Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Η σημαία της πάλης να στοχεύει ενιαία στον εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Eurokinissi

Στην ομιλία της χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της συγκυβέρνησης για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η συμπάθειά σας για το δράμα προσφύγων και μεταναστών και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων δεν μπορεί να σας ξεπλύνει, δεν μπορεί να γίνει το πλυντήριο και το άλλοθι για τη μεγάλη προθυμία που δείχνετε, για άλλη μια φορά, να πάρετε ενεργό μέρος και ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και στη νέα κλιμάκωση που φαίνεται ότι θα έρθει με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους καπιταλιστικών κρατών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη περιοχή της Συρίας.

Βεβαίως εδώ πρόκειται για ένα προπατορικό αμάρτημά σας. Με τις μορφές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δεκαετία ακόμα του '90 δεν υπήρχε πόλεμος που εξαπολύθηκε για τον οποίο να μην πήρατε θέση διπρόσωπη. Υιοθετούσατε όλα τα προσχήματα των επιτιθέμενων δυνάμεων, ζητούσατε όμως νομιμοποίηση των πολέμων, να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λες και δεν ξέρουμε τι αποφάσεις παίρνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέτε και δεν ξέρουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αποφασίσει ότι μπορεί να διεξάγεται πόλεμος από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή συνολικά από το ΝΑΤΟ χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λες και δεν ξέρετε την απόφαση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί και μη συμβατικές ένοπλες δυνάμεις, μισθοφορικές και κυρίως τις χηρευάμενες δυνάμεις της Αλ Κάιντα, σε διάφορες επεμβάσεις που προετοιμάζονται πολιτικά και πραγματοποιούνται βεβαίως στρατιωτικά.

Τώρα ως κυβέρνηση είσαστε μονοπρόσωποι και είμαι βέβαιη ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή με τον κ. Κέρι κρύβει το νέο δράμα του Κυπριακού και βεβαίως υποσχέσεις για τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γίνεται στη περιοχή, και που γίνεται όχι για την "ελευθερία" και τη "δημοκρατία" στη περιοχή, να αντιμετωπίσετε τους "τζιχαντιστές" κ.λπ., γίνεται για να οριστικοποιηθεί η νέα μοιρασιά της Μ. Ανατολής και της Αφρικής, ιδιαίτερα της Β. Αφρικής, μίας ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται παλιές και νέες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι συγκοινωνιακοί, δικτυακοί και γενικά επικοινωνιακοί κόμβοι. Και από αυτή την άποψη εγκληματείτε κυριολεκτικά».

«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ο οποίος είναι πολύ σχετικός σε αυτά τα θέματα, σε σύγκριση με την μερική ασχετοσύνη του πρωθυπουργού, είπε, από ό,τι είδαμε στις δημοσιεύσεις, ότι βεβαίως να γίνει ο πόλεμος και η επίθεση στη Συρία, όχι από το ΝΑΤΟ, αλλά από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Πρώτα ζητούσαμε τον ΟΗΕ, τώρα να μην είναι το ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ δεν έχει καλό όνομα, αλλά να γίνει από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή πάλι θέλετε να ντύσετε την εμπλοκή της Ελλάδας και τους κινδύνους που άμεσα ή μεσοπρόθεσμα θα ζήσει ο ελληνικός λαός, με ένα προσωπείο».

Ενιαίο ζήτημα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν αγνοεί τον κίνδυνο που προέρχεται από τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών, κίνδυνοι που μπορεί και να μεγαλώσουν, όμως, όπως τόνισε, μουτζαχεντίν, φανατικοί «Αδελφοί μουσουλμάνοι», Ταλιμπάν, Αλ Κάιντα κλπ., δεν θα «έπαιρναν σε καμία περίπτωση τέτοιο μαζικό χαρακτήρα, αν δεν στηρίζονταν από συγκεκριμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και από τα τοπικά βέβαια αραβικά αντιδραστικά καθεστώτα».

Ανέδειξε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ότι οι ίδιες δυνάμεις είναι που «πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση των πολέμων» από την περίοδο που Α' Παγκοσμίου Πολέμου ακόμα μέχρι και τώρα, σε αυτή την περιοχή, μοιράζοντας χώρες τις οποίες μετέτρεπαν σε προτεκτοράτα και πετρελαϊκά κοιτάσματα. Ενώ από το 1991 με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, το οποίο ήταν παράγοντας πάλης για την ειρήνη, όσο μπορούσε, και είχε επιδράσει στη Συμφωνία του Ελσίνκι, μπήκαν και άλλες δυνάμεις στη μοιρασιά της λείας όπως Ρωσία, Κίνα, αλλά και τα αραβικά αντιδραστικά κράτη στα οποία μετεξελίχθηκαν τα αραβικά προτεκτοράτα.

Παρουσίασε όλη τη διαδρομή από την οποία προέκυψαν οι τζιχαντιστές, πώς και με ποιο τρόπο συντέλεσαν σε αυτό ΗΠΑ, ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΝΑΤΟ, ακόμα και μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Οχι μόνο με την κλασική Σούδα, αλλά από Βορρά και προς Νότο έχει γίνει η χώρα που διευκολύνει τον πόλεμο. Αυτό θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό; Παζαρεύετε κάποιες επενδύσεις. Εχετε ανταλλάγματα, κάποιες επενδύσεις θα γίνουν στην Ελλάδα από τις οποίες θα ωφεληθούν μία χούφτα καπιταλιστές», ωστόσο «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Πατρίδα έχουν οι λαοί και δεν μπορούν να είναι αδιάφοροι βεβαίως, όπως και ο ελληνικός, ούτε για την εδαφική ακεραιότητα, ούτε για τα σύνορα, ούτε για τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία, ούτε για τίποτα», όμως «η σημαία του λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας, όπως την καταλαβαίνουμε εμείς, των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, πρέπει να είναι όχι μόνο μια σημαία πάλης κατά του εξωτερικού εχθρού, αλλά και κατά του εσωτερικού εχθρού που υπάρχει στη χώρα μας και σε κάθε χώρα. Δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός στη Συρία;

Ο λαός πρέπει να παλέψει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό εχθρό μαζί, διαφορετικά η ειρήνη θα είναι ένα άπιαστο όνειρο, όσο ο πόλεμος γίνεται για τη διανομή της λείας. Η Ελλάδα παίρνει μέρος στη διανομή της λείας αυτής. Μπορεί να είναι ο πιο φτωχός συγγενής στη διανομή, αλλά παίρνει. Και εδώ ο πρωθυπουργός είναι "ναι σε όλα" (...).

Δεν είναι λοιπόν μόνο η μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα και ό,τι ακολουθείτε. Είναι ενιαίο ζήτημα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική και δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να συνδέσει την τύχη του και την βελτίωση της ζωής του με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους ευρωστρατούς και σε όλα όσα γίνονται τώρα με πρόσχημα την τρομοκρατία. Οι λαοί και της Συρίας και των άλλων χωρών, μπορούν να νικήσούν και τους τζιχαντιστές και τους πάντες, αν ξεκαθαρίσουν ποιος είναι ο εσωτερικός τους εχθρός και ποιος είναι ο εξωτερικός».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org