Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στις ΗΠΑ για ζητούμενα του κεφαλαίου

Σε εφαρμογή των δεσμεύσεων Καμμένου για κυβέρνηση - πλασιέ «του συνόλου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» το ταξίδι Βίτσα στην Ουάσιγκτον

Ο Δ. Βίτσας, πρώτος από τα αριστερά, ποζάρει στα εγκαίνια της έκθεσης στην Ουάσιγκτον
Ο Δ. Βίτσας, πρώτος από τα αριστερά, ποζάρει στα εγκαίνια της έκθεσης στην Ουάσιγκτον
«Η προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές και η εξασφάλιση συνεργασιών με άλλες αντίστοιχες βιομηχανίες» βρίσκονται επισήμως στο επίκεντρο των επαφών, που έχει από προχτές στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Δ. Βίτσας, στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικού Υλικού AUSA 2015. Πέρα από την εν λόγω «προώθηση», βέβαια, είναι προφανές ότι η επίσκεψη και οι επαφές του εκεί γίνονται και στο φόντο νέων συνεννοήσεων μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης για την «ενισχυμένη συνεργασία» και παροχή πρόσθετων υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων στο ΝΑΤΟ και τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ενόσω απλώνεται, μάλιστα, η φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Η εν λόγω έκθεση θεωρείται «κορυφαία διοργάνωση» στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και διεξάγεται κάθε χρόνο, με εξειδικευμένους επισκέπτες και με τη συμμετοχή 600 και πλέον εταιρειών - εκθετών, ανάμεσά τους και ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επίσκεψης, ο Δ. Βίτσας παραβρέθηκε στην επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης, καθώς και στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, μαζί με τον πρόεδρο της AUSA 15, στρατηγό Γκ. Σάλιβαν, τον πρέσβη της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Χ. Παναγόπουλο, και τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλο. Οι εκθέτες του ελληνικού περιπτέρου είναι οι ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, EBO - ΠΥΡΚΑΛ, «IDE - Intracom Defense Electronics», «Theon Sensors», «Elfon», «Alpha Systems/Kouimtzis» και «Dasyc».

Σημειωτέον, μετά από διεθνή διαγωνισμό, η «Intracom Defense Electronics» προχώρησε σε επέκταση της συμφωνίας με την «Boeing» στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού συστημάτων επικοινωνιών, πλοήγησης και επιτήρησης των αεροσκαφών AWACS του NATO, σηματοδοτώντας τη διασύνδεση ντόπιων κεφαλαίων με αντίστοιχα αμερικανικά και άλλα ευρωατλαντικά. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί στις 8/10 η επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, στις εγκαταστάσεις του ομίλου της «Intracom» στην Παιανία...

«Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε για την ανταγωνιστικότητά μας»...

Παραπέρα, επιβεβαιώνοντας ο Δ. Βίτσας την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργεί λίγο - πολύ ως πλασιέ των ντόπιων μονοπωλίων στις ξένες «αγορές», δήλωσε στο πλαίσιο των εγκαινίων: «Ως υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλουμε να ενθαρρύνουμε ενεργά τις προσπάθειες εξωστρέφειας της αμυντικής μας βιομηχανίας (...) Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι εδώ, βιώσιμη, αξιόπιστη και ανταγωνιστική».

Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κηρύσσοντας στις 5 Μάη την έναρξη του 3ου ετήσιου συνεδρίου «Αμυνας και Ασφάλειας» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μιλώντας μπροστά σε επιχειρηματίες, τους διαβεβαίωνε ότι «αποτελεί υποχρέωση του υπουργού Αμυνας, σε κάθε του ταξίδι, να συνοδεύεται από Ελληνες επιχειρηματίες, και της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και της ιδιωτικής. Και αυτό που ζήτησα από όλους τους ακολούθους Αμυνας (σ.σ.: στρατιωτικοί που υπηρετούν στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες) και θα τους το ζητήσω και στις επόμενες συναντήσεις που θα έχω μέσα στο καλοκαίρι, είναι, ουσιαστικά, να είναι και οι ίδιοι πρεσβευτές του συνόλου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Να σημειωθεί ότι ο Δ. Βίτσας, στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών, αξιωματούχους των ΗΠΑ και με στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι επαφές του γίνονται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα και των «συζητήσεων» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ώστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα περιβόητα «drones», που χρησιμοποιούνται για πολεμικές - στρατιωτικές επιχειρήσεις) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να σταθμεύουν στην αεροπορική βάση στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

Οι επαφές του γίνονται, επίσης, μετά τις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ίδρυση νέας αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο, την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, την επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας, τη χρήση των κτιρίων του παλιού ψυχιατρείου της Λέρου, προκειμένου να κατασκευαστούν θέρετρα για τους ΝΑΤΟικούς κ.ο.κ.

Ολα αυτά είναι κινήσεις ενταγμένες στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων μέσα και από τη «στρατιωτική διπλωματία», την ακόμα πιο ενεργό ανάμειξη στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ