Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δημιουργώντας άλλοθι για στρατιωτικές επεμβάσεις

Την ίδρυση «Διεθνούς Παρατηρητηρίου» αναγγέλλει η συγκυβέρνηση, επιδιώκοντας να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη
Ολοκληρώθηκε χτες η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολλά απ' όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν εκεί, είναι ενδεικτικά της ετοιμότητας της κυβέρνησης να αναζητήσει, να στοιχειοθετήσει και να παράσχει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και «διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών», όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κανένας δισταγμός» στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Παρουσιάζοντας χτες τα τελικά συμπεράσματα των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είπε μεταξύ άλλων: «Συμφωνήσαμε και σε ορισμένους στόχους που μπορεί να ακούγονται πολιτικοί, αλλά είναι βαθιά ανθρώπινοι και αφορούν και τη θρησκεία. Η ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας, να στηριχθεί το κράτος του Ιράκ και να μην υπάρχει κανένας δισταγμός στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να υποστηριχτούν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες, να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και να προστατευθούν τα μνημεία στην περιοχή». Αναπαράγει αυτούσια, δηλαδή, η συγκυβέρνηση όλα τα προσχήματα περί «πάλης ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», τα οποία αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να υπάρξει και μια «Δήλωση της Διάσκεψης των Αθηνών». Ωστόσο, στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, φαίνεται ότι δε συναίνεσαν όλοι στις διατυπώσεις της... Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες από πλευρές όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Εξ ου και ο Κοτζιάς επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα, προτείνοντας στο τέλος της Διάσκεψης «να υιοθετήσουμε το ψήφισμα που σας έχει προταθεί ως ψήφισμα του Προεδρείου, ώστε να μην εισέλθουμε σε μια συζήτηση για τις λέξεις, λόγω της μεγάλης γκάμας κρατών και απόψεων που είχαμε. Εχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις παρατηρήσεις, θα εκδοθεί από το Προεδρείο κι ελπίζω να είναι χρήσιμο σε όλους»...

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση «Διεθνούς Παρατηρητηρίου», με στόχο - όπως είχε πει από προχτές - την «καταγραφή και παρατήρηση των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένου να αποτρέψουμε καινούρια εγκλήματα σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών». Οπου με τους όρους «παρατήρηση», «καταγραφή» και «αποτροπή», παραπέμπει στην εξεύρεση άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Τέλος, διαμήνυσε για άλλη μια φορά τη διαθεσιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώνει... στα μουλωχτά μυστικές συναντήσεις διαμεσολάβησης μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών, επιχειρώντας και με αυτόν τον τρόπο - και πάντα ως μέλος των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στη διεθνή σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

«Στρατιωτική δράση» και «διασφάλιση της ασφάλειας»

Σε ό,τι αφορά άλλες παρεμβάσεις χτες στη Διάσκεψη, ο Βρετανός Αντ. Μαχόνι, διευθυντής του Κέντρου Ανατολικής Χριστιανοσύνης στο Λονδίνο, μίλησε για «βαθύτατες μεταβολές» που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη φυγή καθολικών από το Ιράν από το 2003, στοχοποιώντας εμμέσως το καθεστώς. Στάθηκε, επίσης, στη σύγκρουση Σιιτών - Σουνιτών στο Ιράκ, που όπως είπε είχε «επιπτώσεις» στους χριστιανούς της χώρας, αποσιωπώντας τις πρότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις δικές τους ...επιπτώσεις.

Ο Γάλλος Ζ. Προυσέλ, πρέσβης, απεσταλμένος του γαλλικού ΥΠΕΞ, θύμισε ότι «η Γαλλία δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να θέσει τις βάσεις για ένα τέτοιο σχέδιο (...) παγκόσμιας δράσης» για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον και αυτής της ιμπεριαλιστικής δύναμης να προστατέψει τα μονοπωλιακά συμφέροντά της στην εν λόγω ζώνη, με πρόσχημα τη διασφάλιση της «πολυπολιτισμικότητας» και της «ανεξιθρησκείας». Αλλωστε, σε μια αποστροφή του λόγου του, μίλησε και για «στρατιωτική δράση» και για «διασφάλιση της ασφάλειας στις απελευθερωμένες (σ.σ. από τους τζιχαντιστές) ζώνες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ