Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Στήνουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από πρόσφυγες και μετανάστες

MotionTeam

Ενταση της καταστολής σημειώθηκε χτες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη. Εκεί βρέθηκαν και ελληνικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που, σε συνδυασμό με τις δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ, έσφιξαν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανθρώπους που με τα παιδιά τους προσπαθούν να βρουν διέξοδο και να φύγουν. Πάνω από 5.000 άνθρωποι βρίσκονταν στα σύνορα, ενώ περίπου 1.500 που μεταφέρονταν με λεωφορεία από την Αθήνα είχαν ακινητοποιηθεί στα Μάλγαρα και το Πολύκαστρο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ μείωσαν τη ροή εισόδου.

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη του Κιλκίς, επιβεβαιώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί από την ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Πολύ γρήγορα επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η «απειλή» εξόδου της χώρας μας από τη Σένγκεν χρησιμοποιείται για να επισπευσθεί η ανάθεση της φύλαξης των συνόρων στη Frontex, δυνάμεις της οποίας θα εγκατασταθούν στην περιοχή από τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη προκειμένου να αναλάβουν δράση.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και κατάφεραν να φτάσουν στη χώρα μας, μετά από απίστευτη ταλαιπωρία και παλεύοντας να επιβιώσουν από κάθε είδους κυκλώματα εκμετάλλευσης, θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Γνωρίζουν πως κι εκεί τους περιμένει η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, ελπίζουν όμως ότι θα γλιτώσουν τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους.

Η πολυήμερη παραμονή των εγκλωβισμένων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε τα τελευταία 24ωρα και έφτασε περίπου τις 2.500, έχει πυροδοτήσει την ένταση. Οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη, παραμένουν για μερόνυχτα εκτεθειμένοι στο κρύο, νηστικοί, διψασμένοι, άρρωστοι, πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι, ανάβουν φωτιές, με ό,τι υλικό βρουν διαθέσιμο, για να ζεσταθούν. Μετά και την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που σηματοδότησε την απόφαση για οριστικό φραγμό στο πέρασμά τους, η κατάσταση οξύνθηκε. Κάθε τους προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ με χημικά και ξύλο.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μεγάλη ομάδα προσφύγων αρνήθηκε να περάσει τα σύνορα, ζητώντας να περάσουν μαζί τους και οι πρόσφυγες - μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Αυτή η στάση προκάλεσε εκ νέου το κλείσιμο των συνόρων από τις αρχές των Σκοπίων. Τελικά, στη διάρκεια της νύχτας πέρασαν τα σύνορα περίπου 1.100 Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και χτες από το πρωί μέχρι και το απόγευμα άλλοι περίπου 1.500, παρά τις μικροεντάσεις και τις καθυστερήσεις στη ροή εισόδου προς την ΠΓΔΜ. Επειδή ο καταυλισμός είναι ασφυκτικά γεμάτος, η Ελληνική Αστυνομία ακινητοποίησε για κάποιες ώρες, αρχικά στα Μάλγαρα και αργότερα έξω από το Πολύκαστρο του Κιλκίς, περίπου 30 λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν προορισμό την Ειδομένη, μέχρι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Από χτες, περιορισμένα, ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να μπαίνουν στα λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα. Οι «εθελοντές» των ΜΚΟ και των άλλων οργανώσεων, που από την Τετάρτη το βράδυ αποχώρησαν, άρχισαν από χτες να επιστρέφουν και να τοποθετούνται προς το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Στην περιοχή έφτασαν και τοποθετήθηκαν δύο λυόμενες εγκαταστάσεις προκειμένου να «φιλοξενηθούν» οι δυνάμεις της Frontex. Τόσους μήνες όμως καμία μέριμνα δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει, με ευθύνη του κράτους, χώρος φιλοξενίας που να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και υγιεινής για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποπτες κινήσεις θέτουν σε κίνδυνο πρόσφυγες και μετανάστες(29/3/2016)
Χιλιάδες σε Ειδομένη και άλλες περιοχές της χώρας(3/3/2016)
Νέο ναυάγιο με νεκρούς στο Αιγαίο(22/1/2016)
Ενταση καταστολής, Frontex στα σύνορα και χιλιάδες εγκλωβισμένοι(5/12/2015)
Το ΚΚΕ στο πλευρό των μεταναστών και προσφύγων(21/8/2015)
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η ΠΓΔΜ(21/8/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org