Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο να σημάνει παντού ξεσηκωμός!

Η δημοσιοποίηση σήμερα του πορίσματος για το Ασφαλιστικό συνιστά έναν επιπλέον λόγο για να μην πέφτει καρφίτσα αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για ζητήματα της Ασφάλισης
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για ζητήματα της Ασφάλισης
Η παράδοση σήμερα στον υπουργό Εργασίας και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της «Επιτροπής σοφών», που συγκρότησε η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» τις προαποφασισμένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση συνιστούν έναν ακόμα λόγο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαδηλώσουν μαζικά αύριο, Παρασκευή, στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ σε Αθήνα (6.30 μ.μ., Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις.

Την ώρα της διαδήλωσης στην Αθήνα, θα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» του μνημονίου, ενώ η δημοσιοποίηση του πορίσματος έρχεται να εγκαινιάσει τον αμέσως επόμενο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση μέλους της 12μελούς επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος ότι «όποιο σύστημα και αν επιλεγεί, οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα έχουν το σημερινό ύψος», που σημαίνει ότι επίκεινται νέες δραστικές περικοπές.

Αλλά δεν είναι μόνο το ύψος των συντάξεων που θα χτυπήσει η κυβέρνηση με τη «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», την οποία έχει προαναγγείλει ο Γ. Κατρούγκαλος. Στην πράξη, με το νέο νομοθέτημα που είναι επί θύραις και προωθείται για ψήφιση μέσα στο Νοέμβρη, θα σαρωθεί ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Τα θεμέλια του «νέου μοντέλου»

Σημειώνουμε ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφτιαξε ήδη τα θεμέλια του νέου αντιασφαλιστικού «οικοδομήματος», το οποίο ολοκληρώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις και νόμους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετσι, αφού προχώρησε στις μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας σε μια σειρά από ομάδες ασφαλισμένων, αφού κατακρεούργησε τις κατώτερες συντάξεις και συνυπέγραψε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συνεχίζει με την κατασκευή του «νέου μοντέλου», οι βασικοί άξονες του οποίου προβλέπουν:

  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα, αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
  • Ενοποίηση όλων των Ταμείων και αντίστοιχα όλων των παροχών προς τα κάτω.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμό σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ και μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως για το «νέο μοντέλο», για το οποίο θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org