Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο επίκεντρο τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και άλλες προϋποθέσεις ανάκαμψης

Η πρώτη «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού προγράμματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοέμβρη, ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη, αν και η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης δείχνει ότι δεν αποκλείονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Π. Μοσκοβισί
Το ζήτημα των «δραστικών αλλαγών» στο Ασφαλιστικό και ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Σήμερα, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και στη συνέχεια με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, αντίστοιχα. Ενδεικτικές για τη συζητούμενη αντιλαϊκή ατζέντα είναι οι αυριανές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κατρούγκαλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, καθώς και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Ως προς τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε, τις προάλλες, ότι χαρακτηρίζονται στην παρούσα φάση από εμπιστοσύνη, αλλά και από υπευθυνότητα. Επίσης, τόνισε ότι η πρώτη «αξιολόγηση» του προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοέμβρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει η συγκυβέρνηση. Ο ίδιος δείχνει στην κατεύθυνση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, με προϋπόθεση, βέβαια, την ολοκληρωτική εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας με την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, έχει οριστεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, για την επόμενη Τετάρτη 21/10, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 9 Νοέμβρη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της «αξιολόγησης» και βέβαια σε συνδυασμό με την αποδέσμευση των ποσών που αφορούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν, και τον Αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς, είχε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ενεργειακά ζητήματα σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την πλευρά των ΗΠΑ, αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις συναντήσεις θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, οι δυνατότητες τροφοδοσίας με φυσικό αέριο χωρών των Βαλκανίων μέσω διασυνδέσεων με τον ΤΑΡ καθώς και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, για τον οποίο αναμένεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Χωλαίνει η ανάκαμψη

Σχεδόν μηδαμινή χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την οικονομική κρίση η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η έκθεση διαπιστώνει πως παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες οικονομικές κρίσεις, η «δυνητική ανάπτυξη» φαίνεται να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης ή σε άλλες προηγμένες οικονομίες. Ως βασικό πρόβλημα εντοπίζεται η συρρίκνωση των επενδύσεων. «Ο φαύλος κύκλος που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί μεταξύ της αδύναμης επενδυτικής δραστηριότητας και της αργής ανάπτυξης αποτελεί λόγο σημαντικής ανησυχίας», σημειώνει η έκθεση. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις, η έκθεση διαπιστώνει πως περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη θα πρέπει να συμβαδίσουν με αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής Ενωσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, ο ρυθμός υποχώρησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 1,3% για το 2015, έναντι πρόβλεψης για πτώση 2,3% στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας:

-- Η μείωση του «κόστους εργασίας» ήταν «πρωτοφανής», με το μέσο μισθό να συρρικνώνεται κατά 23% την περίοδο 2009 - 2014.

-- Ο επιχειρηματικός τομέας έχει προχωρήσει σε «σημαντικές αναδιαρθρώσεις». Αυτές συνοδεύτηκαν από τη συρρίκνωση του πλήθους των επιχειρήσεων κατά 30%, γεγονός που έπληξε κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις «μικρού και πολύ μικρού μεγέθους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

-- Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εμφανίζει «χαμηλό βαθμό διασύνδεσης με ευρύτερες διεθνοποιημένες αλυσίδες». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως οι κίνδυνοι συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας, που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, «ελαχιστοποιούνται».

Σε κάθε περίπτωση, όρος και προϋπόθεση για την επανεμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της εφαρμογής των μνημονίων. Σύμφωνα με τη μελέτη, «η ενεργοποίηση του τριετούς προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης σε συνδυασμό με την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από την ΕΕ και την υποβοηθητική στάση της ΕΚΤ, δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας».

Από την πλευρά της η Eurobank εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ηπιότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η «Grant Thorton», ο πρόεδρος της Εurobank, N. Kαραμούζης, τόνισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια διαμορφώνονται σήμερα στα 100 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί τη «μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγαλύτερο κίνδυνο» για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), το 2014 έκλεισε με αναιμική ανάκαμψη μόλις 0,7%, έναντι πρώτης εκτίμησης για 0,8%. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη ψαλιδίστηκε πέρυσι κατά 0,2% και οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,8%. Η χτεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετεί επίσης την πτώση του ΑΕΠ για το 2013 στα επίπεδα του 3,2% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,9%), ενώ καταγράφει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,3% το 2012 (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 6,6%) και για το 2011 δείχνει κατρακύλα 9,1% (η αρχική εκτίμηση ήταν 8,9%).

Για την περίοδο 2011 - 2013 προκύπτει πτώση 19,4% στην τριετία, ενώ τα προηγούμενα στοιχεία αποτύπωναν πτώση 19,6%.

Αλλεπάλληλα χαράτσια

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε χτες η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αυξάνεται από 3% σε 5,05% το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται κάθε βασική οφειλή προς το Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4321/2015. Η αύξηση του επιτοκίου θα τεθεί σε ισχύ από αύριο και η νέα επιβάρυνση θα υπολογίζεται σε κάθε περίπτωση στο εναπομείναν υπόλοιπο κάθε ρυθμισμένης οφειλής, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί αύριο.

Για κάθε βασική οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης εξακολουθεί να ισχύει «απαλλαγή» από την επιβάρυνση με τόκους αλλά υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:

α. Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

β. Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση Ε9, να έχει αντικειμενική αξία μέχρι 150.000 ευρώ.

γ. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ