Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλουν χειροκροτητές

Για «επικοινωνιακή εκμετάλλευση», για «να πάρουν οι κάμερες πλάνα», κατηγορεί το ΠΑΜΕ η εφημερίδα «Αυγή», επειδή οι συνδικαλιστές του τόλμησαν να διεκδικήσουν λύση στο πρόβλημα των κλειστών σχολείων και των τεράστιων ελλείψεων στην επάνδρωσή τους με καθηγητές και δασκάλους, έναν ολόκληρο μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στην πραγματικότητα, αυτός που έστησε επικοινωνιακό σόου είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, που δήθεν με τον «διάλογο» - απάτη που ξεκίνησε και με τη συμμετοχή των πρόθυμων συνδικαλιστών επιχειρεί να υποβαθμίσει τα τραγικά προβλήματα της Παιδείας, να καλλιεργήσει την αναμονή με αόριστες υποσχέσεις ότι θα καλυφθούν τα κενά, την ώρα που χιλιάδες ώρες διδασκαλίας χάνονται, ενώ καταφεύγει στη γνωστή, ξεφτισμένη δικαιολογία ότι «κληρονομήσαμε αυτά τα προβλήματα». Μόνο που τέτοιου είδους δικαιολογίες άκουγαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για χρόνια από τους προηγούμενους υπουργούς. Αλλά έτσι είναι όταν ακολουθείς την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους και στο ζήτημα της Παιδείας, είναι αναπόφευκτο να καταφεύγεις στα ίδια προσχήματα. Κατά τ' άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» είναι αυτοί που θέλουν, λένε, το κίνημα ζωντανό και να διεκδικεί. Η υποκρισία τους περισσεύει. Αυτό που στην πράξη επιδιώκουν είναι το κίνημα να σέρνεται πίσω από την κυβέρνηση, να σβήνει τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης και να αναλάβει το ρόλο του χειροκροτητή. Ε, λοιπόν, το ΠΑΜΕ δεν θα τους κάνει το χατίρι. Υπάρχουν συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ διαθέσιμες να αναλάβουν αυτό το ρόλο και το αποδεικνύουν.

Με τους καπιταλιστές αγρότες

«Θα στηρίξουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. "Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον", τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου». Αυτά έγραψε χτες η ηλεκτρονική «Αυγή», συμπληρώνοντας: «Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει ένα νέο ορισμό, σύμφωνα με τον οποίο επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα». Μέσα απ' αυτές τις εξαγγελίες δεν φαίνεται πουθενά καμιά μέριμνα για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Γιατί ακόμη και να καθιερωθεί νέος ορισμός για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η κυβερνητική πολιτική με την τεράστια αύξηση της φορολογίας στο 26% από το 13% που ήταν έως τώρα, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, τη μεταφορά του ΦΠΑ στα καλλιεργητικά μέσα στο 23%, που τα αυξάνει υπέρογκα, την προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια, τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη μείωση των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ, κατά 50%, μέχρι το 2019, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και στην ενίσχυση των καπιταλιστών αγροτών.

Η πρεμούρα με το «πλαστικό χρήμα»...

Η υπόθεση «πλαστικό χρήμα», δηλαδή η καθιέρωση όλων των συναλλαγών μέσω τραπεζικών καρτών, βρίσκεται στο επίκεντρο της αστικής προπαγάνδας εδώ και καιρό, ως κάτι το ωφέλιμο για το λαό. Χτες, ο αν. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος με κίνητρα προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Μόνο οφέλη θα υπάρξουν. Με υποχρεωτικά και προαιρετικά μέτρα θα συνδεθεί η επέκταση της χρήσης καρτών. Η σύνδεση της έναρξης επιχείρησης από το 2016 με την εγκατάσταση μηχανήματος κάρτας», διευκρινίζοντας ότι «για συγκεκριμένους κλάδους θα είναι υποχρεωτικό. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε περισσότερα και πιο γρήγορα φορολογικά έσοδα και θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη κοινωνική πολιτική». Μπορεί να προβάλλεται ως αφορμή αυτής της κυβερνητικής πρεμούρας η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των φόρων μέσω τραπεζών, αν και οι φόροι των εργαζομένων παρακρατούνται από την εργοδοσία και πληρώνονται με το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αδυναμία πληρωμής των φόρων από τους ανθρώπους του μόχθου αφού η φοροληστεία τους είναι τόσο μεγάλη που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Οσο για την καλύτερη κοινωνική πολιτική, ας φορολογήσουν το κεφάλαιο ώστε να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία με χρήμα για να την ασκήσουν...

... για να ενισχυθεί το κεφάλαιο

Δεν είναι, όμως, αυτοί οι πραγματικοί λόγοι της υποχρεωτικής καθιέρωσης του «πλαστικού χρήματος». Αλλωστε, τα έσοδα του κράτους πάνε για αποπληρωμή δανείων για τα χρέη και για επιδοτήσεις στο κεφάλαιο για καπιταλιστικές επενδύσεις. Αν είχαν τέτοιο σκοπό, δε θα καθιέρωναν τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών για λαϊκές ανάγκες, όταν ο προϋπολογισμός δεν είναι πλεονασματικός. Ο πραγματικός λόγος αυτής της πρεμούρας με τις τραπεζικές κάρτες είναι η υποχρεωτική συγκέντρωση όλου του χρήματος των ανθρώπων του μόχθου στις τράπεζες, γιατί έτσι θα έχουν τη μέγιστη δυνατότητα αξιοποίησής του ως κεφαλαίου για την ανάκαμψη και τα κέρδη. Ηδη όλες οι συντάξεις δίνονται μέσω τραπεζών, το ίδιο και οι μισθοί όλου του δημόσιου τομέα. Εχει καθιερωθεί και η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα μέσω τραπεζών. Το ίδιο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η καθιέρωση υποχρεωτικής διεκπεραίωσης και όλων των συναλλαγών μέσω τραπεζών σημαίνει ότι όλο το χρήμα θα συγκεντρώνεται στις τράπεζες, οι οποίες θα το διαχειρίζονται σε όφελός τους, κερδοσκοπώντας, αλλά και σε όφελος του κεφαλαίου συνολικά. Απ' αυτό, όμως, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1608 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1837 Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.

1878 Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.

1902 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Ερντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

1917 Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.

1927 Οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρείας Επιστημόνων και Τεχνικών με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1946 Αυτοκτονεί στο κελί του, λίγο πριν από την προκαθορισμένη εκτέλεσή του, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.

1946 Διλοχία του κυβερνητικού στρατού, που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με το Δημοκρατικό Στρατό.

1948 Με ορμητική επίθεση τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο διαλύουν λόχο του 620 κυβερνητικού τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στο Γράμμο.

1958 Ξεκινά τις εργασίες του το 13οΣυνέδριο της ΓΣΕΕ (15 - 18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδεόταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως ΓΓ της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)...». Τελικά, η ομάδα Θεοδώρου διασπάστηκε από τη ΓΣΕΕ, συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org