Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε χτες με την κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Με την εξέταση του μάρτυρα, αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Γ. Ρώτα, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στον Κορυδαλλό, ενώ αίσθηση προκάλεσε, για άλλη μια φορά, ο λόγος της μητέρας του Παύλου Φύσσα, που ζήτησε να μην αποκαλείται το παιδί της από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών «θανόντας»: «Δεν είναι "θανόντας" ο Παύλος, είναι δολοφονημένος» φώναξε.

Ο μάρτυρας αστυνομικός, κατά την κατάθεση, ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν πτοήθηκαν οι χρυσαυγίτες από την παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ.

Μάρτυρας: Οχι.

Εδρα: Είναι φυσιολογικό αυτό;

Μάρτυρας: Οχι.

«Πήραμε», κατέθεσε ο μάρτυρας, «σήμα από το κέντρο ότι 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια "Κοράλλι" (...) Είδαμε περίπου 40-50 άτομα, πάνω στην Παύλου Μελά, ήταν κοντοκουρεμένοι, μαυροφορεμένοι, κανένας δε φορούσε κουκούλα, κρατούσαν κράνη... Από την άλλη πλευρά ήταν 4-5 άτομα, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν κρατούσαν τίποτε. (...) Από τα 50 άτομα, ένα τσούρμο 20-30 ξεκινάει να τρέχει και να φωνάζει προς την Τσαλδάρη. Το ακολουθούμε, φωνάζουμε "σταματήστε, Αστυνομία", αυτοί τίποτα δεν άκουγαν. (...) Είδαμε ότι ο Φύσσας με τον Ρουπακιά χτυπιόντουσαν. Ημασταν 15-20 μέτρα μακριά από κει που πλακώνονταν. Δεν είδαμε το μαχαίρι. Οταν τους χωρίζουνε, βλέπω ότι ο Ρουπακιάς πάει προς το αυτοκίνητο. Φωνάζει ο Φύσσας, "με μαχαίρωσε, με μαχαίρωσε"... Τον τραβάμε έξω τον Ρουπακιά και του κάνουμε σωματικό έλεγχο. Δε βρήκαμε κάτι. Το μαχαίρι ήταν πεταμένο μπροστά στη ρόδα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο είχε μπει ανάποδα. Τον ρώτησα "γιατί τον χτύπησες;". "Γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου", μου είπε».

Πρόεδρος: Σας δείξανε φωτογραφίες;

Μάρτυρας: Οχι. Μου φαίνονται γνωστά πρόσωπα, αλλά δεν ξέρω πού τους έχω δει, αν ήταν σε άλλα επεισόδια με χρυσαυγίτες ή από κανάλια...

Πρόεδρος: Είπατε ότι τους είδατε και αντιληφθήκατε ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Είναι συνηθισμένο αυτό το φαινόμενο;

Μάρτυρας: Από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τα γραφεία τους που περνάμε απ' έξω, τους βλέπουμε να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο αστυνομικός Γ. Ρώτας ανέφερε ότι εκτός από τον Ρουπακιά, δεν έγιναν άλλες συλλήψεις από την ομάδα του, παρόλο που το κέντρο τούς είχε δώσει εντολή να πιάνουν άτομα με την περιβολή της Χρυσής Αυγής, καθώς και όσους βλέπουν να τρέχουν ή λαχανιασμένους.

Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο Π. Σεϊρλής, αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, καταθέτοντας ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι μάρτυρες στην υπόθεση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, απειλήθηκαν πριν την έναρξη της δίκης. Επανέλαβε, επίσης, την πεποίθησή του ότι πίσω από την οργανωμένη επίθεση σε βάρος του Π. Φύσσα βρισκόταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ι. Λαγός, που έδωσε την εντολή.

Καταγγελίες από την Πολιτική Αγωγή

Να σημειωθεί ότι σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή κατήγγειλε εγγράφως στο δικαστήριο την απόρριψη των αιτημάτων της για προβολή και αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας κατά τη ζωντανή εξέταση των μαρτύρων, καθώς και την απουσία φωνοληψίας - πρακτικών, κάνοντας λόγο για ολοένα και πιο στενή ερμηνεία και εφαρμογή δικονομικών διατάξεων, που κλονίζει τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την εξέλιξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, απαίτησαν ξανά την άμεση μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό, καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της: «Αντί να μεταφερθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την Πολιτική Αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την τοπική κοινωνία Κορυδαλλού, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με απόφασή του, όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών... Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και εμπαιγμό όλων των παραπάνω, που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της δίκης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ