Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν μιλούσαν για ανατροπή Ασαντ

Γράφει η χτεσινή «Αυγή»: «Ενα πλέγμα χωρών συνεργάστηκε για την ανατροπή του Ασαντ. Εβλεπαν τα λάφυρα, αλλά όχι τη φωτιά». Και το αναφέρει με αφορμή το μακελειό στο Παρίσι. Γράφει, επίσης, ότι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μαζί με άλλες της περιοχής «αποτέλεσαν τα στηρίγματα των τζιχαντιστών». Τώρα το κατάλαβαν; Οταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, από το 2011, τότε με δηλώσεις της Ρ. Δούρου, αλλά και το 2013, ως υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής, καλούσε το διεθνή παράγοντα, δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να επέμβει στρατιωτικά για να ανατρέψει το σφαγέα, όπως έλεγαν, Ασαντ, ποιον υπηρετούσε; Αλλά, πάλι, τη μισή αλήθεια λένε, αφού δε στήριξαν απλά αυτές οι δυνάμεις τους τζιχαντιστές, είναι αυτές που τους δημιούργησαν, τους οργάνωσαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν. Γιατί το κρύβουν και δεν το λένε; Μήπως επειδή είναι σύμμαχοί τους; `Η νομίζουν ότι γράφοντας τώρα αυτά, «ρίχνουν στάχτη στα μάτια» για να καθησυχάσουν, όταν έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους έτοιμοι, μέσω ΝΑΤΟ και ΕΕ, να συνδράμουν σε κάθε ιμπεριαλιστική ενέργεια στην περιοχή;

Οι τράπεζες πάντα κερδισμένες

Η Λ. Κατσέλη είπε σχετικά με τους πλειστηριασμούς κατοικιών ότι η μαζική πώληση ακινήτων δεν είναι αυτή τη στιγμή στο ενδιαφέρον των τραπεζών. Συμφέρον της τράπεζας είναι να κρατήσει τον πελάτη «ενήμερο». Πρώτη τους προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουν την είσπραξη χρήματος και τη διατήρηση υποθηκευμένων τίτλων, ώστε να τους αξιοποιήσουν κερδοφόρα όταν έρθουν τα επενδυτικά funds που περιμένουν σαν κοράκια. Σήμερα προωθούν νέα «τραπεζικά προϊόντα», όπως παράταση πληρωμής μέχρι και στους απογόνους των δανειοληπτών, με το αζημίωτο βεβαίως, ή έχουν και άλλες λύσεις, όπως π.χ. να νοικιάζουν το σπίτι που είναι δικό τους, αλλά δε θα είναι, ή να το ανταλλάξουν με μικρότερο, αλλά πληρώνοντας το δάνειο, δένοντας τις λαϊκές οικογένειες ακόμα πιο σφιχτά κ.ά. Ετσι, θα συνεχίζουν να ξεζουμίζουν τους ανθρώπους του μόχθου - από εισόδημα που δεν έχουν - που βεβαίως με δυσκολία θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα σπίτια τους ή θα αναγκαστούν σε δραματικές περικοπές από τα ήδη κομμένα, για να τα σώσουν με την απειλή του πλειστηριασμού πάντα παρούσα. Αλλωστε, τα σπίτια είναι υποθηκευμένα μέχρι να ξεπληρωθούν τα δάνεια, ενώ σε τρία χρόνια θα ξανασυζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Δηλαδή, οι λαϊκές οικογένειες είναι απροστάτευτες, οι τράπεζες πάντα κερδισμένες.

Για «τα ξερονήσια» που «μοιάζουν με το "Χίλτον"»

«Φυσικά και είμαι αντικομμουνιστής, αφού πιστεύω στην ελευθερία και στη δημοκρατία. Οι κομμουνιστές πιστεύουν στη δικτατορία του προλεταριάτου και εχθρεύονται τη δημοκρατία. Αλλά αυτή είναι και η βασική μας διαφορά. Εμείς και σεβόμαστε τη δική τους γνώμη και εξασφαλίζουμε την ελευθερία του λόγου και γι' αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε. Γι' αυτό είμαστε δεξιοί. Οπως βλέπετε, στο δικό μας πολίτευμα το ΚΚΕ μπορεί να είναι στη Βουλή και ας αμφισβητεί το Σύνταγμα. Αν κυβερνούσαν, όμως, οι κομμουνιστές, όπως έκαναν όπου κυβέρνησαν, εμάς όχι στη Βουλή δε θα μας είχαν, αλλά μάλλον θα ήμασταν στα γκούλαγκ, μπροστά στα οποία τα ξερονήσια μοιάζουν με το "Χίλτον"». Τάδε έφη Αδ. Γεωργιάδης, υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, μιλώντας χτες στον ιστότοπο «News247». Δεν ξενίζει ο ωμός αντικομμουνισμός του, ο οποίος σε διάφορες εκδοχές εκφέρεται απ' όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα και μορφώματα. Ο αντικομμουνισμός, είτε ανοιχτός είτε συγκαλυμμένος με τη μορφή της «λαθολογίας», πάει χέρι χέρι με τις προσπάθειες ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος, συνδυασμένα δε μαζί υπηρετούν έναν κοινό στόχο: Τη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου σε κάθε φάση της ιστορικής εξέλιξης, είτε σε κρίση είτε σε ανάκαμψη. Γι' αυτό το μέτωπό τους είναι σταθερό απέναντι στο ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα.

Μεγάλη χάρη κάνουν...

«Προτεραιότητα για είσπραξη οφειλών από έχοντες και κακοπληρωτές», έγραψε χτες η «Αυγή» για τη ΔΕΗ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ξεκινούν απ' αυτούς που έχουν αλλά δεν πληρώνουν, για να συνεχίσουν με αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Αυτό σημαίνει η «προτεραιότητα». Δεν αντιλέγουμε ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματι και κάποιοι που έχουν και δεν πληρώνουν. Αλλά αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν; Ανεργοι χωρίς καθόλου εισόδημα, ή εξαθλιωμένοι με ελάχιστο εισόδημα; Που ζουν με κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο και έχουν να πληρώσουν νοίκι, έξοδα παιδιών στο σχολείο, εισφορές αλληλεγγύης, κάποιοι και ΕΝΦΙΑ κ.λπ., με εισόδημα που δε φτάνει ούτε για φαγητό; Η «Αυγή» γράφει ότι η τωρινή διοίκηση δεν έχει κάνει αύξηση. Σιγά τη μεγάλη χάρη που κάνει στο λαό, όταν πληρώνει ένα πανάκριβο τιμολόγιο που από το 2008 έως το 2014 έχει αυξηθεί κατά 70%. Και αντί να μειώσει την τιμή στη λαϊκή κατανάλωση, κυνηγά τους ανθρώπους του μόχθου να πληρώσουν και ας μην μπορούν. Αλλά πώς να μην το κάνει όταν ετοιμάζεται για μεγάλες μειώσεις στα ήδη χαμηλά τιμολόγια των βιομηχανιών; Επιχείρηση η ΔΕΗ ΑΕ, κερδοφόρα πρέπει να είναι και μάλιστα τόσο που να δίνει σχεδόν τζάμπα ρεύμα στις βιομηχανίες για χάρη της ανταγωνιστικότητας. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση.

Δεν έχει κι άδικο...

Η Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Συρίας, παίζοντας στο γήπεδο της Σιγκαπούρης με την Εθνική ομάδα αυτής της χώρας την κέρδισε με 2-1. Στο γήπεδο κρατήθηκαν 30 δευτερόλεπτα σιγής στη μνήμη των θυμάτων στη Γαλλία. Ο προπονητής της ομάδας της Συρίας, αφιερώνοντας τη νίκη τους στο συριακό λαό και στον Ασαντ, δήλωσε: «Σταθήκαμε σιωπηλοί επί 30 δευτερόλεπτα για τους Γάλλους αλλά κανείς δεν έχει τηρήσει σιγή έστω και ενός δευτερολέπτου για τους τόσους Σύρους που έχουν σκοτωθεί. Και ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό». Αλήθεια, όμως, ποιοι να το κάνουν αυτό; Οι ιμπεριαλιστές που με την επέμβαση στη Συρία οργάνωσαν στρατό για την ανατροπή του Ασαντ θέλοντας να επιβάλουν στο συριακό λαό καθεστώς υπέρ των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλίων; Αυτοί που συγκρότησαν τον ISIS προκειμένου να συνεχίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή σφάζοντας τους λαούς της;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ