Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι βασικοί άξονες του πορίσματος

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες από την 12μελή «Επιτροπή των σοφών» για το πόρισμα που συνέταξε, πλέον πηγαίνουμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που χάνει και τα ελάχιστα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης που είχαν απομείνει. Ειδικότερα:

  • Δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για την κύρια σύνταξη! Η ανυπαρξία καθορισμού του ύψους της σύνταξης, μάλιστα, δεν αφορά μόνο το τμήμα που βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά και τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ! Και αυτό επειδή το επικρατέστερο σενάριο θέλει να διασυνδέσει την απόδοση της βασικής σύνταξης είτε με εισοδηματικά κριτήρια, είτε με το ύψος που θα έχει το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.
  • Η ίδια η αναλογική σύνταξη, η οποία βασίζεται στις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου καθ' όλον τον εργασιακό του βίο, κι αυτή δεν είναι συγκεκριμένη, αφού θα υπόκειται σε έναν «νοητό υπολογισμό», ενώ θα διασυνδέεται και με το προσδόκιμο ζωής της κάθε «φουρνιάς» ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτούνται. Ετσι, όσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα μικραίνει ο συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων, διαμορφώνοντας έμμεσα έναν μηχανισμό παράτασης του εργασιακού βίου.
  • Οσον αφορά τη δομή των Ταμείων προκρίνονται δύο εκδοχές: Είτε η δημιουργία ενός ενιαίου υπερταμείου, όπως της επικουρικής, είτε τρία Ταμεία, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
  • Αδηλη παραμένει η μορφή της επικουρικής σύνταξης αν τελικά θα έχει απομείνει κάτι απ' αυτή με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε βάρος της, όπως βέβαια και στα εφάπαξ, που φαίνεται και τα δύο να απορροφώνται από τη νέα δομή.
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα και το ύψος των εισφορών στο νέο σύστημα, χωρίς όμως να αμφισβητούνται οι τρεις βασικοί παράμετροι που είναι: Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, η μείωση της συμμετοχής των εργοδοτών στην περίπτωση των μισθωτών και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Εκτός από τις μελλοντικές συντάξεις, σε κίνδυνο βρίσκονται και αυτές που αποδίδονται σήμερα, καθώς το επικρατέστερο σενάριο προτείνει την επανεξέτασή τους σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θα διαμορφωθούν.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org