Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία...

Τις τελευταίες μέρες διαρρέεται το σενάριο να αξιοποιήσει η κυβέρνηση μέρος των χρημάτων που εισπράττει από τις αυξημένες εισφορές των συνταξιούχων για τον κλάδο Υγείας προκειμένου να πετύχει το στόχο της μείωσης των δαπανών για το Ασφαλιστικό κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, όπως ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, το μέτρο αυτό προβάλλεται ως «εναλλακτική» λύση, αντί να γίνει αύξηση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όπως φέρεται να προτείνει η κυβέρνηση στα παζάρια με την τρόικα, για να αποφύγει τάχα την παραπέρα μείωση των συντάξεων. Εδώ, βέβαια, η πρόκληση βγάζει μάτι. Η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλη επέβαλε αύξηση της εισφοράς από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και καθιέρωσε εισφορά 6% στις επικουρικές υπέρ του κλάδου Υγείας, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα καλύπτονταν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Τώρα, με αυτά τα χρήματα που σκέφτεται να πάρει από τους συνταξιούχους, λέει ότι θα ισοφαρίσει μέρος της μείωσης των κονδυλίων για τις συντάξεις, ώστε να μη χρειαστεί τάχα να κάνει νέες μειώσεις. Δηλαδή, από την αύξηση των εισφορών για την Υγεία, οι συνταξιούχοι ...αυτοχρηματοδοτούν τις συντάξεις τους και ταυτόχρονα αυξάνεται το κενό στα κονδύλια για την Υγεία, για την οποία βέβαια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ολοένα και περισσότερα. Ετσι λειτουργούν τα συγκοινωνούντα δοχεία σύνταξης - περίθαλψης και οι μόνοι που τα τροφοδοτούν με τις πληρωμές και τις εισφορές τους είναι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, που τους τα παίρνουν κι από τις δύο τσέπες...

Ο «λαγός» και η «χελώνα»...

Αν και παρεξηγείται τάχα κάθε φορά που το ΚΚΕ τον καταγγέλλει ως «λαγό» του κεφαλαίου, ξερνώντας αντι-ΚΚΕ χολή, ο Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων φροντίζει με κάθε εμφάνισή του να επιβεβαιώνει τον τίτλο του. Και τι δεν είπε σε προχτεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση: Για κόψιμο συντάξεων (με τη γνωστή απειλή ότι «αλλιώς σε δυο χρόνια δεν θα παίρνει κανένας»), για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων για τους νέους (στο όνομα της... καταπολέμησης της ανεργίας), για στήριξη των επιχειρήσεων με κάθε πιθανό τρόπο, για τεμπελόσκυλα εργαζόμενους (στο Δημόσιο) και για μαχαίρι σε τομείς όπως η Υγεία - Πρόνοια («αφού δεν υπάρχουν λεφτά»). Και βέβαια για την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης για να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα («όπως στη Γερμανία») και για οικουμενική κυβέρνηση (τεχνοκρατών) που θα επιβάλει όσα, όπως λέει, «ψηφίζουν αλλά δεν πιστεύουν» η σημερινή και οι χτεσινές κυβερνήσεις, οι οποίες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων - δηλαδή των αντιλαϊκών ανατροπών - πηγαίνουν με ρυθμούς «χελώνας». Ε, μετά απ' όλα αυτά, έχει κανείς απορία γιατί οι νέοι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν τις προτάσεις του Λεβέντη «εποικοδομητικές» και «προς συζήτηση»;

Περί εκλογικού νόμου

Από καιρό σε καιρό επανέρχεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, για τον οποίο όλα τα αστικά κόμματα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τώρα συζητιέται πάλι η αλλαγή του και μάλιστα από ορισμένους παρουσιάζεται σαν προϋπόθεση για να αποσπάσει η κυβέρνηση συναίνεση από τα άλλα κόμματα για βασικά σημεία της πολιτικής της. Το σίγουρο είναι ένα: Ο εκλογικός νόμος, από τον οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται και ο ρόλος του κάθε κόμματος στο αστικό πολιτικό σύστημα, είναι από τα βασικά εργαλεία στην αναμόρφωσή του και σαν τέτοιο το αντιλαμβάνονται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα. Ανάλογα, μάλιστα, με το τι επιδιώκει ο καθένας, καταθέτει τη δική του πρόταση, με κοινή συνισταμένη την επιδίωξη τού να ευνοεί ο εκλογικός νόμος τη συγκρότηση ισχυρών συμμαχικών κυβερνήσεων που θα τσακίζουν το λαό. Επομένως, καμιά σχέση δεν έχει αυτή η συζήτηση με τα λαϊκά συμφέροντα, όσο κι αν όλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν κίνητρο για τις αλλαγές που προτείνουν την επιθυμία τους να αποτυπώνεται τάχα με μεγαλύτερη πιστότητα η λαϊκή βούληση στην κάλπη...

Η κοροϊδία με τα αντιπλημμυρικά έργα

«...οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια Αττικής εργάζεται με σύστημα και σοβαρότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, για την προώθηση όλων των απαραίτητων για την αντιπλημμυρική προστασία έργων». «Φρέσκια» δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που προσπαθεί να αποδείξει πως η Διοίκηση προχωρά έργα προς όφελος των λαϊκών αναγκών και των οικογενειών ειδικά της Δυτικής Αττικής, που με την πρώτη βροχή ζουν στην αγωνία.

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, που έγινε μόλις πριν από περίπου 10 μέρες. «Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία», τόνιζε η Ρ. Δούρου. Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται υπέροχα στα αυτιά των λαϊκών οικογενειών, η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται ...για παραμύθια. Η Διοίκηση της Περιφέρειας έρχεται, ένα χρόνο - και κάτι - μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να πει πως «τώρα» θα προωθηθούν τα έργα, όταν η Δυτική Αττική έχει μετρήσει νεκρούς, τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και κατεστραμμένες περιουσίες, μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα.

«Το σύστημα και η σοβαρότητα» τι είναι; Μα η απένταξη αντιπλημμυρικών και αποχετευτικών έργων από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής κατά την (μόλις πριν 20ημέρου) πέμπτη τροποποίηση του προϋπολογισμού και δεύτερη τροποποίηση του Προγράμματος Εκτελεστέων Εργων για το οικονομικό έτος 2015. Αυτές ψήφισε η Διοίκηση, πριν κάνει αυτές τις δηλώσεις η Ρ. Δούρου, αφού τα έσοδα από επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 66.614.441 ευρώ. Ομως, τα χρήματα για τα γήπεδα των ΠΑΕ και όχι μόνο θα δοθούν αφειδώς και σύντομα μάλιστα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1714 Η οθωμανική αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βενετίας. Διήρκεσε 4 χρόνια και έληξε με νίκη των πρώτων. Ετσι η βενετοκρατούμενη Πελοπόννησος πέρασε στους Οθωμανούς. Στον πόλεμο αυτό, οι Ελληνες κοτζαμπάσηδες του Μοριά τάχθηκαν με την οθωμανική αυτοκρατορία, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα αυξημένα προνόμια.

1824 Κατά τον περουβιανό πόλεμο της Ανεξαρτησίας, οι Ισπανοί ηττώνται στη μάχη του Αγιακούτσο. Η ήττα αυτή οδήγησε στην ανεξαρτησία του Περού.

1852 Γεννιέται ο Ρώσος πρίγκιπας και βασικός θεωρητικός του αναρχισμού Πιότρ Κροπότκιν.

1917 Οι οθωμανικές δυνάμεις παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στο βρετανικό στρατό (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1929 Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1935 Υπογράφεται βρετανογαλλική συμφωνία που ουσιαστικά σήμαινε την παράδοση της Αβυσσινίας (Αιθιοπία) στη φασιστική Ιταλία (Συμφωνία «Χόαρ - Λαβάλ»). Η συμφωνία, λόγω αντιδράσεων σε Βρετανία - Γαλλία, δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Η φασιστική Ιταλία προσάρτησε την Αβυσσινία το Μάη του 1936 (δεύτερος ιταλο-αβυσσινιακός πόλεμος).

1943 Οι Γερμανοί προχωρούν σε ομαδικές δολοφονίες στην Πελοπόννησο.

1944 Ο ΕΛΑΣ κινείται κατά της Σχολής Ευελπίδων, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις στου Μακρυγιάννη. Η βρετανική αεροπορία βομβαρδίζει το νοσοκομείο του Αη Γιάννη, ενώ την «προσοχή» τους προς τις εργατοσυνοικίες της Αθήνας έστρεψαν και τα βαριά όπλα των Βρετανών στην Ακρόπολη. Χτυπήθηκαν επίσης τα γραφεία της 3ης Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Ο Τσόρτσιλ έγραφε στον στρατηγό Ουίλσον: «Οφείλετε να αποστείλετε ενισχύσεις εις τας Αθήνας άνευ ουδεμίας χρονοτριβής». Ταυτόχρονα, τηλεγραφούσε στον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Ρ. Λίπερ: «Ο σκοπός είναι σαφής: Να συντριβεί το ΕΑΜ. Το σταμάτημα των μαχών υποτάσσεται σ' αυτό τον σκοπό».

1963 Ο Κ. Καραμανλής φεύγει από την Ελλάδα, δηλώνοντας πως παραιτείται από την πολιτική. Ο Π. Κανελλόπουλος γίνεται αρχηγός της ΕΡΕ.

1970 Πεθαίνει ο Σοβιετικός Αρμένιος αεροναυπηγός Αρτέμ Μικογιάν, σχεδιαστής πολλών από τα αεροσκάφη τύπου MIG. Τιμήθηκε, με τον τίτλο «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», «Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης», με το Κρατικό Βραβείο «Στάλιν» και «Λένιν», κ.ά.

1972 Συνέρχεται στην Ουγγαρία η 17ηΟλομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία εκλέγει τον Χαρίλαο Φλωράκη Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

1981 Ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας διαδέχεται τον Γεώργιο Ράλλη στην προεδρία της ΝΔ.

1987 Ξεσπούν στη Λωρίδα της Γάζας, οι πρώτες εκδηλώσεις της «Ιντιφάντα».

1994 Η βρετανική κυβέρνηση και το Σιν Φέι, η πολιτική πτέρυγα του IRA, αρχίζουν τις πρώτες, μετά από 70 χρόνια, επίσημες συνομιλίες τους.

1996 Ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας τιμάται με το Νόμπελ Εναλλακτικής Ιατρικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ