Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών

Ενώ εντείνονται οι αντιπαραθέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο επίκεντρο των ρωσικών και των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδιστικών τίθενται, πλέον, οι τεράστιες αυτοκινητοπομπές πετρελαιοφόρων που διαθέτουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ) στη Συρία, για να τροφοδοτήσουν περιφερειακά κυκλώματα λαθρεμπορίας «μαύρου χρυσού». Βασική επιδίωξη της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, είναι να «στεγνώσει» μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της οργάνωσης, που κατά πληροφορίες τής αποφέρει ημερησίως κέρδη άνω των 1.500.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον διοικητή των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, οι τζιχαντιστές μέσα στην τελευταία διετία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχουν έναν... πετρελαιαγωγό δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων «πάνω στις ρόδες» αμέτρητων βυτιοφόρων. Οπως εξήγησε, τα βυτιοφόρα αυτά έχουν ήδη παραδώσει χιλιάδες τόνους πετρελαίου κυρίως στα διυλιστήρια του Ιράκ. Γι' αυτό και οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν ένα σημαντικό μέρος των αεροπορικών επιθέσεων στον ιδιότυπο «πετρελαιαγωγό» βυτιοφόρων του «ΙΚ», έχοντας ήδη καταστρέψει μέσα στις τελευταίες μέρες 500 οχήματα τέτοιου είδους.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε χτες διάταγμα για τη συγκρότηση επιτροπής που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της «στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

«Συμπτωματικά», το τελευταίο διάστημα, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των εταίρων τους έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή το βομβαρδισμό βυτιοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», καταστρέφοντας μέσα στο τελευταίο τριήμερο 116 τέτοια οχήματα κοντά στο Μπουκάμαλ, που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ.

Ωστόσο, αυτός ο παράλληλος, πλην άτυπος, «συντονισμός» των επιδρομών αυτού του είδους μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν αναιρεί τις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη για το ζήτημα της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε στο ρωσικό δίκτυο «Ροσίγια 1», εκφράζοντας τον εκνευρισμό της Μόσχας για την επιμονή της κυβέρνησης Ομπάμα να θέτει, μεταξύ άλλων, ως «βασικό όρο» για τη συγκρότηση ενός κοινού «αντιτρομοκρατικού μετώπου» την απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί «συνεχίζουν να προωθούν την αποχώρηση του Ασαντ», προκαλώντας διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Επιπλέον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επί έναν χρόνο πραγματοποιούσαν στη Συρία επιλεκτικούς βομβαρδισμούς, αποφεύγοντας επιμελώς να χτυπήσουν θέσεις τζιχαντιστών, όταν οι τελευταίοι απειλούσαν δυνάμεις του συριακού στρατού. Υποστήριξε έτσι ότι η συγκεκριμένη στάση των ΗΠΑ «εξασθενεί σημαντικά τις προοπτικές να παραμείνει η Συρία ένα κοσμικό κράτος όπου θα υπάρχουν εγγυήσεις και θα προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνότητας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι για να αναλάβει η χώρα του στρατιωτική δράση στη Συρία θα προτιμούσε να είχε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο είναι «δύσκολο» λόγω των ρωσικών αντιδράσεων και απειλών για «βέτο».

  • Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού των τζιχαντιστών του «ΙΚ», «Νταμπίκ», δημοσιοποιείται η εκτέλεση δύο ομήρων, ενός Κινέζου και ενός Νορβηγού, από τις σφαίρες δημίων της οργάνωσης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες(2016-04-05 00:00:00.0)
Μπλέκει το «κουβάρι» του ανταγωνισμού(2015-10-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνη αύξηση ενδοϊμπεριαλιστικών τριβών(2015-09-13 00:00:00.0)
Επιθέσεις με φόντο το Κουρδικό και την επέμβαση στη Συρία(2015-08-11 00:00:00.0)
Αυξημένα στρατεύματα στη συρο-τουρκική μεθόριο(2015-07-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών(2015-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ