Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ανταπόκριση για εκθέσεις σε Πάτρα και Αγρίνιο

Από την παρουσίαση της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ»
Από την παρουσίαση της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ, από τις Οργανώσεις Πάτρας και ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκαν στην Αγορά Αργύρη.

Δεκάδες κόσμου, από όλες τις ηλικίες, επισκέφτηκαν την έκθεση, αφιερωμένη «στους αλύγιστους της ταξικής πάλης στις φυλακές και τις εξορίες, από τη δεκαετία του '20 μέχρι το 1974». Εκθεση που δημιουργήθηκε από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, μετά από τη συλλογή πλούσιου αρχειακού υλικού που συγκεντρώθηκε με φροντίδα και μεράκι.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνταν ξεναγήσεις για όλους τους επισκέπτες. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι αναφορές στα απάνθρωπα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε η αστική τάξη απέναντι σε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, «διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις». Ακόμα όμως και σε αυτές τις συνθήκες, οι κομμουνιστές όχι μόνο άντεξαν, αλλά και μεγαλούργησαν, καθώς φτιάχτηκαν «πανεπιστήμια» μέσα στις φυλακές και τις εξορίες, πήραν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που ακόμα και σήμερα είναι αξιοζήλευτες. Οργάνωσαν τη ζωή τους μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να σκύβουν το κεφάλι, διεκδικώντας βελτίωση των όρων διαβίωσης. Στήριξη στον σύντροφο, μέχρι την τελευταία στιγμή...

Στο χώρο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις. Την πρώτη μέρα, στα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, βιβλίο το οποίο γράφτηκε την περίοδο που ο ποιητής ήταν στη Μακρόνησο, όπου μας μεταφέρει γλαφυρά το τι βίωσε. Στην παρουσίαση έγινε παράλληλα και εκτεταμένη αναφορά στο έργο του Γ. Ρίτσου. Τη δεύτερη και την τρίτη μέρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Μπελογιάννη, πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Σημαντική η συμμετοχή της νεολαίας στην έκθεση στην Πάτρα
Σημαντική η συμμετοχή της νεολαίας στην έκθεση στην Πάτρα
Την τελευταία μέρα, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα, στο πλαίσιο των πέντε χρόνων λειτουργίας του στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ». Χαρακτηριστικό ήταν το ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους, καθώς η ανάλυση του Προγράμματος του ΚΚΕ συνδέθηκε με τις πρόσφατες εξελίξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Η έκθεση συνεχίζεται στο Αγρίνιο

Η έκθεση μεταφέρθηκε στο Αγρίνιο από χτες, Παρασκευή 4 Δεκέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη.

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της ΚΟ:

«Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ έχει τη χαρά και την τιμή να ανακοινώσει στην εργατική τάξη και το λαό του νομού μας ότι μπροστά στον εορτασμό των 97 χρόνων του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει έκθεση αφιερωμένη "στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στις φυλακές και τις εξορίες από τη δεκαετία του '20 μέχρι το 1974". Στην έκθεση περιλαμβάνονται υλικά από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αποτυπωμένα στα ταμπλό της έκθεσης που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η έκθεση θα γίνει στο Αγρίνιο στη Δημοτική Αγορά (πρώην Λαχαναγορά) και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 9/12.

Στην έκθεση θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις (για συμμετοχές καλείτε στο 6983.748.575).

Στα πλαίσια της έκθεσης στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα 7/12 και ώρα 7 μ.μ. θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της "Σύγχρονης Εποχής": "Για το Υγειονομικό του ΔΣΕ".

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 97 χρόνων του Κόμματος θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 9/12 και ώρα 7 μ.μ. με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της έκθεσης.

Καλούμε όλους/όλες να επισκεφτούν την έκθεση, ατομικά ή ομαδικά, και ιδιαίτερα τα σχολεία και τις σχολές, τους εκπαιδευτικούς, όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την Ιστορία του λαού μας και του τόπου μας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της έκθεσης:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/12 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5 έως 9 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 8/12 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5 έως 9 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/12 από 10 π.μ. έως 2 μ.μ., Στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ