Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι αγώνες είναι η τέχνη μας για ν' αλλάξουμε τον κόσμο

Πετυχημένη μαθητική συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες το περασμένο Σάββατο

Κέφι, κόσμος και δυνατή μουσική κατέκλυσε το Μουσικό Σχολείο Πειραιά το Σάββατο το βράδυ, στις 5 του Δεκέμβρη, σε μια συναυλία που διοργάνωσαν μαθητές των σχολείων του Πειραιά και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Η πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από μαθητές και γονείς που πέρασαν ένα σαββατόβραδο γεμάτο μουσική, ενώ παράλληλα μαζεύτηκαν και είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και ρούχα) για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά του πολέμου. Τα είδη αυτά, που ήταν το μοναδικό εισιτήριο για να παρακολουθήσεις τη συναυλία, θα διατεθούν το επόμενο διάστημα από τους μαθητές σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για τις επόμενες κινητοποιήσεις αλλά και ραντεβού για τη διανομή των τροφίμων και των ειδών που μαζεύτηκαν.

Δε δεχόμαστε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τα όνειρά μας

Ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε η Ασπασία Πραματευτάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συντονιστικού που καλωσόρισε τους μαθητές που παραβρέθηκαν είτε ως μουσικοί συγκροτημάτων είτε ως θεατές, για να στηρίξουν τον αγώνα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Τόνισε ότι το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά συμμετείχε στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και σημείωσε: «Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα σχολείο που όλοι θα μορφωνόμαστε το ίδιο, χωρίς ανισότητες και εμπόδια στους μαθητές. Για ένα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι μόνο εργαλεία, σκόρπιες γνώσεις και ακόμα και αυτές με το σταγονόμετρο. Γιατί θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί. Γιατί οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας. Γι' αυτό, τώρα που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2016, που χτυπάει ακόμα περισσότερο το λαό, τσακίζει την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση και δίνει απλόχερα λεφτά και προνόμια στους πλούσιους, τους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα αυτά που θεωρούμε ιδανικά μας. Γιατί δε δεχόμαστε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τα όνειρά μας. Δε μένουμε θεατές, μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα αν ξεσηκωθούμε. Γι' αυτό, λοιπόν, δε θα μπορούσαμε να μείνουμε σήμερα θεατές σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που γίνεται, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν. Γιατί η κυβέρνηση δίνει τεράστια ποσά για οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιούνται για να αιματοκυλούν λαούς. Εχει ενεργή εμπλοκή στη φωτιά του πολέμου, που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών. Βλέπουμε καθημερινά πνιγμένα παιδιά και οικογένειες να ξεριζώνονται από τα σπίτια τους και όλα αυτά για τα κέρδη των λίγων.


Γι' αυτό παίρνουμε και αυτήν την πρωτοβουλία σήμερα, και αντί χρηματικού ποσού για εισιτήριο στη συναυλία, συγκεντρώνουμε, ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει ο καθένας στους ανθρώπους αυτούς που τους ξερίζωσαν από την πατρίδα τους. Αντιμετωπίζουν διαρκώς καινούρια εμπόδια, μην μπορώντας να φτάσουν στη χώρα που έχουν σαν λύση. Πραγματικοί υπεύθυνοι όλου αυτού του εγκλήματος είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που διοργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, αξιοποιώντας κάθε φορά δικαιολογίες και αφορμές, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξόπλισαν το χέρι της. Αυτοί, λοιπόν, που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν και δεν θα το λύσουν. Για όλα αυτά, αυτός που υποφέρει είναι ξανά ο λαός. Παιδιά σαν και μένα, σαν και σας, σαν τους φίλους μας, είναι θύματα του ιμπεριαλισμού που διαρκώς αυξάνονται. Μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Συνεχίζουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας», κατέληξε.

Η τέχνη είναι όπλο της νεολαίας για να αλλάξει τον κόσμο

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που τόνισε: «Οσοι είμαστε εδώ, ξέρουμε, γνωρίζουμε, είμαστε παιδιά, εγγόνια, ανίψια προσφύγων, σε αυτό το χώμα που πατάμε, σχεδόν πριν έναν αιώνα, ήρθαν κατατρεγμένοι από άλλον έναν άδικο πόλεμο, σαν και αυτόν που γίνεται σήμερα στη Συρία. Η αιτία είναι η ίδια, είναι το κυνήγι των κερδών που δε βάζει τίποτα πάνω από αυτά. Δεν υπολογίζει αθώες ψυχές, παιδιά, ανθρώπους και οικογένειες που ξεριζώνονται. 100 προσφυγόπουλα, μέσα σε δύο μήνες πνίγηκαν, στην προσπάθεια να περάσουν μαζί με τις οικογένειές τους από την Τουρκία στην Ελλάδα. 230 εκατομμύρια παιδιά, ζουν αυτή τη στιγμή σε εμπόλεμες περιοχές, 4 χιλιάδες παιδιά μόνο το τελευταίο διάστημα πέρασαν ασυνόδευτα χωρίς γονείς, χωρίς τίποτα.

Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ έχει και αυτό με τη σειρά του κάνει μια προσπάθεια να δείξει την αλληλεγγύη του, μαζεύοντας ρούχα, τρόφιμα, όπως κάνετε και εσείς παιδιά, και γι' αυτό χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση. Ενα πράγμα μόνο. Αυτό που κάνουμε εμείς και εσείς, δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία κάποιων κυράδων που φοράνε τα πλούσια ρούχα τους και βγαίνουν μπροστά στις τηλεοράσεις για να φανούν, και το ίδιο βράδυ χαλάνε το μισθό ενός χρόνου μιας λαϊκής οικογένειας για να τα σπάσουν ή για να πάρουν τις ακριβές τσάντες τους. Η δική μας, είναι γνήσια αλληλεγγύη και δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, γι' αυτό το λόγο συνεχίζουμε.

Η τέχνη είναι "όπλο" της νεολαίας, "όπλο" του λαού μας για να αλλάξει τον κόσμο και οι αγώνες είναι η τέχνη της νεολαίας, είναι η τέχνη του λαού μας για να αλλάξει τον κόσμο».

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Αμέσως μετά, ακολούθησε η συναυλία που συμμετείχαν μαθητές από το Μουσικό Σχολείο και τα Λύκεια Πειραιά, με τα συγκροτήματα: 2 way street, Α Β Λόγος - Final και Δύσληπτος, Revolution day, The Rad, First class parasites, Dead planet, Fifty-five fingers, Κιουρτή.

Από το hip hop συγκρότημα Α Β λόγος-Final και Δύσληπτος, ο Μιχάλης από το 7ο Λύκειο Πειραιά, είπε για την πρωτοβουλία του Συντονιστικού: «Να δώσουμε συγχαρητήρια στο Συντονιστικό των μαθητών Πειραιά, που συνέχεια και στην απεργία και σε άλλα θέματα βοηθάνε πολύ. Η πρωτοβουλία αυτή μου φαίνεται εξαιρετική. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους στον Πειραιά, που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ανθρωπιά, δείχνει ότι σαν μαθητές και σαν νέοι δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να τους βλέπουμε να πεθαίνουν και θα τους βοηθήσουμε».

Η Ιωάννα και η Σταυρούλα, από τη Συντονιστική Επιτροπή του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, μίλησαν για την πρωτοβουλία της συναυλίας και την ανταπόκριση από τους μαθητές: «Αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση, για να δείξουμε ότι πέρα από τους αγώνες που κάνουμε όλοι μαζί, τα σχολεία του Πειραιά, νοιαζόμαστε και για άλλα θέματα και θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Ηταν μια απόφαση που πάρθηκε στις 12 Νοέμβρη. Θέλαμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραίο να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ετσι αναλάβαμε δράση, φτιάξαμε ανακοινώσεις και είχαμε ανταπόκριση. Τα σχολεία το αγκαλιάσανε και είναι πολύ θετικό ότι έχουν έρθει τόσοι πολλοί μαθητές. Εχουν μαζευτεί ήδη πάρα πολλά ρούχα και τρόφιμα. Εμείς έχουμε φτιάξει και ένα κολάζ με φωτογραφίες και μικρά κείμενα, σαν έκθεση για τους πρόσφυγες, για να δείξουμε πού οφείλεται όλο αυτό, γιατί υπάρχουν πρόσφυγες, γιατί γίνονται πόλεμοι και γιατί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ