ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
Το όραμα της «αριστερής διακυβέρνησης»...

«Χρειάζεται λοιπόν να δούμε και να αποφασίσουμε πώς εφαρμόζοντας όσα υπογράψαμε, θα συνεχίζουμε να μεροληπτούμε υπέρ των αδυνάμων... Χρειαζόμαστε δηλαδή μια "νέα Θεσσαλονίκη"»! Με αυτό τον τρόπο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιγράφει τη στρατηγική που πρέπει να χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Τι ομολογεί η υπουργός; Οτι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. Η συμφωνία με τους «θεσμούς» που ονομάστηκε «τρίτο μνημόνιο», η πολιτική δηλαδή που εξυπηρετεί και υπακούει στις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, για τους εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους που προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί αυτή η στρατηγική, θα έχουμε μια δεύτερη έκδοση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Βέβαια και εδώ θα υπάρχουν και ορισμένες αναγκαίες προσαρμογές. Ξεχάστε, φυσικά, την επαναφορά των κατώτερων μισθών, των Συλλογικών Συμβάσεων, που έτσι κι αλλιώς εγκαταλείφθηκαν από τις πρώτες βδομάδες της διακυβέρνησης του 2015. Ξεχάστε και τις υποσχέσεις για περίπου 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης», τα οποία στην πορεία περιορίστηκαν στα 200 εκατομμύρια για το 2015, αλλά τελικά δόθηκε το τεράστιο ποσό... των 106 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η ίδια η υπουργός είπε στη Βουλή. Βολευτείτε, λοιπόν, με τα ψίχουλα. Συμβιβαστείτε, λοιπόν, με την κάρτα σίτισης, με τη μιζέρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» των 13,1 ευρώ τη μέρα για μια τετραμελή οικογένεια, με τη φτώχεια και την ανέχεια. Αυτό είναι το όραμα της «αριστερής διακυβέρνησης»...

Είναι συνένοχοι για το Ασφαλιστικό

Για το Ασφαλιστικό ρωτήθηκε σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, και μεταξύ άλλων απάντησε: «Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών το οδήγησαν (σ.σ. το Ασφαλιστικό) στο χείλος του γκρεμού, απομειώνοντας την αξία των Ταμείων κατά δεκάδες δισεκατομμύρια (...) Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη για τις επόμενες γενιές». Κανείς δε θα διαφωνήσει ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για το σημερινό χάλι των Ταμείων. Αφού, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λέει ότι οι δικές της προθέσεις απέναντι στο Ασφαλιστικό είναι άλλες, τότε γιατί δεν φέρνει νόμους που θα διορθώνουν όσα «στραβά» έκαναν οι προηγούμενοι; Γιατί, για παράδειγμα, δεν αποκαθιστά τα χαμένα από το PSI, δεν καταργεί προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, δεν αποδίδει τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν χαρατσώνει την εργοδοσία για τις δικές της οφειλές; Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει όλα τα παραπάνω, αλλά, αντίθετα, διατηρεί αυτούσιους τους νόμους των προηγούμενων, μειώνει κι άλλο τη χρηματοδότηση των Ταμείων και χτίζει χειρότερα μέτρα πάνω σ' εκείνα που πήραν οι κυβερνήσεις τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια. Και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με τους προηγούμενους, η οποία στόχο έχει να απαλλάξει κράτος και κεφάλαιο από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση. Γι' αυτό σηκώνει τους τόνους για τις δεδομένες ευθύνες των προηγούμενων.

Αγρια η εκμετάλλευση από τους εφοπλιστές...

«Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η ανανέωση και μεγέθυνση του ελληνόκτητου ποντοπόρου στόλου, του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου διεθνώς, σε μια σαφή ένδειξη της συνεχούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού που ακολουθεί ο ελληνικός εφοπλισμός. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 επενδύθηκαν 12,083 δισ. δολ. σε νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία από τους Ελληνες εφοπλιστές στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του κλάδου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. (...) το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τα τέλη Νοεμβρίου, ο ελληνόκτητος ποντοπόρος στόλος των συνολικά 4.238 πλοίων αποτιμάται στα 105,109 δισ. δολ. Είναι δηλαδή η αξία του μεγαλύτερη της αξίας των στόλων της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας μαζί. Αντικατοπτρίζει έτσι και τα αυξημένα μερίδια της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, επί της συνολικής θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας» (το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»). Την ίδια ώρα, οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν ούτε λίγο ούτε πολύ 56 φοροαπαλλαγές και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους χαρίσει και άλλες, όπως πρόσφατα είχε εξαγγείλει ο Τρ. Αλεξιάδης, για να έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς ανταγωνιστικότητας από άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Αυτά, όταν την ίδια ώρα φοροληστεύει εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα κέρδη των 500 μεγαλύτερων εφοπλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα για το 2014, αύξηση κατά 18,3% σε σχέση με το 2013. Και αυτό παρά την πολύ μικρότερη αύξηση του κύκλου εργασιών, που σημαίνει ότι ο τζίρος παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος, άρα μεγάλωσε το ποσοστό του κέρδους. Πώς γίνεται; Με τη μείωση των «λειτουργικών εξόδων», με μείωση μισθών ναυτεργατών αλλά και μείωση πληρωμάτων. Αγρια η εκμετάλλευση από τους εφοπλιστές...

Πού την είδαν την καθολικότητα;

«Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων εφαρμόζονται καθημερινά οι θεμελιώδεις αξίες της καθολικότητας και της ισότητας στην Υγεία», «αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις» «και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, στην έναρξη του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επείγουσας Ιατρικής (4/12/2015). Βέβαια, «η καθολικότητα και η ισότητα» ...σταματούν εκεί που αρχίζουν οι τεράστιες αναμονές, λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και υποδομών, οι ελλείψεις σε σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα. Παύουν να ισχύουν την ώρα που στέκονται οι ασθενείς στο ταμείο να πληρώσουν για εξετάσεις και νοσηλεία... Η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας επιβεβαιώνει ότι αυτές δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες. Ούτε πρόκειται να παρέχονται υπηρεσίες αποκλειστικά δωρεάν για όλους. Αλλωστε, η μείωση κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα Υγείας συνοδεύεται με διάφορα σχέδια συνέχισης, αν όχι έντασης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου τομέα. Οσο για τις 2.440 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλει και ξαναεξαγγέλλει το υπουργείο Υγείας, ας θυμίσουμε ξανά στη συγκυβέρνηση ότι μόνο το 2015 θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 3.000 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία, ενώ οι κενές θέσεις των συρρικνωμένων οργανισμών των νοσοκομείων υπολογίζονται σε 30.000.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1859 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας ντε Κουίνσι.

1886 Γεννιέται ο Μεξικανός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα.

1903 Πεθαίνει ο Βρετανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Σπένσερ, συνιδρυτής του περιοδικού «Economist».

1911 Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1940 Στο πλαίσιο της αντεπίθεσης στο αλβανικό μέτωπο, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στο Αργυρόκαστρο.

1944 Η γενική απεργία συνεχίστηκε στην Αθήνα και τον Πειραιά με απόλυτη επιτυχία, ενώ εκδηλώσεις και απεργίες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Το βράδυ της 7ης προς 8η Δεκέμβρη, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές των παραπηγμάτων στην οδό Βουλιαγμένης. Η Καισαριανή δέχτηκε και πάλι γενικευμένη επίθεση με αεροπλάνα, όλμους, πυροβολικό και άρματα μάχης, ωστόσο αποκρούστηκε με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ. Εκδικούμενη, η Ορεινή Ταξιαρχία, που υπέστη σοβαρές απώλειες, έβαλε φωτιά στις παράγκες του συνοικισμού. Στου Μακρυγιάννη, δυνάμεις των Βρετανών και της Χωροφυλακής, με τη συνδρομή αρμάτων μάχης, αύξησαν τις πιέσεις προκειμένου να σπάσει ο κλοιός του ΕΛΑΣ.

Στον Πειραιά σημειώθηκε ο πρώτος μαζικός κανονιοβολισμός των συνοικιών από το βρετανικό στόλο.

1949 Οι Κινέζοι αστοί εθνικιστές εγκαταλείπουν την κυρίως χώρα, μεταφέροντας την έδρα τους στη Φορμόζα (Ταϊβάν).

1962 Συνέρχεται στην Αθήνα το Β' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ (8-15/12/1962).

1966 Στη διάρκεια καταιγίδας βυθίζεται στα νερά της Φαλκονέρας το πλοίο «Ηράκλειο», με αποτέλεσμα το θάνατο 273 ανθρώπων, πληρώματος και επιβατών.

1969 Αεροσκάφος της «Ολυμπιακής» τύπου «DC-6», εκτελώντας την πτήση Χανιά - Αθήνα, προσκρούει λόγω σφοδρής κακοκαιρίας σε λόφο κοντά στην Κερατέα. Από τους 86 επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα δε σώθηκε κανείς.

1974 Πραγματοποιείται στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το πολιτειακό, με το 69,2% να ψηφίζει υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

1980 Ο Τζον Λένον δολοφονείται στη Νέα Υόρκη από τον Μαρξ Ντέιβιντ Τσάπμαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ