Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΑΕ»
Ο αγώνας των εργαζομένων εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας

Το κλείσιμο της μονάδας χαρτοποιίας και η απόλυση όλου του προσωπικού συναντά ισχυρές αντιστάσεις

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη στο Βόλο
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε την Τρίτη στο Βόλο
Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ) στο Βόλο. Η επιχείρηση, που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου, ανακοίνωσε στις 29 Σεπτέμβρη το κλείσιμο της μονάδας χαρτοποιίας και την απόλυση των 31 εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτή.

Κάνοντας χρήση του ορίου του 5% κάθε μήνα, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες οκτώ απολύσεις. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με Γενική Συνέλευση και απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες, που συνεχίζονται παρά τους ελιγμούς που επιχείρησε στο μεταξύ η διοίκηση της επιχείρησης, για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στην απεργιακή μάχη συμμετέχουν και οι περίπου 130 εργαζόμενοι της μονάδας των χαρτοκιβωτίων, που συνεχίζει να λειτουργεί. «Ξέρουμε καλά ότι ο εργοδότης δε θα μείνει εκεί, δε θα σταματήσει στις απολύσεις. Αν κάνουμε πίσω τώρα, η επόμενη κίνησή του θα είναι οι μειώσεις των μισθών», σημειώνουν στον «Ριζοσπάστη».

Στοιχεία της αποφασιστικότητας με την οποία οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη, είναι η μαζική συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις, η παρουσία τους στο χώρο του εργοστασίου, όπου περιφρουρούν την απεργία τους, αλλά και η απόκρουση των ελιγμών που έχει επιχειρήσει η εργοδοσία, για να κάμψει την αντίστασή τους.

Για παράδειγμα, στην τριμερή συνάντηση που έγινε στις αρχές Οκτώβρη, προσπάθησε να αποσπάσει δέσμευση από τους εργαζόμενους πως θα σταματήσουν την απεργιακή κινητοποίηση, πως δε θα κάνουν νέα απεργία, προκειμένου να μην ολοκληρώσει τις απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους!

Βέβαια, κουβέντα δεν είπε για την επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων, ενώ είναι φανερό ότι ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια για να συνεχίσει τις απολύσεις. Επιπλέον, διαδίδει πως λόγω της απεργίας χάνει πελάτες και δουλειές, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως απαντούν με αποφασιστικότητα: «Χριστούγεννα θα κάνουμε εδώ»!

Κριτήριο το κέρδος των μετόχων

Ενημερώνοντας το «επενδυτικό κοινό», η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η εταιρεία αποφάσισε από 28/09/2015 να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας χαρτοποιίας (Χ/Π) της εταιρείας στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής.

Το γεγονός αυτό δε θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από τη Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φτηνότερο. Ετσι εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, αυτής των χαρτοκιβώτιων (Χ/Κ), η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας».

Είναι φανερό ότι η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα, υπαγορεύτηκε από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο σχεδόν κομπάζει ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών. Αθελά της, επιβεβαιώνει ότι στον καπιταλισμό, κριτήριο για ν' ανοίξει ή να κλείσει ένα εργοστάσιο, για την επέκταση ή τη συρρίκνωση της παραγωγής, δεν είναι βέβαια οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αλλά το κέρδος του καπιταλιστή.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία όχι μόνο αρνείται να απορροφήσει τους εργαζόμενους της χαρτοποιίας στη μονάδα των χαρτοκιβωτίων, αλλά αφήνει να διαχέονται φήμες και υπονοούμενα πως η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό και μία μόνο βάρδια.

Η επίθεση της εργοδοσίας έχει βέβαια προϊστορία, καθώς στο τμήμα της χαρτοποιίας, από το Νοέμβρη του 2014, είχε επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητα. Επιπλέον, η πληρωμή των μισθών όλων των εργαζομένων καθυστερεί για διάστημα δύο μηνών. Η συμβιβαστική στάση που κράτησε τότε το σωματείο, όχι μόνο δεν επέτρεψε την κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας, αλλά της έδωσε έδαφος να την οργανώσει καλύτερα.

Από την άλλη, είναι καθαρό ότι η επίθεση της εργοδοσίας δεν περιορίζεται στα όρια της ΒΙΣ. Μόνο στην περιοχή της Μαγνησίας, η ανεργία τσακίζει κόκαλα, φτάνοντας μέχρι και το 40%. Η απληρωσιά πάει σύννεφο, το ίδιο και οι περικοπές, με τελευταίο παράδειγμα τη «Χαλυβουργία» στο Βόλο, που προσπαθεί να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, έχοντας ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 12% επί της επιχειρησιακής σύμβασης.

Η δύναμη της αλληλεγγύης

Αν υπάρχει κάτι που πολλαπλασιάζει τη δύναμη των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, εκτός από την ενότητά τους, είναι η ταξική αλληλεγγύη που δέχονται απλόχερα από σωματεία και φορείς της περιοχής, κύρια με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και συνολικά του ταξικού κινήματος.

Μάλιστα, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ, καθώς και της «Χαλυβουργίας», με ομιλητές τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται σταθερά και το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα της, καθώς στην τελευταία τριμερή συνάντηση προσπάθησε να διευκολύνει την εργοδοσία, προτείνοντας την επανάληψη της συνάντησης σε 10 μέρες, ώστε στο μεταξύ οι δύο πλευρές να βρουν «κοινά αποδεκτή λύση», την ώρα που η εταιρεία έχει προχωρήσει σε οκτώ απολύσεις και επιμένει στις υπόλοιπες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας στη ΒΙΣ (2015-10-03 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «κρατάει το ίσο» στην επίθεση της εργοδοσίας (2015-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org