Από τη «στάση» του ιστορικού περιπάτου στη διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου και Παγασών |
Οι σταθμοί του περιπάτου ήταν, κατά σειρά:
-- Οι φυλακές Ιωσαφάτ στη διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Παγασών, όπου, μετά από κάλεσμα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση του λαού της περιοχής, μετά την ιταλική συνθηκολόγηση, που πέτυχε την απελευθέρωση των κρατουμένων.
-- Η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου και Παγασών, όπου η Χωροφυλακή και η Εθνοφυλακή στις 13/1/1946 δολοφόνησαν τέσσερις αγωνιστές και τραυμάτισαν άλλα 17 άτομα, που επέστρεφαν με πορεία από την ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, στο γήπεδο της Νίκης.
-- Η Κίτρινη Αποθήκη, στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασάνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως χώρος βασανιστηρίων αγωνιστών στην Κατοχή, από την Γκεστάπο και τα ΕΑΣΑΔ.
-- Το επονομαζόμενο «Στρατόπεδο», στη διασταύρωση των οδών Σαρακηνού και Γαλλίας, όπου κρατούνταν αγωνιστές που στη συνέχεια εξορίζονταν στα νησιά του Αιγαίου, την περίοδο 1946-1949.
-- Το σπίτι στη διασταύρωση των οδών Γαλλίας και Μεταμορφώσεως, όπου βρίσκονταν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Βόλο, από το καλοκαίρι του 1941 μέχρι την άνοιξη του 1944.
-- Η διασταύρωση των οδών Ιωλκού με Αλεξάνδρας, όπου λειτουργούσαν οι φυλακές Αλεξάνδρας, στις οποίες κρατούνταν μελλοθάνατοι από την περίοδο της Κατοχής επί Ιταλών, επί Γερμανών και στη συνέχεια καθ' όλη την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.
Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κρεμούσαν την περίοδο της Κατοχής αγωνιστές, ενώ στον ίδιο χώρο έγινε η πρώτη συγκέντρωση τη μέρα της Απελευθέρωσης του Βόλου από τις δυνάμεις του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στο μνημείο που υπάρχει εκεί, κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ διαβάστηκε και το χρονικό της Απελευθέρωσης.