Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βέλτιστες για το κεφάλαιο οι «πρακτικές» της ΕΕ

Παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας

«Βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα
«Βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα
Απάντηση στην προκλητική προσπάθεια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, να ωραιοποιήσει την ΕΕ και την αντιλαϊκή βαρβαρότητα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την τοποθέτησή του τη Δευτέρα στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Με παρέμβασή του, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Αναφερθήκατε σε παραβίαση του λεγόμενου "ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου" και για την ανάγκη να εφαρμοστούν οι "βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ". Αυτά που υλοποιούσαν οι προηγούμενοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα μνημόνια και που συνεχίζει η κυβέρνησή σας με το τρίτο μνημόνιο υλοποιούν αυτές τις "βέλτιστες πρακτικές".

Και ποιες είναι αυτές; Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, το χτύπημα των ΒΑΕ. Αλήθεια, είναι πλούσιοι οι συνταξιούχοι που τους κόβετε τη σύνταξη που με βάσανα και κόπους δούλευαν για 40 χρόνια και παίρνουν σύνταξη 1.000 ευρώ, 1.100 ή 1.500 ευρώ; Επιβάλλετε περικοπές στους κοινωνικούς πόρους τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία και την ίδια ώρα κόβετε 900 εκατ. ευρώ ετησίως από επιδόματα και υποδομές Πρόνοιας, βαφτίζοντας τα ψίχουλα της φτώχειας και της εξαθλίωσης "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα".

Αυτές είναι οι "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη - μέλη, αυτή είναι η κατεύθυνση της "ενεργού γήρανσης", της "ασημένιας οικονομίας", της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετείτε. Να γνωρίζετε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν στο δρόμο, θα τους βρείτε απέναντί σας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας είχε ζητήσει από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου να εποπτεύει «με όποιο τρόπο αποφασίσει» τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά και επανέλαβε τις προβλέψεις του μνημονίου για «επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org