ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αποφάσεις για κλιμάκωση με μπλόκα το Γενάρη

Μαζική και πλούσια σε συζήτηση η σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στον Παλαμά Καρδίτσας. Ξεκινάνε εξορμήσεις σε όλη τη χώρα

Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στήσουν συντονισμένα σε όλη τη χώρα μπλόκα με τρακτέρ, κλιμακώνοντας παραπέρα τον αγώνα τους, που συμπληρώνει ένα μήνα, για το εμπόδισμα των νέων εξοντωτικών μέτρων της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που έγινε προχτές Κυριακή στην αίθουσα του Δημαρχείου Παλαμά Καρδίτσας. Για να έχουν τα μπλόκα τη μαζικότητα και το δυναμισμό που απαιτείται, το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ξεκίνησε ήδη από χτες μια μεγάλη εξόρμηση στα χωριά όλης της Ελλάδας, καλώντας τους αγρότες σε αγωνιστικό ξεσηκωμό.

Ευαγγέλιο της κυβέρνησης είναι η ΚΑΠ

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Οπως είπε, η απάντηση του υπουργού σε κάθε δίκαιο αίτημα των αγροτών ήταν «κατανοώ το αίτημα, αλλά η ΚΑΠ της ΕΕ δεν επιτρέπει καμιά παρέκκλιση»...

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Στο βήμα ο Βαγγέλης Μπούτας
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Στο βήμα ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Β. Μπούτας σχολίασε ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς να μαζέψουν λεφτά από το φτωχό λαό για να τα δώσουν στην ΕΕ και στο ΔΝΤ και πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή της ΚΑΠ για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων κεφαλαιούχων».

Πρόσθεσε ακόμα: «Μας κήρυξαν τον πόλεμο και μας βομβαρδίζουν με εξοντωτικά μέτρα, όπως οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις, η βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, η μεγάλη αύξηση στον ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα, η τεράστια αύξηση στις εισφορές για τον ΟΓΑ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους πολεμήσουμε και ισχυρά μας όπλα είναι τα μπλόκα με τα τρακτέρ και η συμμαχία μας με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται το ίδιο με μας από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική».

Υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις

Τις αγωνιστικές διαθέσεις, που δυναμώνουν μέσα στον αγροτικό κόσμο, μετέφεραν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος - Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών των Μπλόκων - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, τονίζοντας ότι έχει πλέον γίνει συνείδηση στους μικρομεσαίους αγρότες πως ο αγώνας αφορά στην ίδια τους την επιβίωση.

«'Η θα τους νικήσουμε ή θα χαθούμε», είπε ο Μ. Σταυρανουδάκης, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων. Ο Γ. Βάγγος, από τη Λιβαδειά, τόνισε: «Η απάντησή μας στο σπρώξιμο που μας κάνουν να φύγουμε από την αγροτική απασχόληση πρέπει να είναι μπλόκα παντού». Ο Γ. Αρμενιάκος, από την Κέρκυρα, πρότεινε: «Να προσπαθήσουμε να στήσουμε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μπλόκα αναφοράς, όπως κάνουν οι Θεσσαλοί με το μπλόκο της Νίκαιας».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη εκπροσώπων από τους νέους Αγροτικούς Συλλόγους που ιδρύθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί και να συνδεθεί ο αγώνας με την αναγκαία αναγέννηση, ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του αγροτικού κινήματος.

«Ιδρυθήκαμε πριν από δύο περίπου μήνες - μόλις μια μέρα πριν από την προηγούμενη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα - και μέσα σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε αρκετά, ενώ προχτές οργανώσαμε μια μεγάλη κινητοποίηση με 150 αυτοκίνητα στη νομαρχία», είπε ο Φ. Σπαθάρης, εκπρόσωπος νεοϊδρυθέντος Αγροτικού Συλλόγου στην Καβάλα.

Προσπάθειες τρομοκράτησης - πλαγιοκόπησης

Πολλοί από τους εκπροσώπους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες τρομοκράτησης των αγροτών, αλλά και πλαγιοκόπησης του αγώνα τους, που γίνονται σε διάφορες περιοχές κι αποσκοπούν στο να μην έχουν μαζικότητα οι κινητοποιήσεις, ή να ξεστρατίσει η πάλη της μικρομεσαίας αγροτικά από τον πραγματικό της στόχο.

«Στην Αλεξανδρούπολη, η αστυνομία καλεί τις τελευταίες μέρες αγρότες σε ανάκριση για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη κινητοποίηση. Η δική μας απάντηση σε αυτή τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης θα είναι το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στο νομό μας», υπογράμμισε ο Γ. Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πλαγιοκόπηση του αγώνα από τον αγροτοσυνδικαλισμό που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, επεσήμαναν αρκετοί εκπρόσωποι. Ο Ν. Αγγέλου, από την Πελοπόννησο, ανέφερε ότι η Ενωση Συνεταιρισμών Καλαβρύτων πίεζε τους κτηνοτρόφους της περιοχής να πάνε στην κινητοποίηση στην Αθήνα που οργάνωσε στις 18 Νοέμβρη η λεγόμενη «Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων», με την απειλή ότι αν δεν συμμορφωθούν δεν θα παραλάβει ξανά το γάλα τους.

Αντίστοιχα, ο Χρ. Κάμτσης, από την Πέλλα τόνισε: «Αν δεν ξεχωρίσουμε με σαφήνεια τη θέση μας από τα απομεινάρια της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ που επιχειρούν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, θα μπερδέψουμε τον κόσμο και θα έχουμε προβλήματα».

Φοβούνται τη συμμαχία αγροτών - εργατών

Στην παρέμβασή του, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στάθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε ο αγώνας να έχει επιτυχία, υπογραμμίζοντας:

«Το παράδειγμα των Φαρσάλων, όπου παρά τις πολλές δυσκολίες και τα μεγάλα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, έχει στηθεί ένα ισχυρό μπλόκο με πάνω από 200 τρακτέρ, δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε τη μαζικότητα και το δυναμισμό που απαιτείται. Βεβαίως, χρειάζεται να δυναμώσουμε και άλλο τις προσπάθειες με στόχο να εξασφαλίσουμε την ενότητα και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών, στη βάση του πλαισίου αιτημάτων που έχουμε διαμορφώσει.

Τα πολλά τρακτέρ στα μπλόκα μπορούν να λειτουργήσουν και ως εστίες δημιουργίας αγωνιστικών διαθέσεων και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζεται ανένδοτη απέναντι στα δίκαια αγροτικά αιτήματα, αλλά είναι σίγουρο ότι τα μπλόκα τα φοβάται και περισσότερο φοβάται τη συμμαχία αγροτών - εργατών. Γι' αυτό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας, δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στα τρακτέρ να ανέβουν στις εθνικές οδούς».


Κατά τόπους κινητοποιήσεις των αγροτών

Στη Θεσσαλία, με σχέδιο να επιστρέψουν πολύ περισσότεροι και πιο δυναμικά το Γενάρη, έφυγαν χτες συντεταγμένα από το μπλόκο των Φαρσάλων οι αγρότες της περιοχής. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θ' αποχωρήσουν συντεταγμένα από το μπλόκο στο Δέλτα και οι αγρότες της Καρδίτσας, που βρίσκονταν εκεί με πάνω από 300 τρακτέρ από την περασμένη Πέμπτη, μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Στο μεταξύ, μαζική κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή στην Καβάλα, από μικρομεσαίους αγρότες και αλιείς. Πιο συγκεκριμένα, η Ενωση Αγροτών Γυαλοχωρίων και ο Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Δήμου Παγγαίου συγκεντρώθηκαν το πρωί στη Νέα Ηρακλείτσα και από εκεί κατευθύνθηκαν με κομβόι στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη και του επέδωσαν ψήφισμα. Τέλος, παρέμβαση στη ΔΟΥ Εδεσσας, ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα και τη φοροληστεία, έκαναν χτες το πρωί αγρότες της περιοχής.


Συγκροτήθηκε ο Αγροτικός Σύλλογος Ποταμιάς

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ποταμιάς, που ιδρύθηκε πρόσφατα και εντάχθηκε στη δύναμη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Ψήφισαν 161 αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της περιοχής και εξέλεξαν εννιαμελές ΔΣ, τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή και 8 αντιπροσώπους για την ΕΟΑΣΝΛ. Στο προσεχές διάστημα θα συνέλθουν σε σώμα τα νέα όργανα του Συλλόγου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ