Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Διατηρείται ανέπαφη η αδιαφάνεια και η διαπλοκή στα ΜΜΕ

Το γεγονός ότι το «ζουμί» του νομοσχεδίου είναι η αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ

Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι αδιαφανές, καθώς πολλά κρίσιμα ζητήματα μένουν στον αέρα και θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις

Eurokinissi

Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι αδιαφανές, καθώς πολλά κρίσιμα ζητήματα μένουν στον αέρα και θα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις
Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, που παραπέμπουν στις διαδικασίες του κατεπείγοντος, ξεκίνησε από χτες το πρωί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, με το οποίο προωθείται η αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ.

Τα κόμματα παρέλαβαν το νομοσχέδιο προχτές αργά τη νύχτα, ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή. Επιπρόσθετα, «είδαν» ότι στο αρχικό κείμενο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση είχαν προστεθεί άλλα ...30 άρθρα! Η συζήτηση στις Επιτροπές θα συνεχιστεί και σήμερα με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ακρόαση φορέων. Αύριο ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο (δεν θα γίνει συνεδρίαση την Παρασκευή λόγω της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στη Βουλή).

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο δεν απορρίφθηκε από τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία συνέβαλαν με εποικοδομητικές παρατηρήσεις στη... «βελτίωσή» του, παρά τις αρχικές διαμαρτυρίες τους για τη διαδικασία «fast track» με την οποία το εισήγαγε η κυβέρνηση προς συζήτηση. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ δεν εκδήλωσε ξεκάθαρη πρόθεση ψήφου, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη επί της αρχής. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε μέσω του ειδικού της αγορητή ότι το «νομοσχέδιο κινείται σε θετικό πλαίσιο».

Μήτρα της αδιαφάνειας η εξουσία των μονοπωλίων

Μόνο το ΚΚΕ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά επί της αρχής, αναδεικνύοντας, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, ότι «η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει με τέτοιες διαδικασίες το νομοσχέδιο είναι ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός (...) Θέλει να καλλιεργήσει την ψεύτικη εικόνα στο λαό ότι δήθεν τα βάζει με κάποια συμφέροντα, με την ολιγαρχία», όταν «η προσφορά της στην ολιγαρχία, στο κεφάλαιο, ως τάξη, είναι ανεκτίμητη (...) Φέρνοντας τα σκληρά βάρβαρα μέτρα το ένα πίσω από το άλλο, συντρίβοντας το λαό καθημερινά για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Θέλει επίσης», πρόσθεσε, «μέσα από τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων να προκύψει ένα ακόμα πιο φιλικό επιχειρηματικό μπλοκ προς αυτήν στο χώρο των ΜΜΕ», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «το σημερινό είναι εχθρικό». Αλλωστε, όπως ανέφερε, η κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση από μέρους των αστικών ΜΜΕ είναι πολύ βολική, αφού την προτρέπουν για την πιο γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Αναφερόμενος ειδικά στο νομοσχέδιο, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε:

-- «Είναι από μόνο του αδιαφανές. Λέτε ότι θα καταπολεμήσετε αδιαφάνεια και διαπλοκή και φέρνετε ένα νομοσχέδιο που όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών, αριθμός, κατηγορίες, τιμή εκκίνησης προσφορών (...) είναι στον αέρα και θα ρυθμιστούν με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών».

-- Η αδιαφάνεια ξεκινάει από το γεγονός ότι τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα την τηλεόραση, «τα λυμαίνονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βιομήχανοι, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο», που είναι «και η μήτρα της αδιαφάνειας» και αυτό με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει. Απλά «αντί για τη διαδικασία παράτασης των αδειών που υπήρχε σήμερα, εσείς θα δώσετε τις άδειες μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού και δημοπράτησης».

-- «Θα γίνει αναδιανομή της αγοράς και της πίτας. Λέτε ότι με το νομοσχέδιο θα διασφαλιστεί η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση. Δηλαδή, τι θα κάνουν οι προηγούμενοι και οι νέοι ιδιοκτήτες; Θα προβάλλουν τα προβλήματα των εργαζομένων, τον αγώνα, το κίνημά τους; Θα αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία, την κυρίαρχη πολιτική. Μπορεί να υπάρχει μια πολυφωνία μεταξύ τους γιατί όντως δεν είναι ενιαίοι, έχουν και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους. Μπορεί να εκφράζονται δηλαδή διάφορες επιχειρηματικές τάσεις. Ομως, όσον αφορά το λαό και τα δικαιώματά του θα είναι ενιαία και συγκροτημένη η άποψή τους».

-- «Ακόμα και σε ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαμε να τα δούμε θετικά, όπως την ονομαστικοποίηση των μετοχών (άρθρο 5), βάζετε εξαιρέσεις και αστερίσκους. Η ονομαστικοποίηση είναι αίτημα του ΚΚΕ που επανειλημμένα το έχουμε καταθέσει στη Βουλή και έχει απορριφθεί, όχι μόνο για το χώρο των ΜΜΕ αλλά συνολικότερα. Θεσπίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης, είτε όσον αφορά τις εταιρείες της αλλοδαπής, ή εισηγμένες εταιρείες σε χρηματιστήρια της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχουν εταιρείες που έχουν πτωχεύσει και με κοινοπρακτικά σχήματα - αφού μάλιστα προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δυνατότητα να υπάρχουν κοινοπραξίες - θα διεκδικήσουν άδειες;».

-- «Στο άρθρο 9 που αφορά τους εργαζόμενους προβλέπονται ορισμένοι αριθμοί - 400 για εθνικής εμβέλειας κ.λπ. Με ποια κριτήρια προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί, που όλως τυχαίως συμπίπτουν με την κατάσταση που ισχύει σήμερα σε τηλεοπτικούς σταθμούς που ήδη έχουν κάνει περικοπές προσωπικού; Σύμβαση εργασίας για το προσωπικό δεν λέει τίποτα. Να γίνει αναφορά ότι μιλάμε για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και μάλιστα των οικείων Ενώσεων και όχι γενικά. Και διευκρίνιση ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα για την κατανομή του προσωπικού».

-- «Εμείς λέμε ότι οι συχνότητες είναι κοινωνικό αγαθό και για να είναι τέτοιο πρέπει να αποτελεί κοινωνική, λαϊκή περιουσία, κάτι που φυσικά χρειάζεται συνολικότερες και ριζικές ανατροπές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, παίρνοντας το λόγο έκανε «γαργάρα» τις επισημάνσεις του ΚΚΕ, ότι στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα, με εξαίρεση τη δήλωσή του ότι θα εξετάσει, όπως είπε, τις προτάσεις του για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, εντόπισε ότι «είναι εφικτή μία συναίνεση πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία για να έχουμε το βέλτιστο νομοθετικό αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ