Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τον Ναζίμ Χικμέτ

Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η εκδήλωση για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που οργάνωσε την Τρίτη 1 Δεκέμβρη η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 97 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γ. Χαρίτος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι εκδηλώσεις σαν αυτές «μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το λογοτεχνικό έργο κορυφαίων μορφών της επαναστατικής Τέχνης της εποχής μας» και τόνισε: «Η Τέχνη και ειδικά η στρατευμένη Τέχνη είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του Κόμματος και του ταξικού κινήματος, στην πάλη μας για την απελευθέρωση των εργατών και όλων των καταπιεσμένων απ' τη μισθωτή σκλαβιά και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε σταθμούς της δράσης του ΚΚΕ στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία από την ίδρυσή του το 1918 μέχρι σήμερα και καταλήγοντας επεσήμανε: «Οπως λέει και ο κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, "...τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα...". Οι μεγάλες μάχες βρίσκονται μπροστά μας. Η ικανότητά μας να τις δώσουμε με επιτυχία, κρίνεται και χτίζεται στις σκληρές καθημερινές μάχες.

Ας σκεφτούμε ότι απ' την ίδρυση του Κόμματος μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, σχεδόν τα πάντα. Ενα μόνο μένει ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και πάνω από έναν αιώνα: η αιτία των δεινών της εργατικής τάξης, η καπιταλιστική σκλαβιά και εκμετάλλευση. Εδώ πρέπει να συγκεντρώσουμε τα πυρά μας.

Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, παλεύουμε για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική. Κόμμα με γερές, μαχητικές Οργανώσεις στους τόπους δουλειάς και στα εργοστάσια. Που θα θωρακίζεται καθημερινά απέναντι στην πίεση και την υπονόμευση του αντίπαλου και των μηχανισμών του. Αυτή σήμερα είναι η καίρια προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Να συμβάλλουμε και να προετοιμάσουμε ανάλογα τη διαμόρφωση της μαχητικής εκείνης πρωτοπορίας που δε θα τα διπλώνει στις στροφές και καμπές του αγώνα, θα προσανατολίζει σωστά ευρύτερες λαϊκές μάζες που θα βγαίνουν στον αγώνα, θα πολλαπλασιάζει τα ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα, θα μεγαλώνει τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης. Θα καθοδηγεί με επαναστατική σταθερότητα και ταξική αδιαλλαξία την εργατική - λαϊκή πάλη μέχρι την τελική αναμέτρηση».

Συγκίνηση και περηφάνια

Χρονικό για τη ζωή, τη δράση και την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ παρουσίασε θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, μαζί με μουσικό συγκρότημα, πλημμυρίζοντας με συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας τη γεμάτη από κόσμο αίθουσα της Πινακοθήκης, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Συγκίνηση και περηφάνια για ένα σύντροφο από την άλλη μεριά του Αιγαίου, ο οποίος, με την αγωνιστική του πορεία και τους στίχους της ποίησής του, τίμησε τον τίτλο του κομμουνιστή. Γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, «η ακτινοβολία της ποίησης του Ναζίμ Χικμέτ οφείλεται στο θάρρος να λέει την αλήθεια με οποιοδήποτε τίμημα, που το αντλούσε από την ανθρωπιά της κομμουνιστικής ιδεολογίας του. Και ο Ναζίμ το 'χε καλύτερο να πεθάνει, παρά να απαρνηθεί τη νεανική του απόφαση να αγωνιστεί για τα πιο προχωρημένα ιδανικά της ανθρωπότητας μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ αποτελούσαν οι σύντροφοι Χριστίνα Μεγδάνη, Ελένη Φιλιούση και Αλέξανδρος Λαρυγκάκης, ενώ στο μουσικό συγκρότημα που παρουσίασε τραγούδια με στίχους του ποιητή, μελοποιημένους από τους Ζουλφού Λιβανελί, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, συμμετείχαν οι Δημήτρης Φωτιάδης (σύνθεση - διεύθυνση - ενορχήστρωση), Νίκος Γκονέλας (κλαρινέτο), Παναγιώτης Σδράλης (μπουζούκι - σάζι), Ζωή Νταούκα (ακορντεόν), Ιωάννα Μπαλλή (ηλεκτρικό πιάνο), Χρήστος Καλαμπούκας (ακουστική κιθάρα), Φίλιππος Ζούκας (ηλεκτρικό μπάσο), Γιάννης Αυγερινός (τύμπανα), Μαρία Φωτιάδη, Απόστολος Φωτιάδης, Γιώργος Γάλλος, Ελισάβετ Ριζαριώτη (τραγούδι).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org