ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επίδομα φτώχειας η σύνταξη που «εγγυάται» η κυβέρνηση

Βάση για τον υπολογισμό της λεγόμενης «Εθνικής σύνταξης» θα είναι το στατιστικό όριο της φτώχειας

Φτώχεια και των γονέων «εγγυάται» η κυβέρνηση σε παλιούς και νέους συνταξιούχους
Φτώχεια και των γονέων «εγγυάται» η κυβέρνηση σε παλιούς και νέους συνταξιούχους
Στα όρια της φτώχειας, δηλαδή κάτω από τα 400 ευρώ, θα κυμαίνεται η λεγόμενη «Εθνική σύνταξη» που πάει να θεσπίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε το Σάββατο στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε για τις συντάξεις: «Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (...) η Κοινωνική Ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η Εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές, η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφεύγει συνειδητά να πει ποιο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, αυτής δηλαδή που θα συμπληρώνει τη λεγόμενη «Εθνική» και η οποία θα προκύπτει από τις εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Αντίθετα, είναι λαλίστατη όταν πρόκειται για την «Εθνική σύνταξη», την οποία ορίζει στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, όσο είναι σήμερα το επίσημο στατιστικό όριο της φτώχειας. Επομένως, το μόνο που εγγυάται το κράτος σε ό,τι αφορά την «Εθνική σύνταξη» (θα δίνεται από τον προϋπολογισμό) είναι ένα επίδομα φτώχειας, ισόποσο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έταζε στους πλέον εξαθλιωμένους η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!

«Πάτος» το ποσοστό αναπλήρωσης

Από εκεί και πέρα τα σενάρια για το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης οργιάζει, καθώς από το 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης, μειώνεται ήδη στο 48% για 40 χρόνια εργασίας με τον 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) και τώρα η κυβέρνηση μελετάει να το κατεβάσει κι άλλο, ακόμα και στο 45%. Ενα τέτοιο ποσοστό οδηγεί κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το κείμενο που δόθηκε από το υπουργείο στην ΟΚΕ, το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μισθό (μισθωτοί) ή το εισόδημα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες). Δηλαδή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με σχετικά υψηλότερους μισθούς και εισοδήματα και μεγαλύτερα ποσοστά σε ασφαλισμένους με μικρότερους μισθούς και εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών «δίνουν και παίρνουν» για το εύρος και το ύψος των νέων μειώσεων. Σημειώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των «θεσμών» έχει οριστεί για μεθαύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, για να καλυφθεί ο στόχος αφαίρεσης 1,8 δισ. ευρώ από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνο για το 2016, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, εξετάζονται τα εξής σενάρια για τις νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις:

  • Να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις από τα 800 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 15%.
  • Να μειωθούν οι συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω κατά 30%.
Κοροϊδία με τις επικουρικές

Και ενώ οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης «βγάζουν μάτι», ο υπουργός Εργασίας σφυρίζει αδιάφορα, λέγοντας σε συνέντευξη («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι η εξοικονόμηση κονδυλίων στο Ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος». Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, «οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στο μέγιστο βαθμό» και επικαλείται γι' αυτό την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον «κανόνα της βιωσιμότητας». Δηλαδή, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης», αφού και τα δύο οδηγούν σε νέες μειώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση υπολογίζονται άμεσα στο 8,5%.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ για το μήνα Γενάρη θα καταβληθούν στις 21/12 και οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λπ.) στις 23/12.
Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις στα μέσα Δεκέμβρη

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Θα συμμετάσχουν συνταξιούχοι από Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στο ΙΚΑ Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν επίσης συνταξιούχοι από Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Ηπειρο.
  • Την Τρίτη 15 Δεκέμβρη θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση συνταξιούχων στο Ρέθυμνο.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις προβάλλουν τα εξής αιτήματα: Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας, δώρων και επιδόματος άδειας. Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι. Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

Απεργούν αύριο οι καθαρίστριες των σχολείων

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή.

Η Επιτροπή, στο κάλεσμα, σημειώνει: «Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως τους αξίζει για τη δουλειά που κάνουν. Οχι με ψίχουλα!». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση, μειώνει κατά 10% τις δαπάνες για την καθαριότητα των σχολείων, «πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 10% στους ήδη πενιχρούς μισθούς των 200 - 300 ευρώ το μήνα», ενώ σε πολλές εργαζόμενες οφείλονται μισθοί ακόμα και τεσσάρων μηνών από το προηγούμενο σχολικό έτος. «Στις 9 του Δεκέμβρη κανένας να μην πάει στο σχολείο για δουλειά, δηλώνουμε στις σχολικές επιτροπές των δήμων απεργία», καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους κ.ά.

Νέες πρωτοβουλίες για τα «πεντάμηνα»

Σε κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα» (προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας») για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα των «πεντάμηνων» την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και πολύμορφες δράσεις στους δήμους. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι «με τον αγώνα μας το προηγούμενο διάστημα, αναγκάσαμε το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση μιας σειράς εγκυκλίων και σήμερα να δικαιούμαστε τις ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους συναδέλφους, με τον αγώνα μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στο δικαίωμά μας στις άδειες. Τώρα, με τον αγώνα μας θα μπορούσαμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μας αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Συγκέντρωση την Πέμπτη για την «Ανακύκλωση»

Νέο συλλαλητήριο στήριξης των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο θα γίνει την Πέμπτη από το ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Οι 40 εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» συνεχίζουν για περισσότερο από ένα μήνα το δίκαιο αγώνα τους για δουλειά, με τα ίδια μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν πριν από την απόλυσή τους, όταν άλλαξε ο εργολάβος. Την Πέμπτη, 3 Δεκέμβρη, μετά την απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στο Ηράκλειο, στο χώρο του εργοστασίου συγκεντρώθηκαν σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι, για να εκφράσουν έμπρακτα την ηθική και υλική συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν οι απολυμένοι της Ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, έγινε γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί το Δήμο Ηρακλείου να παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος, όπως και την εταιρεία («Waste Solutions») να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Νεκρός 55χρονος σε εργοστάσιο λαδιού

Ενας 55χρονος έχασε τη ζωή του την Κυριακή το πρωί, σε μονάδα τυποποίησης λαδιού στην περιοχή «Καμισιανά» του Δήμου Πλατανιά στην Κρήτη, ενώ έκανε εργασίες μέσα σε άδεια δεξαμενή. Πιθανότατα, ο θάνατός του οφείλεται σε αναθυμιάσεις, ενώ ένας ακόμα εργαζόμενος που συμμετείχε στο συνεργείο κινδύνεψε σοβαρά. Τον 55χρονο, που σύμφωνα με πληροφορίες κλήθηκε σαν εξωτερικός συνεργάτης για να κάνει επισκευές στη δεξαμενή, ανέσυρε νεκρό η Πυροσβεστική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ