Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Να τσακίσει ο λαός με την πάλη του αυτή τη βαρβαρότητα

Πολυνομοσχέδιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου

Icon

Μιλώντας χτες στη συνεδρίαση των Επιτροπών, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλους, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Το πολυνομοσχέδιο έχει σαφή ταξικό πρόσημο. Είναι οδοστρωτήρας, γιατί ακριβώς με τα προαπαιτούμενα θέλετε με κάθε τρόπο να υπηρετήσετε τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός. Δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, που επιδιώκει σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να την διαχειριστεί στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε βάρος του λαού και ταυτόχρονα να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό έδαφος για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που πάει να πει ότι πρέπει να βαθύνει ακόμα περισσότερο ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, να είναι πιο φτηνοί οι εργαζόμενοι, χωρίς συγκροτημένα συλλογικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τα μνημόνια, πρώτο, δεύτερο και τρίτο, εξειδικεύουν τη στρατηγική της ΕΕ και με τα προαπαιτούμενα αυτά που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, κλιμακώνετε την επίθεση. Και είναι πιο βάρβαρο, γιατί είναι σωρευτικά τα βάρη που μεταφέρετε στην πλάτη του λαού. Αν ένα πράγμα θέλουμε να σας αναγνωρίσουμε, είναι ότι είστε οι ικανότεροι για να επιβάλετε τα χειρότερα για το λαό. Στο όνομα της Αριστεράς, υλοποιείτε τα πιο βάρβαρα ταξικά μέτρα.

Αυτή, άλλωστε, είναι η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να την αναγνωρίσει η αστική τάξη πάρα πολύ γρήγορα. Η επίθεση την οποία δρομολογείτε, είναι μια επίθεση χωρίς τέλος αν ο λαός δεν σας εμποδίσει. Τώρα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά, πρέπει ο λαός να δώσει την οργανωμένη αγωνιστική απάντηση, να τσακίσει δηλαδή με την πάλη του αυτή τη βαρβαρότητα που προσπαθείτε να επιβάλετε στον τόπο, με τέτοιες μορφές και τρόπους που να ανταποκρίνονται στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής σας πολιτικής. Δεν πρέπει να σας χαρίσει ούτε μέρα».

Ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου

Αναφερόμενος ενδεικτικά στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τόνισε:

«Αλήθεια, την καραμέλα περί "δίκαιων μέτρων" και "αναδιανομής" τολμάτε και έχετε το θράσος να τη λέτε και τώρα; Κάνετε μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και μάλιστα σε τέτοιο σημείο γελοιότητας να λέτε ότι θα πληρώνουν και αυτοί που έχουν ΕΝΦΙΑ από 1 ως 5 ευρώ, ενώ πριν μέχρι 5 ευρώ δεν πλήρωναν. Κάνετε αυτή τη γελοιότητα στο όνομα να εισπράξετε περαιτέρω έσοδα, ενώ εξαιρείτε ό,τι έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ακόμα και τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες ειδικού σκοπού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Τις εξαιρείτε από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ βάλατε τους ενοικιαστές, αυτούς που έχουν δωμάτια, τουριστικά καταλύματα. Κάνετε ό,τι και οι άλλες κυβερνήσεις, για να ενισχύσετε το μονοπωλιακό ανταγωνισμό και μιλάτε μετά τάχα ότι θα προστατέψετε τον "υγιή ανταγωνισμό" και άλλα τέτοια παραμύθια. Πρώτα απ' όλα υγιής ανταγωνισμός δεν υπάρχει. Γιατί δεν βάζετε μέσα και τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους να πληρώνουν; Γιατί τους απαλλάσσετε; Ταξικότατο μέτρο. Αρα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες θέλετε να τους βγάλετε βίαια από την αγορά, για να μπορέσει μετά το ξενοδοχειακό κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί τα πάντα.

Με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, εξαπολύετε και κλιμακώνετε την επίθεση προς το λαό και μάλιστα στο σημείο να μειώνετε ή και να απαλλάσσετε από πρόστιμα επιχειρηματικούς ομίλους. Τους δίνετε τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τέλη και τόκους. Και κατά τ' άλλα αυστηροποιείτε. Τι αυστηροποιείτε; Εμείς λέμε για πιο αυστηρά μέτρα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να απαλλοτριωθούν οι καπιταλιστές από τις επιχειρήσεις τους και να αποδοθούν αυτές στο λαό, για να υπάρξει μια οικονομία και ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Και γιατί δε φέρνετε ως ισοδύναμα μέτρα τη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου; Την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων; Δεν μπορείτε να τα φέρετε, γιατί κι εσείς υπηρετείτε τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Και στο όνομα να βελτιωθεί η φορολογική ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζετε το λαό στη φορολογία, είτε αυξάνοντας την έμμεση είτε την άμεση φορολογία και ιδιαίτερα την έμμεση. Μονιμοποιείτε όλα τα χαράτσια».

Κάθε μέτρο του νομοσχεδίου ενισχύει το κεφάλαιο

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ακόμη ότι το ταξικό πρόσημο του νομοσχεδίου δείχνουν και τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, την προετοιμασία για να μπει χέρι στα ΒΑΕ, αρχίζοντας από αυτούς που δουλεύουν στην καθαριότητα, αλλά και με την κατάργηση της απόδοσης των προνοιακών συντάξεων στους υπέργηρους. Ενώ, από την άλλη, σημείωσε, «απαλλάσσονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι είτε "δημοσίου" είτε ιδιωτικού τομέα που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι μεταφορικές εταιρείες, οι εταιρείες οδικών αξόνων, αμαξοστάσια, από τα ανταποδοτικά τέλη προς τους δήμους. Το κάνετε για να μπορέσετε να τα ιδιωτικοποιήσετε, γιατί χρωστάνε πάρα πολλά λεφτά στους δήμους μέσω των ανταποδοτικών τελών που δεν έχουν πληρώσει. Ποιος θα επωφεληθεί απ' αυτό; Γιατί να απαλλαγούν; Ισα - ίσα θα έπρεπε να πληρώσουν πολύ περισσότερα από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα» τόνισε και υπογράμμισε πως αυτές οι απώλειες εσόδων που έρχονται να προστεθούν στη μείωση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα οδηγήσουν δήμους και περιφέρειες να τα «ρίξουν» στη λαϊκή οικογένεια. «Να και πάλι ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου», υπογράμμισε.

«Με προμετωπίδα», συνέχισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «την ακραία φτώχεια και τη λεγόμενη αντιμετώπιση της λεγόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή να αντιμετωπίσετε όλους αυτούς που και με τη δική σας πολιτική τούς οδηγείτε στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στο όνομα της σωτηρίας των καπιταλιστικών ομίλων και της θωράκισης του καπιταλιστικού κέρδους, προσπαθείτε να τσακίσετε ό,τι έχει απομείνει, τον τρόπο ζωής αυτών των τμημάτων της κοινωνίας, που σήμερα απλά και μόνο επιβιώνει. Αξιοποιείτε την ακραία φτώχεια για να τσακίσετε τον υπόλοιπο λαό, για να πάρετε νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού».

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και επισήμανε: «Είναι πρώτη, αποφασιστικής σημασίας ανάγκη, αυτή η πολιτική να βρει απέναντί της ένα ρωμαλέο, ταξικό, λαϊκό κίνημα, που στο διάβα του θα τσακίσει αυτή την πολιτική και θ' ανοίξει το δρόμο και για την αποκατάσταση των απωλειών αλλά και για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org