Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ευαρέσκεια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Που αναβαθμίζουν την παρουσία και το ρόλο της Frontex στα σύνορα

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου, Μ. Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σ' ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot spots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου» ανέφερε.

Οσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες.

Απ' την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε χτες (ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια, αλλά η Frontex δεν έχει ανταποκριθεί παρά στο 1/10 των αιτημάτων, ενώ προχωρά στη δημιουργία των hot spots, η οποία καθυστέρησε για αντικειμενικούς λόγους, όπως είναι η εξεύρεση χώρων με στόχο να λειτουργήσουν όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Η Ολγα Γεροβασίλη διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά της και την προέτρεψε «να είναι και αυτή συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της προς εμάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο αυτό το τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ