Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευθύνη του κράτους η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή σχετική Παγκόσμια Μέρα

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ για την κατάσταση στον τομέα Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ για την κατάσταση στον τομέα Υγείας
Κοροϊδία και αποπροσανατολισμό χαρακτηρίζει η ΟΓΕ την πρωτοβουλία της Βουλής να φωταγωγήσει την πρόσοψη του κτιρίου της με ροζ χρώμα, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Με αφορμή τη μέρα αυτή, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να διεκδικήσουν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Η ανακοίνωση της ΟΓΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πίσω από τέτοια χάπενινγκ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να καλύψει όπως όπως την ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και για τον καρκίνο του μαστού, γενικότερα την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών για την υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους.

Νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, δεν έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥ ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν για τον πλήρη προληπτικό έλεγχο.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ΕΕ, της κυβέρνησης έχουν πυξίδα τη λογική του "προσυμπτωματικού ελέγχου" και των "ομάδων υψηλού κινδύνου". Αλλοιώνουν τελικά το χαρακτήρα της πρόληψης, η οποία πρέπει να γίνεται γενικευμένα στον υγιή πληθυσμό, σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Να γίνεται πιο συστηματικά και τακτικά ο ιατρικός - διαγνωστικός έλεγχος.

Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το γνωστό ΠΕΔΥ, που θα έπρεπε να καλύπτουν δωρεάν αυτές τις εξετάσεις για όλες τις γυναίκες, υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται στο έδαφος της συρρίκνωσής τους.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας, ούτε την οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.

Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας - όπως προκλητικά δήλωνε ο προηγούμενος υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την περαιτέρω περικοπή δαπανών για προληπτικές εξετάσεις. Είναι ευθύνη του κράτους. Συνδέεται με τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με το σύστημα Υγείας, τους στόχους, την ποιότητα και την επάρκεια των υπηρεσιών του. Δεν μπορεί να γίνει με ευκαιριακές καμπάνιες, επικοινωνιακές φιέστες, ούτε να ανατίθεται σε ΜΚΟ.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η ΟΓΕ διεκδικεί για τις γυναίκες, με βάση τις πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες που αυτές έχουν, μέτρα πρωτογενούς πρόληψης, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση του καρκίνου:

  • Να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν η ψηφιακή τομογραφία. Να ενταχθεί στις εξετάσεις του υποχρεωτικού, προληπτικού, γυναικολογικού ελέγχου, μαζί με τον υπέρηχο μαστών, μήτρας, το τεστ Παπανικολάου, με επιστημονικά προσδιορισμένο χρόνο έναρξης και συχνότητα και όχι τα πρωτόκολλα που διαμορφώνονται με βάση τις εκάστοτε πολιτικές υγείας και χρησιμοποιούνται για περικοπές δαπανών αλλά και για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στην Υγεία και το Φάρμακο.
  • Μοριακός έλεγχος σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org