Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΤΡΙΚΚΗ» ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Με Επιτροπή Αγώνα παραμέρισαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε την εξέλιξη του αγώνα τους ενάντια στις ατομικές συμβάσεις

Τις τελευταίες δύο βδομάδες, εργαζόμενοι στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να καταργήσει τους όρους της παλιάς κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και να την αντικαταστήσει με ατομικές συμβάσεις, για να μειώσει ακόμα πιο πολύ τους μισθούς τους, σε ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 30%.

Δίνουν μάχη ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, αλλά και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που εμφανίζει τις αποφάσεις της διοίκησης ως «αναγκαίες» και κάθε αντίδραση «μάταιη» και «καταδικασμένη». Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Αρμάγο, εργαζόμενο στο εργοστάσιο, οδηγό βυτίου συλλογής γάλακτος, για τις συνθήκες που επικρατούν και τις τελευταίες εξελίξεις.

Το εργοστάσιο ανήκει στην Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, που με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για τους συνεταιρισμούς, έχει μετατραπεί πλέον σε Ανώνυμη Εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη Ενωση είχε κάποτε 12.000 μέλη και σήμερα έχει 400 μετόχους!

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ενωσης και του εργοστασίου έχουν ήδη αξιοποιήσει τους υφιστάμενους αντεργατικούς νόμους, κάνοντας το 2012 «σοβαρές περικοπές στους μισθούς μας, με την κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων (γάμου, ανθυγιεινά κ.τ.λ.)» που φτάνουν το 20%, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργατών.

Σήμερα δουλεύουν στο εργοστάσιο περίπου 120 εργαζόμενοι, με μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό, ανάλογα με την εποχή. Εδώ και τρία χρόνια, η εργοδοσία καθυστερεί τους μισθούς για ένα και ενάμιση μήνα. Μόλις προχτές και ύστερα από την πίεση των εργαζομένων, τους κατέβαλε τους μισθούς του Αυγούστου. Συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών (κυρίως στα τμήματα εμφιάλωσης και τυροκόμησης), των ρεπό που δε δίνονται κ.ά.

Οι ...«ταχυδρόμοι» της εργοδοσίας

Πριν ένα χρόνο, όταν έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει την πλειοψηφία - όπως κι έγινε - το ψηφοδέλτιο που θα στήριζε τους σχεδιασμούς της.

Σε ρόλο «ταχυδρόμου», η πλειοψηφία που αναδείχτηκε τότε στο σωματείο συγκάλεσε Γενική Συνέλευση, για να ανακοινώσει ότι η εργοδοσία θέλει να μειώσει τους μισθούς, αλλιώς θα γίνουν απολύσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών απέρριψε την πρόταση και η διοίκηση της εταιρείας επιχείρησε ν' αλλάξει το τροπάρι.

Θέλοντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, απηύθυνε στον καθένα διαφορετικές προτάσεις. Για παράδειγμα, σε εργαζόμενο με 22 χρόνια στην επιχείρηση και δύο παιδιά, πρότεινε να του μειώσει το μισθό από 1.110 στα 800 ευρώ καθαρά και σε άλλον εργαζόμενο με μόλις δύο χρόνια υπηρεσία, να του δώσει 750 ευρώ καθαρά... Παρά τις μεθοδεύσεις, όμως, στη δεύτερη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και πάλι τις μειώσεις.

Σε αυτή τη συνέλευση, μάλιστα, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός κουβάλησε και δύο από τους διευθυντές του εργοστασίου, οι οποίοι απείλησαν τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχθούν μειώσεις, θα γίνουν 30 απολύσεις. Στον αντίποδα, με τα χίλια ζόρια και ύστερα από πιέσεις, έγινε δυνατόν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών και μέλος της διοίκησης του Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Η δράση της Επιτροπής Αγώνα

Με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η εργοδοσία προσπάθησε και με άλλα μέσα να φοβίσει τους εργάτες και να τους αποσπάσει συμφωνία στις μειώσεις μισθών: Τους καλούσε έναν - έναν στο γραφείο και τους ζήταγε να διαβάσουν επιτόπου την ατομική σύμβαση, ώστε επί τόπου να αποφασίσουν αν θα την υπογράψουν ή όχι.

Κάπου εκεί το ποτήρι ξεχείλισε. Πρωτοπόροι εργάτες συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη με τους συναδέλφους τους που αντιδρούσαν στην υπογραφή ατομικής σύμβασης και συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, βάζοντας στο περιθώριο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Εδώ και δύο βδομάδες, η Επιτροπή δραστηριοποιείται καθημερινά, με στόχο αρχικά να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να καλέσει πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, αντιπροσωπεία των Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ στα Τρίκαλα συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Κάθε δύο μέρες η Επιτροπή ενημερώνει τους εργαζόμενους και συζητά μαζί τους για τα επόμενα βήματα. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, όπως περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αρμάγος: «Υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε: "Πρώτη φορά συμμετέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Να μαζευόμαστε, να συζητάμε, να αποφασίζουμε"!».

Με τη δράση της Επιτροπής διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εκφραστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να παρακαμφθεί η στάση συμβιβασμού ή ανοχής που έχει αναλάβει να προωθήσει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ηδη, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις και αν συμβεί αυτό, είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org