Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τους νέους με το καλό βιβλίο

Βδομάδα βιβλίου, με έκθεση και εκδηλώσεις, από 14 έως 20 Δεκέμβρη στο Στέκι Πολιτισμού

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει Βδομάδα βιβλίου, από τις 14 έως τις 20 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Στο Στέκι θα λειτουργεί μόνιμα έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις καθημερινές από τις 10.30 έως τις 21.30 και το Σαββατοκύριακο 19 - 20 Δεκέμβρη από τις 09.30 έως τις 22.00. Θα γίνονται ξεναγήσεις ενώ θα διατίθεται δωρεάν και ο καλαίσθητος κατάλογος των έργων της «Σύγχρονης Εποχής», ώστε οι επισκέπτες να αποκτούν μια εικόνα του συνόλου των εκδόσεών της.

Παράλληλα, θα γίνουν και μια σειρά πολύμορφων μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η περίοδος που επιλέχτηκε από την ΟΠ Αττικής για τη Βδομάδα βιβλίου δεν είναι τυχαία, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, περίοδος που από τη μια προσφέρεται για διάβασμα και, από την άλλη, ανταλλάσσονται δώρα μεταξύ φίλων και οικογενειών και το καλό βιβλίο παραμένει πάντα ένα πολύ ωραίο δώρο.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το στόχο που μπήκε και από το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης για «να ανέβει το μορφωτικό ρεύμα στις γραμμές της ΚΝΕ, οι σύντροφοι να αγοράσουν πολιτικό, μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο με σκοπό να μπορέσουν σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες που ζούμε να ατσαλωθούν πολιτικά», όπως μας εξηγεί ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής της Οργάνωσης. «Παράλληλα, όπως εξηγεί, στοχεύουμε να διακινηθεί και το καλό λογοτεχνικό βιβλίο και εκεί αποσκοπούν και κάποιες από τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει για τη Βδομάδα βιβλίου» (βλέπε παρακάτω αναλυτικά). Ο Α. Πλωμαρίτης σημειώνει ότι η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται πλατιά στη νεολαία, αλλά ταυτόχρονα «κάνουμε προσπάθεια να απευθυνθούμε και πιο ιδιαίτερα στους φοιτητές, που στα πανεπιστήμια αναμετριούνται καθημερινά με την προπαγάνδα και την κυρίαρχη ιδεολογία για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επιστήμη τους και τα διάφορα φαινόμενα, είτε φυσικά, είτε ιστορικά. Παράλληλα, θέλουμε να απευθυνθούμε και στους μαθητές, βοηθώντας τους να γνωρίσουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα και να αναμετρηθούν με το ξαναγράψιμο της Ιστορίας που επιχειρείται μέσα από τα σχολικά βιβλία, τα ιδεολογήματα περί ολοκληρωτικών καθεστώτων κ.ο.κ.».

Η ΟΠ Αττικής προπαγανδίζει αυτή την πρωτοβουλία με εξορμήσεις σε σχολές, γειτονιές και χώρους δουλειάς, ενώ ήδη σχεδιάζει τη συνέχεια που μπορεί να δοθεί, με παραπέρα εκδηλώσεις στις σχολές, στις γειτονιές κ.α.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο Στέκι στο πλαίσιο της Βδομάδας βιβλίου έχει ως εξής:

  • Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 19.00: Αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ με μελοποιημένα ποιήματα και απαγγελία.

Τα «Μακρονησιώτικα» γράφτηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949 στη Μακρόνησο και φυλάχτηκαν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Τα διέσωσε ο Μάνος Κατράκης, παίρνοντάς τα μαζί του όταν μεταφέρθηκε τον Ιούλη του 1950 στον Αη Στράτη. Εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το εκδοτικό του ΚΚΕ, «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις», τον Ιούλη του 1957 στο Βουκουρέστι, στην πολιτική προσφυγιά. Η έκδοση που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» είναι πιστή φωτογραφική αναπαραγωγή της πρώτης εκείνης έκδοσης του 1957, που αντίτυπό της είχε διασωθεί στη βιβλιοθήκη του Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη) και σήμερα φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Τετάρτη 16 Δεκέμβρη στις 19.30: «Η πορεία έκδοσης των έργων του Ενγκελς, για τον ιστορικό υλισμό από τη "Σύγχρονη Εποχή"». Πρόκειται για μια εκδήλωση παρουσίασης των έργων του Φρίντριχ Ενγκελς που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή», με αφορμή τα 195 χρόνια από τη γέννησή του. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Παρασκευή 18 Δεκέμβρη στις 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λ. Γιούργκο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή video αφιερωμένου στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Το έργο του Λ. Γιούργκο αποτελεί μια ζωντανή αφήγηση με δυνατή γραφή, που απευθύνεται στον καθένα που θέλει να γνωρίσει το μεγαλύτερο γεγονός του περασμένου αιώνα, την Οχτωβριανή Επανάσταση και αναδεικνύει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα πολύ σημαντικά ζητήματα της επαναστατικής θεωρίας και δράσης.

  • Σάββατο 19 Δεκέμβρη στις 19.00: Παρουσίαση του λευκώματος του ΚΣ της ΚΝΕ «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή». Την παρουσίαση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει παρουσίαση του cd, παραγωγής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή», με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν μέσα στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ.

Το λεύκωμα της ΚΝΕ περιλαμβάνει χειρόγραφες εφημερίδες από φυλακές και εξορίες που λειτούργησαν από τη δεκαετία του 1920 μέχρι την περίοδο της χούντας 1967 - '74. Εχει σύντομα ιστορικά κείμενα για τους τόπους μαρτυρίου και παρουσιάζει έντυπα που έβγαζαν οι κρατούμενοι μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες, με ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλά τους, άλλα στοιχεία από την ύλη τους, καθώς και φωτογραφίες και εικαστικά έργα κρατουμένων.

Το cd της ΚΝΕ περιλαμβάνει τραγούδια που περιγράφουν τη ζωή των γυναικών στις Φυλακές Αβέρωφ, τις δύσκολες στιγμές που έζησαν, τους αποχαιρετισμούς τους όταν κάποια έφευγε για εκτέλεση, τη μεγάλη τους αγάπη για τη ζωή, για να έρθουν καλύτερες μέρες, τη νίκη τους απέναντι στις προσπάθειες του αστικού κράτους να τις καθυποτάξει.

  • Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 18.30: Βιβλιοπαρουσίαση «Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ», του Κ. Μ. Σιμόνοφ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

Στη μάχη του Στάλινγκραντ ξεκίνησε η μεγαλειώδης ήττα του φασισμού από το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο. Αυτό το μεγαλείο των μαχητών του Κόκκινου Στρατού αποτυπώνει το έργο του Κονσταντίν Μ. Σιμόνοφ. «Και στα λινοτυπικά πιεστήρια των εφημερίδων στοιχειοθετούνταν και απόψε τα συγκρατημένα ανακοινωθέντα του Γενικού Επιτελείου. Και οι άνθρωποι, πριν πέσουν να κοιμηθούν, ακούγοντας τις τελευταίες ειδήσεις από το ραδιόφωνο, συνέχιζαν ν' ανησυχούν ακόμα για το Στάλινγκραντ. Δεν ήξεραν πως η πολεμική κατάσταση στα πεδία των μαχών πήρε άλλη τροπή. Δεν είχαν μάθει το μεγάλο χαρμόσυνο γεγονός που αναποδογύρισε τα χιτλερικά σχέδια. Δε μάντευαν πως ανέτειλε η μεγάλη μέρα για τη Ρωσία...». Το βιβλίο μάς μιλάει για τα όνειρα των νέων ανθρώπων, υπερασπιστών της μαρτυρικής πόλης, αυτών των νέων που με πείσμα αντιστάθηκαν και τσάκισαν τους φασίστες.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στην Πάτρα

Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις με αφορμή τα 195 χρόνια από τη γέννηση του Φρ. Ενγκελς διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ σήμερα και αύριο. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία:

Σήμερα, Τετάρτη: «Για τον αναρχισμό», στις 19.30, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Ομιλήτρια η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Πέμπτη: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη», στις 13.00, στο αμφιθέατρο ΗΛ7 (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) του πανεπιστημίου. Ομιλήτρια η Δήμητρα Κωστοπούλου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Βδομάδα βιβλίου διοργανώνει από τις 14 έως τις 20 Δεκέμβρη η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης, με έκθεση βιβλίου και πολύμορφες μορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

-- Αρθρο με αφορμή μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την «επιχειρηματικότητα» και πώς την αντιμετωπίζουν οι φοιτητές - σπουδαστές.

-- Ρεπορτάζ από τη μαθητική συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, το περασμένο Σάββατο.

Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδηλώσεις σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε διάφορες πόλεις. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Φυσικό Αθήνας, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο Αρίσταρχος, συζήτηση με θέμα: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Ελλάδα. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οικονομικό της Νομικής Αθήνας, στις 12 μ., στην αίθουσα 13 (7ος όροφος), συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην οικονομία και η έξοδος από την κρίση. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκδήλωση των ΟΒ Φυσικού και Μαθηματικού της ΚΝΕ με θέμα: «Το επιστημονικό έργο του Αλμπερτ Αϊνστάιν και η στάση του στους κοινωνικούς αγώνες». Η εκδήλωση γίνεται στις 2 μ.μ., στο κτίριο του Χημικού Χ3, αίθουσα 132α, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα Β, με θέμα: «Οι επιπτώσεις του 3ου μνημονίου στην αγροτική παραγωγή». Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου, με θέμα: «Ευρώ ή δραχμή; Γίνεται φιλολαϊκή οικονομία αν αλλάξει το νόμισμα;». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, με θέμα: «Δεκέμβρης 1944. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- ΤΕΙ Πειραιά, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β.2.18, με το ίδιο θέμα, θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- ΑΣΠΑΙΤΕ, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 2.23, με το ίδιο θέμα, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- ΤΕΙ Καλαμάτας, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 112, με θέμα: «Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού στην αγροτική οικονομία και στον κλάδο των τροφίμων;». Ομιλητής ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, τεχνολόγος γεωπόνος.

Οι start-up, η κρίση και οι «λαγοί» του κεφαλαίου...

Πριν από μερικές μέρες, στις 30 του Νοέμβρη, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, ο «μη κερδοσκοπικός οργανισμός» Endeavor Greece και η εταιρεία ΕΥ δημοσίευσαν - σε μάλλον πανηγυρικό κλίμα - τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησαν τους προηγούμενους μήνες σε 2.222 φοιτητές και σπουδαστές 35 πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η έρευνα, με τον εύγλωττο τίτλο «Η επιχειρηματικότητα μέσα από τα μάτια των νέων: κάτι αλλάζει», είχε παρουσιαστεί μερικές μέρες πριν στα πλαίσια του 26ου Συνεδρίου «Η Ωρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.

Πρόκειται για μια έρευνα με ενδιαφέροντα αποτελέσματα κι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι για μια απλή έρευνα συναντήθηκαν η φωνή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ένα πανεπιστήμιο, η ΕΥ, που αναφέρεται στο μονοπωλιακό κολοσσό Ernst&Young (που «κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο χώρο των ελεγκτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών») και η Endeavor, που έχει να παινεύεται ότι «μέσω των γραφείων της σε 25 χώρες, εντοπίζει τους καλύτερους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, σε διάφορους τομείς και τους βοηθάει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσω ενός ασυναγώνιστου δικτύου κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών», ενώ «οι 1000+ επιλεγμένοι επιχειρηματίες της παγκοσμίως (...) κατέγραψαν 8 δισ. έσοδα το 2014».

«Τελικό ζητούμενο η επόμενη γενιά»...

Λίγα παραπάνω για τις προεκτάσεις της έρευνας αυτής, που αποτυπώνει ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ (κυρίως στις πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές απ' όπου και η πλειοψηφία του δείγματος) «εγκαθίσταται ένα εντεινόμενο ρεύμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας» (με ταυτόχρονο «σκεπτικισμό απέναντι στην επικρατούσα τάξη των επιχειρηματιών»), εξηγούν οι ίδιοι οι συντάκτες της, ήδη από την εισαγωγή τους, όπου μπαίνουν «στο ζουμί», αφού όπως λένε, «τελικό ζητούμενο είναι η επόμενη γενιά να περιλαμβάνει στις τάξεις της αφενός μια δυναμική ομάδα νέων επιχειρηματιών με όραμα και διάθεση για δημιουργία και αφετέρου μια ισχυρή πλειοψηφία που θα αντιμετωπίζει θετικά την επιχειρηματικότητα και θα στηρίζει τις προσπάθειές της». Σε απλά ελληνικά, οι συντάκτες της έρευνας λένε ότι στόχος των προσπαθειών δεν είναι άλλος απ' το να δημιουργήσουν τη νέα φουρνιά καπιταλιστών και παράλληλα μια υποταγμένη πλειοψηφία που όχι απλά δε θα αντιδρά στα σχέδια του κεφαλαίου και στην εκμετάλλευση, αλλά θα τα στηρίζει ενεργά, στο όνομα ίσως της «δημιουργικότητας», που σύμφωνα με τους φοιτητές - συμμετέχοντες αποτελεί «το κύριο κίνητρο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης» (σε ποσοστό 66%).

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι «στις 10+1 προτάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας» στις οποίες καταλήγει η έρευνα, γίνεται έκκληση σε ολόκληρο τον πολυπλόκαμο μηχανισμό που οι καπιταλιστές έχουν στα χέρια τους για την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και συνολικά του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αφού, όπως αναφέρουν, «η κρισιμότερη πρωτοβουλία για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι η δημιουργία ενός θετικού αφηγήματος γύρω από την ποιοτική, υγιή επιχειρηματικότητα, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει τη συστράτευση Πολιτείας, επιχειρηματικής κοινότητας, εκπαιδευτικών, μέσων ενημέρωσης αλλά και των ίδιων των νέων, σ' ένα κοινό στόχο», προτείνοντας και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν μαθήματα «εξοικείωσης με την επιχειρηματικότητα» από το δημοτικό (!), «πρακτικά προγράμματα προσομοίωσης δημιουργίας και διαχείρισης μιας επιχείρησης σε μικρές ομάδες φοιτητών», «μεταφορά των αναγκών των επιχειρήσεων στις εκπαιδευτικές αίθουσες» κ.ά., προγράμματα εξάλλου που εφαρμόζονται ήδη «πιλοτικά» εδώ και μια δεκαετία.

Ατενίζοντας την καπιταλιστική ανάκαμψη...

Ο στόχος, βέβαια, αυτής της προσπάθειας, στην οποία καλούν τη νεολαία να συστρατευθεί, όσο κι αν βοηθάει στην ενσωμάτωση των νέων και βάζει εμπόδια στην ταξική συνειδητοποίηση, όσο κι αν κουκουλώνει επαίσχυντα το μηχανισμό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης (σε τέτοιο βαθμό που το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι το χαρακτηριστικό του πετυχημένου επιχειρηματία είναι το... όραμα, ένα 74% να θεωρεί ότι η επιχειρηματική επιτυχία είναι «προϊόν σκληρής δουλειάς» κι ένα μόλις 11% να θεωρεί ότι είναι προϊόν εκμετάλλευσης), δεν είναι μόνο ή κυρίως ιδεολογικός, αλλά πρωτίστως οικονομικός. Και φυσικά ανεξάρτητος από τις προθέσεις ή τη συνείδηση της πλειοψηφίας των φοιτητών, που σε ποσοστό 25% δηλώνουν ότι κριτήριό τους για να «επιχειρήσουν» είναι η «προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» (άγνωστο για ποιόν) ή η θέληση να ξεφύγουν από το πολλαπλά αβέβαιο μέλλον του μισθωτού και «να είναι οι ίδιοι αφεντικό του εαυτού τους», όπως δηλώνει το 46%.

Οι στόχοι αυτοί, στόχοι του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν έχουν να κάνουν με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά ακριβώς αφορούν το πώς θα ξελασπώσουν το κεφάλαιο από την κρίση. Το πώς, δηλαδή, θα βρουν «διέξοδο» σε τομείς και κλάδους με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους απ' ό,τι πριν, αλλά και πώς θα αποδώσουν «πάνω απ' το μέσο όρο» τα τεράστια συσσωρευμένα και λιμνάζοντα κεφάλαια των μονοπωλίων, που αποτελούν και την πραγματική αιτία της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος που αυτονόητα περνάει μέσα από το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων (και των νέων), το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, αλλά που απαιτεί και πολλά παραπάνω:

  • Απαιτεί, για παράδειγμα, η Ερευνα και η τεχνολογία να ενσωματωθούν πιο αποτελεσματικά στο μηχανισμό της εκμετάλλευσης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ως βασικός μοχλός αύξησης της παραγωγικότητας - αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που αποτελεί εξάλλου «κλειδί» για την επικράτηση στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, σε σχέση με ανταγωνιστικές ομοειδείς επιχειρήσεις (βλέπε και «Ριζοσπάστης», 18/11/15, σ. 12-13). Αυτό αποτυπώνει και το 78% των δυνητικών επιχειρηματιών που εκτιμούν πως η επιχειρηματική τους προσπάθεια πρέπει να βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας και το 67% στην καινοτομία. Αλλά και στις προτάσεις που καταθέτουν οι συντάκτες και που αποτυπώνουν την ανάγκη του κεφαλαίου για «ενεργή στήριξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων από τα πανεπιστήμια», «εφαρμοσμένη έρευνα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου εμπορικής αξιοποίησής της», «επιχειρηματική αξιοποίηση της υπάρχουσας έρευνας που πραγματοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια», «σύσταση κόμβων για (...) κατοχύρωση πατεντών πνευματικής ιδιοκτησίας», «οργάνωση διπλωματικών εργασιών σε επιχειρήσεις», στόχους που εξάλλου ενστερνίζεται, ιεραρχεί και προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδεχόμενη την ατζέντα του ΟΟΣΑ για την Ερευνα και συνολικά την Εκπαίδευση. Ο στόχος αυτός απαιτεί, εξάλλου, μια μεγάλη δεξαμενή υψηλά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενσωματωμένου για τα καλά στη στρατηγική του κεφαλαίου, αφού, όπως λέει η έρευνα, θα λειτουργήσει είτε ως «πρεσβευτές της αλλαγής», αιχμή δηλαδή του δόρατος για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις «σταυροφορίες» στα νέα πεδία κερδοφορίας, είτε ως «δυνητικοί παίκτες», είτε ως «υποστηρικτές», ομάδα που η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα, αφού - όπως λέει - δεν είναι μόνο η πολυπληθέστερη (60%), αλλά και αυτή που «θα στηρίξουν ενεργά το θετικό επιχειρηματικό κλίμα τόσο ως πολίτες, όσο και ως στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά ενδεχομένως και φορέων που περιβάλλουν τις επιχειρήσεις, όπως τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.τ.λ.».
  • Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης απαιτεί, εξάλλου, προσέλκυση και επένδυση κεφαλαίων σε νέους και σχετικά «φρέσκους» κλάδους, με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και επαναπροσανατολισμό άλλων, όπως αποτυπώνουν όχι μόνο οι πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ για τις αναγκαίες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και το 27% των «δυνητικών επιχειρηματιών» που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, κάτι που σύμφωνα με την έρευνα «εξηγείται αν ληφθεί υπόψη (...) η σχετικά μικρή αρχική επένδυση ειδικά για παραγωγή λογισμικού», δηλαδή το σχετικά μικρό μέγεθος του απαραίτητου αρχικού κεφαλαίου στον κλάδο ή για την ακρίβεια σε ένα τμήμα του. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι μέσα στις προτάσεις των συντακτών καταγράφεται ακριβώς η ανάγκη «σύνδεσης της Ερευνας με την εθνική στρατηγική ανάπτυξης», με τη στρατηγική δηλαδή του κεφαλαίου, που στην προσπάθειά του να επανακάμψει στο διεθνή ανταγωνισμό, ιεραρχεί κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες, η Ενέργεια και τα Τρόφιμα - Ποτά, που άλλωστε συγκεντρώνουν και τις περισσότερες προτιμήσεις των «δυνητικών επιχειρηματιών», πολύ πάνω από την «εντυπωσιακά χαμηλή θέση» που βρίσκεται ο κλάδος της Μεταποίησης, «αντανακλώντας τη δυσκολία άντλησης κεφαλαίων». Ούτε είναι τυχαίο ότι στις προτάσεις τους οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν την αναμόρφωση των ΜΟΚΕ (Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας) σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ, με βάση την κλαδική εξειδίκευση και τη συνεργασία με κλαδικούς και κοινωνικούς φορείς, τη «δημιουργία θερμοκοιτίδων για νέες επιχειρήσεις εντός των πανεπιστημίων, με κλαδική εξειδίκευση (π.χ. αγροτοδιατροφικός τομέας, ηλεκτρονικό επιχειρείν κ.λπ.) και σε συνεργασία με κλαδικούς και χρηματοδοτικούς φορείς», αλλά και «προγράμματα εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης κατάρτισης για νέους επιχειρηματίες σε επιλεγμένους κλάδους (π.χ. Τεχνολογία, Τουρισμός)». Γι' αυτό και η έρευνα «πανηγυρίζει», αφού ο προσανατολισμός αυτός εμπεδώνεται και τα ευρήματα δείχνουν ότι «η παραδοσιακή κυριαρχία της εστίασης φαίνεται για πρώτη φορά να αμφισβητείται από την επερχόμενη γενιά επιχειρηματιών» και αντίθετα το προφίλ των πιθανών επιχειρηματικών εγχειρημάτων είναι «εστιασμένο στη χρήση της τεχνολογίας, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια», «με έμφαση σε τομείς που αξιοποιούν πλεονεκτήματα της χώρας», «έρχεται σε αντίθεση με το μέχρι σήμερα εσωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης», που όπως μαθαίνουμε «υπήρξε μια από τις βασικές παθογένειες που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση που εκδηλώθηκε το 2009». Αποτυπώνοντας παράλληλα και τη στρατηγική του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερο «μπουκάρισμα» στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, αξιοποιώντας φυσικά και τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», κυρίως του Ισραήλ, στο οποίο η έρευνα κάνει ειδική αναφορά.
  • Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι καλά τα παραμύθια περί «τόλμης» και «οράματος» που επικαλούνται συνεχώς οι συντάκτες της έρευνας, αλλά οι νέες «σταυροφορίες» του κεφαλαίου σε τομείς και κλάδους με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν παρά να γίνουν με τη σχετική ασφάλεια και τις «πλάτες» του καπιταλιστικού κράτους, με την ακόμα πιο ενεργή και πολύπλευρη στήριξή του. Γι' αυτό και η «γκρίνια» των ανυπόμονων μελλοντικών επιχειρηματιών, που σε ποσοστό 78% θεωρούν ότι το κράτος είναι «λίγο ή καθόλου φιλικό προς την επιχειρηματικότητα». Ενώ χαρακτηριστικό είναι κι ένα εκ πρώτης όψεως αντιφατικό σημείο που εντοπίζει η έρευνα: ότι δηλαδή ενώ το 65% θεωρεί ως βασική δυσκολία για την έναρξη επιχείρησης την έλλειψη κεφαλαίων, ταυτόχρονα ένα σχετικά μικρότερο ποσοστό (45%) θεωρεί ότι η παρέμβαση του κράτους πρέπει να είναι πρωτίστως άμεσα οικονομική (επιδοτήσεις σε νέους επιχειρηματίες), σε σχέση με το 63% που θέλει «μείωση της γραφειοκρατίας» κι ένα 48% που ζητάει «βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος». Θωράκιση δηλαδή της κερδοφορίας με όλους τους δυνατούς τρόπους και «αποτελεσματικό» κράτος - βοηθός της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αφού βέβαια τα 7 προηγούμενα χρόνια η τιμή της εργατικής δύναμης πήγε στα τάρταρα, ενώ και το καπιταλιστικό κράτος βρίσκεται με άδεια ταμεία, μετά και τον προηγούμενο γύρο προκλητικής στήριξης των καπιταλιστών. Και βέβαια με την «υποσημείωση» των συντακτών της έρευνας, που στις προτάσεις τους αναπαράγουν όλες τις γνωστές προκλητικές απαιτήσεις των καπιταλιστών όπως: «εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις», «απαλλαγή από ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές για τους πρώτους 24 μήνες λειτουργίας» (!), «καθιέρωση νέας μορφής επιχειρηματικής οντότητας αποκλειστικά για φοιτητές/ερευνητές (...) με κύριο χαρακτηριστικό το χαμηλό ρίσκο ως προς τις διαδικασίες δημιουργίας, λειτουργίας, παύσης», «διευκόλυνση συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα (...) και αύξησης διαθέσιμου ποσού για δαπάνες μισθοδοσίας», «κάλυψη τραπεζικού δανεισμού σε start-up». Κάτι σαν να λέμε «και τα ποτά κερασμένα» για τους κατά τ' άλλα «τολμηρούς» καπιταλιστές, που απαιτούν εδώ και τώρα ακόμη περισσότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και χτύπημα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.
«Χαμένα μυαλά» για ποιον;

Εν κατακλείδι, η έρευνα και οι προτάσεις που τη συνοδεύουν, εκφράζουν ακριβώς κάποιους από τους στόχους του κεφαλαίου, στόχοι που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και της νεολαίας που προέρχεται από αυτή. Αυτοί οι στόχοι, διαθλασμένα και φυσικά κάθε άλλο παρά αυθόρμητα, αλλά αντίθετα υπό την επιρροή ολόκληρου του πολυπλόκαμου μηχανισμού που έχουν στα χέρια τους οι καπιταλιστές (κράτος, εκπαίδευση, ΜΜΕ και πρώτα απ' όλα την ίδια την παραγωγή), αντανακλούν και στις συνειδήσεις φοιτητών και σπουδαστών, που σε μεγάλο βαθμό θεωρούν ότι η ικανοποίηση των αναγκών τους συνδέεται ή και ταυτίζεται με τους στόχους του κεφαλαίου, ότι είναι δρόμος που μπορεί να προσφέρει διέξοδο ατομική και κοινωνική. Κρύβοντας παράλληλα και το πού βρίσκεται η πραγματική διέξοδος και γι' αυτό το τμήμα της νεολαίας: στην κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και την αντικατάστασή της με την κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, στην οικονομία και κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της όχι το κεφάλαιο και το κέρδος, αλλά τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Και γι' αυτό το λόγο θα αξιοποιεί και θα «απογειώνει» σχεδιασμένα όλες τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, την υψηλή ειδίκευση των εργαζομένων, επιστημόνων, ερευνητών, αντί να τις στοιβάζει στη «βιτρίνα» της καπιταλιστικής κοινωνίας, προς αναζήτηση εκμεταλλευτών και «μεγαλοεπενδυτών».

Καινοτομία... 130 ετών

Οσο κι αν οι συντάκτες της έρευνας, όπως και συνολικά οι καπιταλιστές, το πολιτικό τους προσωπικό, τα αστικά ΜΜΕ κ.τ.λ., αποτυπώνουν το «φαινόμενο των start-up» σαν «κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο», «εντελώς καινούργιο», «διέξοδο από την κρίση» και άλλα τέτοια και παρά τις όποιες νέες διαστάσεις του φαινομένου, που ξεφεύγουν από τους σκοπούς του άρθρου, η «κεντρική ιδέα» δεν είναι και τόσο νέα. Στην πραγματικότητα, συνδέεται ακριβώς με τους νόμους της καπιταλιστικής παραγωγής, τις ανάγκες και τους όρους αναπαραγωγής του κεφαλαίου από... γενέσεώς του, έτσι όπως ακριβώς αποτυπώνονται και στο παρακάτω απόσπασμα από τον τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου» (σ. 327). Ελεγε ο Μαρξ:

«Η παραγωγή σταματάει, όχι επειδή έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες, αλλά όταν το σταμάτημα αυτό το απαιτούν η παραγωγή του κέρδους και η πραγματοποίησή του.

Αν πέσει το ποσοστό του κέρδους, τότε, από τη μια μεριά το κεφάλαιο εντείνει τις δυνάμεις του για να μπορέσει ο ξεχωριστός κεφαλαιοκράτης, χρησιμοποιώντας καλύτερες μέθοδες κ.λπ., να συμπιέσει την ατομική αξία της μονάδας του εμπορεύματός του κάτω από τη μέση κοινωνική αξία του και να βγάλει έτσι, με δοσμένη την αγοραία τιμή, ένα έκτακτο κέρδος. Από την άλλη μεριά, αναπτύσσεται η κερδοσκοπία και η γενική εύνοια της κερδοσκοπίας από τις μανιώδεις προσπάθειες, με νέες μέθοδες παραγωγής, με νέες επενδύσεις κεφαλαίου, με νέες τυχοδιωκτικές περιπέτειες να εξασφαλίσουν κάποιο έκτακτο κέρδος, που να είναι ανεξάρτητο από το γενικό μέσο όρο και που να υψώνεται πάνω από αυτόν.

Το ποσοστό του κέρδους, δηλαδή η ανάλογη προσαύξηση του κεφαλαίου, έχει σημασία πριν απ' όλα για όλες τις νέες καταβολάδες κεφαλαίου που σχηματίζονται αυτοτελώς. Και αν ο σχηματισμός κεφαλαίων περιερχόταν αποκλειστικά στα χέρια λίγων, έτοιμων μεγάλων κεφαλαίων, για τα οποία η μάζα του κέρδους ισοσταθμίζει το ποσοστό του κέρδους, θα έσβηνε γενικά το ζωογόνο πυρ της παραγωγής. Θα αποκοιμούνταν. Το ποσοστό του κέρδους είναι η κινητήρια δύναμη στην κεφαλαιοκρατική παραγωγή...».


Τ. Γαλ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι αγώνες είναι η τέχνη μας για ν' αλλάξουμε τον κόσμο

Πετυχημένη μαθητική συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες το περασμένο Σάββατο

Κέφι, κόσμος και δυνατή μουσική κατέκλυσε το Μουσικό Σχολείο Πειραιά το Σάββατο το βράδυ, στις 5 του Δεκέμβρη, σε μια συναυλία που διοργάνωσαν μαθητές των σχολείων του Πειραιά και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Η πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από μαθητές και γονείς που πέρασαν ένα σαββατόβραδο γεμάτο μουσική, ενώ παράλληλα μαζεύτηκαν και είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και ρούχα) για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά του πολέμου. Τα είδη αυτά, που ήταν το μοναδικό εισιτήριο για να παρακολουθήσεις τη συναυλία, θα διατεθούν το επόμενο διάστημα από τους μαθητές σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για τις επόμενες κινητοποιήσεις αλλά και ραντεβού για τη διανομή των τροφίμων και των ειδών που μαζεύτηκαν.

Δε δεχόμαστε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τα όνειρά μας

Ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε η Ασπασία Πραματευτάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συντονιστικού που καλωσόρισε τους μαθητές που παραβρέθηκαν είτε ως μουσικοί συγκροτημάτων είτε ως θεατές, για να στηρίξουν τον αγώνα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Τόνισε ότι το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά συμμετείχε στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και σημείωσε: «Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα σχολείο που όλοι θα μορφωνόμαστε το ίδιο, χωρίς ανισότητες και εμπόδια στους μαθητές. Για ένα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι μόνο εργαλεία, σκόρπιες γνώσεις και ακόμα και αυτές με το σταγονόμετρο. Γιατί θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί. Γιατί οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας. Γι' αυτό, τώρα που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2016, που χτυπάει ακόμα περισσότερο το λαό, τσακίζει την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση και δίνει απλόχερα λεφτά και προνόμια στους πλούσιους, τους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα αυτά που θεωρούμε ιδανικά μας. Γιατί δε δεχόμαστε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τα όνειρά μας. Δε μένουμε θεατές, μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα αν ξεσηκωθούμε. Γι' αυτό, λοιπόν, δε θα μπορούσαμε να μείνουμε σήμερα θεατές σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που γίνεται, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν. Γιατί η κυβέρνηση δίνει τεράστια ποσά για οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιούνται για να αιματοκυλούν λαούς. Εχει ενεργή εμπλοκή στη φωτιά του πολέμου, που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών. Βλέπουμε καθημερινά πνιγμένα παιδιά και οικογένειες να ξεριζώνονται από τα σπίτια τους και όλα αυτά για τα κέρδη των λίγων.


Γι' αυτό παίρνουμε και αυτήν την πρωτοβουλία σήμερα, και αντί χρηματικού ποσού για εισιτήριο στη συναυλία, συγκεντρώνουμε, ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει ο καθένας στους ανθρώπους αυτούς που τους ξερίζωσαν από την πατρίδα τους. Αντιμετωπίζουν διαρκώς καινούρια εμπόδια, μην μπορώντας να φτάσουν στη χώρα που έχουν σαν λύση. Πραγματικοί υπεύθυνοι όλου αυτού του εγκλήματος είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που διοργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, αξιοποιώντας κάθε φορά δικαιολογίες και αφορμές, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξόπλισαν το χέρι της. Αυτοί, λοιπόν, που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν και δεν θα το λύσουν. Για όλα αυτά, αυτός που υποφέρει είναι ξανά ο λαός. Παιδιά σαν και μένα, σαν και σας, σαν τους φίλους μας, είναι θύματα του ιμπεριαλισμού που διαρκώς αυξάνονται. Μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Συνεχίζουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας», κατέληξε.

Η τέχνη είναι όπλο της νεολαίας για να αλλάξει τον κόσμο

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που τόνισε: «Οσοι είμαστε εδώ, ξέρουμε, γνωρίζουμε, είμαστε παιδιά, εγγόνια, ανίψια προσφύγων, σε αυτό το χώμα που πατάμε, σχεδόν πριν έναν αιώνα, ήρθαν κατατρεγμένοι από άλλον έναν άδικο πόλεμο, σαν και αυτόν που γίνεται σήμερα στη Συρία. Η αιτία είναι η ίδια, είναι το κυνήγι των κερδών που δε βάζει τίποτα πάνω από αυτά. Δεν υπολογίζει αθώες ψυχές, παιδιά, ανθρώπους και οικογένειες που ξεριζώνονται. 100 προσφυγόπουλα, μέσα σε δύο μήνες πνίγηκαν, στην προσπάθεια να περάσουν μαζί με τις οικογένειές τους από την Τουρκία στην Ελλάδα. 230 εκατομμύρια παιδιά, ζουν αυτή τη στιγμή σε εμπόλεμες περιοχές, 4 χιλιάδες παιδιά μόνο το τελευταίο διάστημα πέρασαν ασυνόδευτα χωρίς γονείς, χωρίς τίποτα.

Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ έχει και αυτό με τη σειρά του κάνει μια προσπάθεια να δείξει την αλληλεγγύη του, μαζεύοντας ρούχα, τρόφιμα, όπως κάνετε και εσείς παιδιά, και γι' αυτό χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση. Ενα πράγμα μόνο. Αυτό που κάνουμε εμείς και εσείς, δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία κάποιων κυράδων που φοράνε τα πλούσια ρούχα τους και βγαίνουν μπροστά στις τηλεοράσεις για να φανούν, και το ίδιο βράδυ χαλάνε το μισθό ενός χρόνου μιας λαϊκής οικογένειας για να τα σπάσουν ή για να πάρουν τις ακριβές τσάντες τους. Η δική μας, είναι γνήσια αλληλεγγύη και δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, γι' αυτό το λόγο συνεχίζουμε.

Η τέχνη είναι "όπλο" της νεολαίας, "όπλο" του λαού μας για να αλλάξει τον κόσμο και οι αγώνες είναι η τέχνη της νεολαίας, είναι η τέχνη του λαού μας για να αλλάξει τον κόσμο».

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Αμέσως μετά, ακολούθησε η συναυλία που συμμετείχαν μαθητές από το Μουσικό Σχολείο και τα Λύκεια Πειραιά, με τα συγκροτήματα: 2 way street, Α Β Λόγος - Final και Δύσληπτος, Revolution day, The Rad, First class parasites, Dead planet, Fifty-five fingers, Κιουρτή.

Από το hip hop συγκρότημα Α Β λόγος-Final και Δύσληπτος, ο Μιχάλης από το 7ο Λύκειο Πειραιά, είπε για την πρωτοβουλία του Συντονιστικού: «Να δώσουμε συγχαρητήρια στο Συντονιστικό των μαθητών Πειραιά, που συνέχεια και στην απεργία και σε άλλα θέματα βοηθάνε πολύ. Η πρωτοβουλία αυτή μου φαίνεται εξαιρετική. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους στον Πειραιά, που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ανθρωπιά, δείχνει ότι σαν μαθητές και σαν νέοι δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να τους βλέπουμε να πεθαίνουν και θα τους βοηθήσουμε».

Η Ιωάννα και η Σταυρούλα, από τη Συντονιστική Επιτροπή του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, μίλησαν για την πρωτοβουλία της συναυλίας και την ανταπόκριση από τους μαθητές: «Αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση, για να δείξουμε ότι πέρα από τους αγώνες που κάνουμε όλοι μαζί, τα σχολεία του Πειραιά, νοιαζόμαστε και για άλλα θέματα και θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Ηταν μια απόφαση που πάρθηκε στις 12 Νοέμβρη. Θέλαμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραίο να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ετσι αναλάβαμε δράση, φτιάξαμε ανακοινώσεις και είχαμε ανταπόκριση. Τα σχολεία το αγκαλιάσανε και είναι πολύ θετικό ότι έχουν έρθει τόσοι πολλοί μαθητές. Εχουν μαζευτεί ήδη πάρα πολλά ρούχα και τρόφιμα. Εμείς έχουμε φτιάξει και ένα κολάζ με φωτογραφίες και μικρά κείμενα, σαν έκθεση για τους πρόσφυγες, για να δείξουμε πού οφείλεται όλο αυτό, γιατί υπάρχουν πρόσφυγες, γιατί γίνονται πόλεμοι και γιατί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ