Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τους νέους με το καλό βιβλίο

Βδομάδα βιβλίου, με έκθεση και εκδηλώσεις, από 14 έως 20 Δεκέμβρη στο Στέκι Πολιτισμού

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει Βδομάδα βιβλίου, από τις 14 έως τις 20 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Στο Στέκι θα λειτουργεί μόνιμα έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις καθημερινές από τις 10.30 έως τις 21.30 και το Σαββατοκύριακο 19 - 20 Δεκέμβρη από τις 09.30 έως τις 22.00. Θα γίνονται ξεναγήσεις ενώ θα διατίθεται δωρεάν και ο καλαίσθητος κατάλογος των έργων της «Σύγχρονης Εποχής», ώστε οι επισκέπτες να αποκτούν μια εικόνα του συνόλου των εκδόσεών της.

Παράλληλα, θα γίνουν και μια σειρά πολύμορφων μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η περίοδος που επιλέχτηκε από την ΟΠ Αττικής για τη Βδομάδα βιβλίου δεν είναι τυχαία, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, περίοδος που από τη μια προσφέρεται για διάβασμα και, από την άλλη, ανταλλάσσονται δώρα μεταξύ φίλων και οικογενειών και το καλό βιβλίο παραμένει πάντα ένα πολύ ωραίο δώρο.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το στόχο που μπήκε και από το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης για «να ανέβει το μορφωτικό ρεύμα στις γραμμές της ΚΝΕ, οι σύντροφοι να αγοράσουν πολιτικό, μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο με σκοπό να μπορέσουν σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες που ζούμε να ατσαλωθούν πολιτικά», όπως μας εξηγεί ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής της Οργάνωσης. «Παράλληλα, όπως εξηγεί, στοχεύουμε να διακινηθεί και το καλό λογοτεχνικό βιβλίο και εκεί αποσκοπούν και κάποιες από τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει για τη Βδομάδα βιβλίου» (βλέπε παρακάτω αναλυτικά). Ο Α. Πλωμαρίτης σημειώνει ότι η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται πλατιά στη νεολαία, αλλά ταυτόχρονα «κάνουμε προσπάθεια να απευθυνθούμε και πιο ιδιαίτερα στους φοιτητές, που στα πανεπιστήμια αναμετριούνται καθημερινά με την προπαγάνδα και την κυρίαρχη ιδεολογία για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επιστήμη τους και τα διάφορα φαινόμενα, είτε φυσικά, είτε ιστορικά. Παράλληλα, θέλουμε να απευθυνθούμε και στους μαθητές, βοηθώντας τους να γνωρίσουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα και να αναμετρηθούν με το ξαναγράψιμο της Ιστορίας που επιχειρείται μέσα από τα σχολικά βιβλία, τα ιδεολογήματα περί ολοκληρωτικών καθεστώτων κ.ο.κ.».

Η ΟΠ Αττικής προπαγανδίζει αυτή την πρωτοβουλία με εξορμήσεις σε σχολές, γειτονιές και χώρους δουλειάς, ενώ ήδη σχεδιάζει τη συνέχεια που μπορεί να δοθεί, με παραπέρα εκδηλώσεις στις σχολές, στις γειτονιές κ.α.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο Στέκι στο πλαίσιο της Βδομάδας βιβλίου έχει ως εξής:

  • Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 19.00: Αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ με μελοποιημένα ποιήματα και απαγγελία.

Τα «Μακρονησιώτικα» γράφτηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949 στη Μακρόνησο και φυλάχτηκαν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Τα διέσωσε ο Μάνος Κατράκης, παίρνοντάς τα μαζί του όταν μεταφέρθηκε τον Ιούλη του 1950 στον Αη Στράτη. Εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το εκδοτικό του ΚΚΕ, «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις», τον Ιούλη του 1957 στο Βουκουρέστι, στην πολιτική προσφυγιά. Η έκδοση που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» είναι πιστή φωτογραφική αναπαραγωγή της πρώτης εκείνης έκδοσης του 1957, που αντίτυπό της είχε διασωθεί στη βιβλιοθήκη του Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη) και σήμερα φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Τετάρτη 16 Δεκέμβρη στις 19.30: «Η πορεία έκδοσης των έργων του Ενγκελς, για τον ιστορικό υλισμό από τη "Σύγχρονη Εποχή"». Πρόκειται για μια εκδήλωση παρουσίασης των έργων του Φρίντριχ Ενγκελς που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή», με αφορμή τα 195 χρόνια από τη γέννησή του. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Παρασκευή 18 Δεκέμβρη στις 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λ. Γιούργκο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή video αφιερωμένου στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Το έργο του Λ. Γιούργκο αποτελεί μια ζωντανή αφήγηση με δυνατή γραφή, που απευθύνεται στον καθένα που θέλει να γνωρίσει το μεγαλύτερο γεγονός του περασμένου αιώνα, την Οχτωβριανή Επανάσταση και αναδεικνύει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα πολύ σημαντικά ζητήματα της επαναστατικής θεωρίας και δράσης.

  • Σάββατο 19 Δεκέμβρη στις 19.00: Παρουσίαση του λευκώματος του ΚΣ της ΚΝΕ «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή». Την παρουσίαση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει παρουσίαση του cd, παραγωγής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή», με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν μέσα στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ.

Το λεύκωμα της ΚΝΕ περιλαμβάνει χειρόγραφες εφημερίδες από φυλακές και εξορίες που λειτούργησαν από τη δεκαετία του 1920 μέχρι την περίοδο της χούντας 1967 - '74. Εχει σύντομα ιστορικά κείμενα για τους τόπους μαρτυρίου και παρουσιάζει έντυπα που έβγαζαν οι κρατούμενοι μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες, με ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλά τους, άλλα στοιχεία από την ύλη τους, καθώς και φωτογραφίες και εικαστικά έργα κρατουμένων.

Το cd της ΚΝΕ περιλαμβάνει τραγούδια που περιγράφουν τη ζωή των γυναικών στις Φυλακές Αβέρωφ, τις δύσκολες στιγμές που έζησαν, τους αποχαιρετισμούς τους όταν κάποια έφευγε για εκτέλεση, τη μεγάλη τους αγάπη για τη ζωή, για να έρθουν καλύτερες μέρες, τη νίκη τους απέναντι στις προσπάθειες του αστικού κράτους να τις καθυποτάξει.

  • Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 18.30: Βιβλιοπαρουσίαση «Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ», του Κ. Μ. Σιμόνοφ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

Στη μάχη του Στάλινγκραντ ξεκίνησε η μεγαλειώδης ήττα του φασισμού από το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο. Αυτό το μεγαλείο των μαχητών του Κόκκινου Στρατού αποτυπώνει το έργο του Κονσταντίν Μ. Σιμόνοφ. «Και στα λινοτυπικά πιεστήρια των εφημερίδων στοιχειοθετούνταν και απόψε τα συγκρατημένα ανακοινωθέντα του Γενικού Επιτελείου. Και οι άνθρωποι, πριν πέσουν να κοιμηθούν, ακούγοντας τις τελευταίες ειδήσεις από το ραδιόφωνο, συνέχιζαν ν' ανησυχούν ακόμα για το Στάλινγκραντ. Δεν ήξεραν πως η πολεμική κατάσταση στα πεδία των μαχών πήρε άλλη τροπή. Δεν είχαν μάθει το μεγάλο χαρμόσυνο γεγονός που αναποδογύρισε τα χιτλερικά σχέδια. Δε μάντευαν πως ανέτειλε η μεγάλη μέρα για τη Ρωσία...». Το βιβλίο μάς μιλάει για τα όνειρα των νέων ανθρώπων, υπερασπιστών της μαρτυρικής πόλης, αυτών των νέων που με πείσμα αντιστάθηκαν και τσάκισαν τους φασίστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ