της λόγο. Δε λειτουργούμε πια μονοθεματικά επιδιώκοντας την επίλυση του Κυπριακού (...) Οι προσπάθειές μας στο Κυπριακό αποκτούν ερείσματα μέσα από την ενεργή παρουσία και θέση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας».

Οι επαφές γύρω από την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί τελευταία, μαζί με σειρά διεργασιών γύρω από θέματα (όπως το Κυπριακό) που αφορούν ευρύτερες γεωπολιτικές «ισορροπίες» στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι χτες ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, με πρωτοβουλία του δεύτερου. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν διμερή θέματα, την προετοιμασία της τριμερούς Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που θα γίνει το Γενάρη αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του και για τη σημερινή τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της βάσης στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι οι προχτεσινές δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, ότι ο σεβασμός της αρχής της διζωνικότητας σημαίνει «οι Τουρκοκύπριοι να κυβερνούν τη δική τους συνιστώσα πολιτεία στη δική τους περιοχή και να έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης». Ακόμα, ο Ακιντζί επέμεινε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί και ότι αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο πλευρών στην Κύπρο, αλλά και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις για Κυπριακό(2019-10-31 00:00:00.0)
Ατυπη τριμερής συνάντηση στις 25/11 στο Βερολίνο(2019-10-30 00:00:00.0)
Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο(2019-07-31 00:00:00.0)
«Ψήνονται» παζάρια και ευρύτερες μεθοδεύσεις(2018-10-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα(2017-05-03 00:00:00.0)
Τέσσερις συναντήσεις σε πέντε μέρες(2016-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ