Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές και συνομιλίες για θέματα από την ατζέντα του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου
Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου
Εντατικοποίηση και συντονισμός στις προσπάθειες για διευκόλυνση κερδοφόρων συνεργασιών μεταξύ των μονοπωλίων των δύο κρατών είναι το «διά ταύτα» των συζητήσεων που είχε, χτες, στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. Νωρίτερα, είχε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και το Προσφυγικό, με τους δύο πρωθυπουργούς ουσιαστικά να αξιώνουν απ' την ΕΕ γενναία χρηματοδότηση προκειμένου να διαχειριστούν τις ροές και ιδιαίτερα η Τουρκία να τις συγκρατήσει εντός των συνόρων της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε την αντιμετώπιση του προσφυγικού με αυτή του συριακού ζητήματος, ενώ ζήτησε να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για τον περιορισμό των ροών και την καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Φαίνεται πως συμφωνήθηκαν διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός «με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών» αλλά και τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών των δύο κρατών.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, ο Α. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόταση για τριμερείς συνομιλίες Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι στις αρχές Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο δε Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη με τα αντίστοιχα της Τουρκίας, ενώ, όπως έκανε γνωστό, στην Τουρκία βρισκόταν χτες και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι η ευθύνη για τους πρόσφυγες δεν μπορεί να βαραίνει τους ώμους των δύο χωρών, με τον Α. Νταβούτογλου να προσθέτει ότι «αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές μας (...) Εχουμε πρόταση να συνομιλήσουμε και με την κα Μέρκελ γι' αυτό το θέμα», προτρέποντας παράλληλα την ΕΕ να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. Απέφυγε πάντως να επεκταθεί ως προς την πρόταση της Αθήνας για δημιουργία «hot spots» στην Τουρκία.

Κατά τα λοιπά... «business as usual»

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που ιεραρχούν τα μονοπώλια των δύο χωρών, ο Α. Νταβούτογλου, αφού δήλωσε πως «εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα. Εχουμε έναν ειλικρινή διάλογο και μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Πάντοτε έχουμε μια καλή επικοινωνία», υπέδειξε ως πεδία συνεργασίας τον Τουρισμό, το Εμπόριο και την Ενέργεια, ενώ μίλησε για απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Αθήνας.

Με τη σειρά του ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ευχή η επίσκεψή του να σηματοδοτήσει «την έναρξη ενός ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών», προσθέτοντας πως «Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις και να έχουν ωφέλεια». Μίλησε για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλλουν στο Εμπόριο, στον Τουρισμό... Μέτρα και για τον ενεργειακό τομέα», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει «κοινή αντίληψη ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα συνεργασίας. Να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού».

«Και οι δύο είμαστε σύμφωνοι στην προσέγγιση ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης», έσπευσε να συμφωνήσει ο Α. Νταβούτογλου.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε το ζήτημα σε επόμενες συναντήσεις, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για κοινή πρακτική των δύο κρατών.

Ο Α. Νταβούτογλου ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ, διαμήνυσε παράλληλα ότι η ένταξη της Τουρκίας θα ενδυναμώσει «την ευρωπαϊκή στρατηγική θέση» στην περιοχή. Αμεση ήταν η ανταπόκριση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων», ενώ ο Α. Νταβούτογλου μίλησε για διευθέτησή του μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας συνεχίστηκαν οι επαφές Τσίπρα(2016-09-23 00:00:00.0)
Στις 18/11 η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα(2015-11-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή συνέχεια με μέτρα «ισοδύναμης» απόδοσης...(2015-11-03 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και συνεργασίες μονοπωλίων(2014-12-10 00:00:00.0)
Αναζητά πεδία δράσης για το κεφάλαιο στην ευρύτερη περιοχή(2014-12-09 00:00:00.0)
Σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ»(2011-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ