Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Δεν είναι «εθνική» αναγκαιότητα η μείωση μισθών και συντάξεων

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, παίρνοντας το λόγο, ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη για την οποία γίνεται αναφορά από όλα τα αστικά κόμματα έχει «ταξικό πρόσημο. Ανάπτυξη από ποιον για ποιον». Από αυτήν τη σκοπιά, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υπηρετεί η συγκυβέρνηση, «θέλει» να πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων: «Εχει ήδη προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις (...) Το κεφάλαιο "καίγεται" να προχωρήσουν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, γιατί αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του, δηλαδή για την ανάπτυξη που συζητάτε εδώ μέσα».

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι των Συλλογικών Συμβάσεων, δεν είπε λέξη ότι έρχεται παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη συνδικαλιστική δράση, με έμφαση στη θεσμοθέτηση νέων εμποδίων για την απεργία. Οσο για τις «αλλαγές στη βάση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ που ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημαίνει παραπέρα ελαστικοποίηση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ιδιαίτερα για τους νέους», προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα οι προσλήψεις με καθεστώς μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν από το 2009 κατά 162%».

«Οχι», τόνισε, «δεν είναι εθνική αναγκαιότητα οι νέες μειώσεις, οι συντάξεις, οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων (...) Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους για Συλλογικές Συμβάσεις με στόχο αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα», με πλώρη την ανατροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ