Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ξεκινούν και επισήμως σήμερα τα νέα αντιλαϊκά παζάρια στην Αθήνα με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ)

Ο «συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος» πρώτο θέμα στην ατζέντα των σημερινών επαφών μεταξύ κυβέρνησης - κουαρτέτου στην Αθήνα
Ο «συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος» πρώτο θέμα στην ατζέντα των σημερινών επαφών μεταξύ κυβέρνησης - κουαρτέτου στην Αθήνα
Νέα αντιλαϊκά μέτρα, «ισοδύναμου» δημοσιονομικού αποτελέσματος, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό βέβαια με την εφαρμογή της επόμενης δέσμης των προαπαιτούμενων που ήδη προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Την ίδια ώρα, οξύνονται τα διαχειριστικά ζόρια της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, ενώ οι «αστοχίες» στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβρη, οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία διογκώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, επανήλθαν δηλαδή στα επίπεδα που εμφανίζονταν σε προηγούμενα χρόνια, εν μέσω όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτό το φόντο, ξεκινά και επίσημα σήμερα στην Αθήνα η νέα φάση των αντιλαϊκών παζαριών με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Ο «συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος» θα βρεθεί στην ατζέντα της πρωινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη με τα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΔΝΤ). Το βράδυ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, με ατζέντα τις «οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, τον προϋπολογισμό του 2016 και τη φορολογία», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, συζητήθηκε και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα.

«Ισοδύναμα»: Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Την ίδια ώρα, απάτη ολκής αποδείχνεται η «επιχειρηματολογία» της συγκυβέρνησης περί «ισοδύναμων μέτρων», αφού η αποδυνάμωση οποιουδήποτε μέτρου που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, θα συνδυάζεται με την εφαρμογή άλλου ή άλλων μέτρων, εξίσου καταστροφικών για τη λαϊκή οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικά και τα παρακάτω:

  • Η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια, από 23% που προβλέπεται στο μνημόνιο), στρώνει το χαλί στην εφαρμογή άλλου αντιλαϊκού μέτρου, ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
  • Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, υπολογίζεται ότι αν δεν εφαρμοστεί, η συγκυβέρνηση θα απαιτήσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη...
  • Τα «πλήρη ισοδύναμα μέτρα» για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις μειώσεις σε συντάξεις, απαιτούν αντιλαϊκά μέτρα που φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ψάχνει τρόπους, προκειμένου είτε να μην εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, είτε να τις εφαρμόσει εν μέρει και βέβαια σε συνδυασμό με άλλο αντιλαϊκό μέτρο, σε βάρος των συνταξιούχων που εμφανίζονται ως «ωφελημένοι».
  • Για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει ισοδύναμα ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται κι αυτό της πλήρους κατάργησης του επιδόματος θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει την καρατόμησή του κατά 50% (στα 105 εκατ. από 210 εκατ. ευρώ). Σε αυτή τη φάση, συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης, προκειμένου να επιτευχθούν περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ποσών, που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του κεφαλαίου και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία

Στο μεταξύ, απότομη διόγκωση, περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (νοικοκυριά - επιχειρήσεις) προς την Εφορία, το μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έναντι ρυθμών διόγκωσης της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες.

Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων ανέρχεται σε περίπου 8,4 δισ. ευρώ. Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις γενικότερες «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα, αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ως αντιλαϊκό «ατού», βέβαια, η συγκυβέρνηση έχει να επιδείξει τη σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες...

Βύθιση του βιομηχανικού τζίρου

Ρυθμό βύθισης 18,4% κατέγραψε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο ο «δείκτης κύκλου εργασιών» (τζίρος) στους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης, σε μια εξέλιξη που προϊδεάζει για ρυθμούς πτώσης του ΑΕΠ στο β' εξάμηνο του έτους.

Ρυθμοί πτώσης εμφανίζονται σε Ενέργεια (35,7%%), κεφαλαιουχικά αγαθά (20,8%), διαρκή καταναλωτικά αγαθά (7,6%). Αντίθετα, οριακή ανάκαμψη (1,6%) εμφανίζουν τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Διαπραγμάτευση «εντός των τειχών»

«Εάν υποσχεθείτε στους ψηφοφόρους σας πως θα παραμείνετε στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσετε τους όρους των προγραμμάτων στήριξης, τότε θα δώσετε μια υπόσχεση την οποία δε θα μπορέσετε να κρατήσετε». Αυτό τόνισε, σύμφωνα με χτεσινή συνέντευξή του στη γαλλική «Liberation», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, πριν από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, ο Αλ. Τσίπρας γνώριζε ότι δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του, τονίζοντας πως «οι Ελληνες πολίτες συνειδητοποίησαν πως η υπόσχεση που τους έδωσε για να κερδίσει τις εκλογές δεν ευσταθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών(2016-09-11 00:00:00.0)
«Απογείωση» 1,5 δισ. το Νοέμβρη(2015-12-30 00:00:00.0)
Σταθερά σε ρότα μνημονίου και στο Α' τετράμηνο(2015-05-26 00:00:00.0)
Στα 4,2 δισ. ευρώ για το Α' εξάμηνο(2013-08-21 00:00:00.0)
Απογείωση πάνω από 10 δισ. ευρώ στο 9μηνο(2012-11-09 00:00:00.0)
Κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για μικροοφειλές!(2010-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ