Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12308

Προϋπολογισμός - ανοιχτή ομολογία του ταξικού προσανατολισμού της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής


ΣΕΛ.  8   -   9
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Καλλιεργούν κλίμα για βίαιη επέμβαση

Κυβέρνηση, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζουν την ένταση της καταστολής που θα ακολουθήσει


ΣΕΛ.  16

Συμφώνησαν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό σε όλη την ΕΕ συζητήθηκαν στο χτεσινό Γιούρογκρουπ

Καταρρίπτεται η κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «διαπραγμάτευσης για τη διάσωση των συντάξεων».

Στο χτεσινό τακτικό Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν κατευθύνσεις για αντιλαϊκές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα σε όλη την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρθούν και οι αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό στην Ελλάδα.

Δεύτερη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων συμφωνήθηκε να προωθηθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.


ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ξανά η ίδια κοροϊδία

Κάθε φορά που νέα, σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών, η κυβέρνηση ανασύρει το μύθευμα περί της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που διεξάγει, στην προσπάθειά της να αποκοιμίσει το λαό με αυταπάτες, να κερδίσει χρόνο και να τον φέρει προ τετελεσμένων, όταν τελικά αποδειχτεί υπέρ ποιου διαπραγματευόταν και ποιων τα συμφέροντα είχε τοποθετήσει στην προκρούστεια κλίνη.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε με το «καλημέρα» της συγκυβέρνησης, που ενώ συνομολογούσε μνημόνιο, ορκιζόταν ότι διεξάγει σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση κι ότι αυτό τη διαφοροποιεί απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις που σήκωναν τάχα λευκή σημαία δίχως μάχη. Μέχρι που στα μέσα του καλοκαιριού, ο πρώτος γύρος «σκληρής διαπραγμάτευσης» έληξε με το λαό στο «κανναβάτσο», πλακωμένο από ένα ακόμα, τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο, υπαγορευμένο κι αυτό απ' τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Εκτοτε η κυβέρνηση όλο και κάτι διαπραγματεύεται, αλλά ο λαός όλο και επιβαρύνεται με μέτρα που εξανεμίζουν το όποιο εισόδημά του και τα όποια δικαιώματα του έχουν απομείνει. Το τελευταίο διάστημα κι ενώ ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» νέα καυτά μέτρα που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, τους αγρότες κ.λπ., επιχειρεί και πάλι να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και προσδοκίες ότι τάχα πασχίζει για το... «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων!

Η κυβέρνηση πράγματι πασχίζει για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για το κεφάλαιο. Τα δικά του συμφέροντα εκπροσωπεί στην «αρένα» όπου ανταγωνίζεται, με τη δύναμη που έχει, τα κεφάλαια άλλων κρατών. Ακριβώς γι' αυτό δεν πείραξε ούτε «τρίχα» απ' το αντιλαϊκό - αντεργατικό οικοδόμημα που «έχτισαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής φιλομονοπωλιακής στρατηγικής και των μνημονίων που την εξειδίκευσαν, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας. Για λογαριασμό αυτών των συμφερόντων μπαίνουν τα λαϊκά δικαιώματα στην προκρούστεια κλίνη. Για λογαριασμό αυτών των συμφερόντων το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο στόχαστρο. Γι' αυτά τα συμφέροντα δίνονται φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που χαρατσώνονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Εξάλλου, είναι καθαρό ότι στη συμφωνία της κυβέρνησης - δανειστών που πέρασε fast track κατακαλόκαιρο, με τη στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, περιλαμβάνονται χαρτί και καλαμάρι οι δεσμεύσεις για το νέο μαχαίρι στο συνταξιοδοτικό, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την απογείωση της φοροληστείας σε βάρος των αγροτών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ. Αυτές τις κατευθύνσεις, άλλωστε, τις έχει κάνει «λιανές» και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, που με αλλεπάλληλες διαρροές και δηλώσεις έχει στρώσει το έδαφος για την αντιλαϊκή επίθεση στο Ασφαλιστικό.

Σήμερα, το γνωστό αυτό έργο επαναλαμβάνεται. Ξανά «σκληρή διαπραγμάτευση», ξανά κουρνιαχτός που αποπροσανατολίζει το λαό για να μη δει για λογαριασμό ποιων διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, να μη δει ότι οι κόντρες αφορούν στο ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα ευνοηθούν έναντι άλλων, σε ποιους θα μοιραστεί εκ νέου η πίτα, ζήτημα όπου είναι λογικό να εκδηλώνονται διαφωνίες και μάλιστα μεγάλες.

Να μην αντιληφθεί τελικά πως αν ο ίδιος δεν υπερασπίσει τα συμφέροντά του, θα μετράει ύστερα από κάθε διαπραγμάτευση απώλειες και μάλιστα οδυνηρές. Οι εργάτες στους χώρους δουλειάς, οι αγρότες στα χωράφια, οι αυτοαπασχολούμενοι στα μικρομάγαζα, έχουν πείρα πια. Αν μπορούν κάπου να εναποθέσουν ελπίδες και προσδοκίες δεν είναι στα παζάρια των αντιπάλων τους, αλλά στη δική τους συμμαχία, στη δική τους απόφαση για οργάνωση της πάλης τους ενάντια στις αιτίες των βασάνων τους. Να αρνηθούν τη συναίνεση ή την ανοχή στην πολιτική που τους τσακίζει για τα κέρδη του κεφαλαίου, να μην ξεγελαστούν από τα παραμύθια περί «σκληρής διαπραγμάτευσης».


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αποφάσεις για κλιμάκωση με μπλόκα το Γενάρη

Μαζική και πλούσια σε συζήτηση η σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στον Παλαμά Καρδίτσας. Ξεκινάνε εξορμήσεις σε όλη τη χώρα

Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στήσουν συντονισμένα σε όλη τη χώρα μπλόκα με τρακτέρ, κλιμακώνοντας παραπέρα τον αγώνα τους, που συμπληρώνει ένα μήνα, για την παρεμπόδιση των νέων εξοντωτικών μέτρων της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου.


ΣΕΛ.  13


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Καταγγελίες για χτύπημα του συριακού στρατού από συμμάχους των ΗΠΑ

ΣΕΛ.  19
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Ζητούν FRONTEX για ενίσχυση της καταστολής

ΣΕΛ.  16
Επίδομα φτώχειας η σύνταξη που «εγγυάται» η κυβέρνηση

ΣΕΛ.  12
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Σήμερα, επίσης στις Βρυξέλλες, γίνεται η ετήσια Ολομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας»


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ