Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η περίπτωση της Πάτρας

Η περίπτωση του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, που θα δικαστεί επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι χαρακτηριστική για τη λειτουργία και το χαρακτήρα του αστικού κράτους. Είναι ακόμα ενδεικτική για να αντιληφθεί κανείς ποιος είναι ο ρόλος της ίδιας της Τοπικής Διοίκησης ως τμήμα του αστικού κράτους. Και εξηγούμαστε: Οι κομμουνιστές δήμαρχοι στους δήμους που ασκούν διοίκηση, ανάμεσά τους και ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, όταν πριν μερικούς μήνες είχε σηκωθεί κουρνιαχτός για τους εργαζόμενους στους δήμους - μόνιμους και συμβασιούχους - και το κατά πόσο έχουν προσληφθεί νόμιμα ή όχι, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων στις αρχές, επειδή ήταν φως - φανάρι πως αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί σαν το καλύτερο άλλοθι για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων. Είχε προηγηθεί το προπαγανδιστικό μπαράζ περί επίορκων, περί πλαστών δικαιολογητικών, με αφορμή κάποιες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, περί «κοπρόσκυλων» που κάθονται και πληρώνονται παράνομα και άλλα τέτοια.

Τα πλαστά δικαιολογητικά σε αρκετές περιπτώσεις ήταν και είναι υπαρκτό φαινόμενο, απότοκο του αστικού πολιτικού συστήματος, ωστόσο «τσουβαλιάστηκαν» συλλήβδην όλοι οι εργαζόμενοι και - όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - ετοιμαζόταν με δικαιολογία τούς ελάχιστους επίορκους ένα νέο μπαράζ απολύσεων. Απολύσεις όχι μόνο όσων είχαν πλαστά δικαιολογητικά. Αλλά και όσων - για παράδειγμα - ενώ είχαν λήξει οι συμβάσεις, συνέχιζαν να δουλεύουν, αφού οι αστικές κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι που στηρίζονταν από αστικά κόμματα, υπόσχονταν στους εργαζόμενους νέες συμβάσεις. Και τους έβαζαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν υπογράψει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, ελπίζοντας στη νέα σύμβαση... Τέτοιο αίσχος. Επιπλέον, εκείνη την περίοδο, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει ακόμα 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο (είχαν προηγηθεί 4.000 απολύσεις το 2013), για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είχε δρομολογήσει την περίφημη «αξιολόγηση» που οδηγούσε σε απολύσεις. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ανακινήθηκε το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών και γενικεύτηκε σε τέτοιο βαθμό (ενεργοποιώντας αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού) που η κοινή γνώμη να θεωρεί δικαιολογημένες τις χιλιάδες απολύσεις, αφού όλοι οι εργαζόμενοι είχαν στιγματιστεί ως «παράνομοι». Για να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τη βρώμικη δουλειά χωρίς αντιδράσεις...

Απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική - καρμανιόλα για τους εργαζόμενους, οι κομμουνιστές δήμαρχοι αρνήθηκαν να συνηγορήσουν και να παίξουν ένα τέτοιο βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων στους δήμους. Αλλωστε, αποβαίνει και σε βάρος των λαϊκών ανθρώπων - κατοίκων των δήμων, αφού δυσκολεύονται έτσι να παρέχουν υπηρεσίες. Ο δήμαρχος Πάτρας και οι υπηρεσίες του Δήμου μετά από έλεγχο απέπεμψαν όσους είχαν όντως πλαστά δικαιολογητικά. Και διαμήνυσαν ότι δε συντρέχει λόγος για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου. Ομως, το αστικό κράτος ενεργοποίησε για ένα τμήμα του, που είναι η Τοπική Διοίκηση, όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο, για να στείλει το δήμαρχο στα δικαστήρια. Επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η διαδικασία δίωξης του κομμουνιστή δημάρχου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον στέλνουν σε δίκη... Πράγματι, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015, «το κράτος έχει συνέχεια». Και λειτουργεί με κριτήριο την εξυπηρέτηση ταξικών συμφερόντων, των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του. Απέναντί τους η κυβέρνηση, η εξουσία του κεφαλαίου, γι' αυτή τους τη δράση, πρέπει να βρουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, που πρέπει να στηρίξει, να υπερασπίσει τους κομμουνιστές δημάρχους που εναντιώνονται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και που στέλνονται στα αστικά δικαστήρια.


Κ.Πασ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org