Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «προγραμματικές» του λαού

Ζαλίζεται πραγματικά το μυαλό, διαβάζοντας τα νούμερα με τις περικοπές και τους φόρους που περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Χρειάζεται, ωστόσο, να ξεχωρίσουμε ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να «βαρύνουν» στη διαμόρφωση μαχητικής στάσης του λαού απέναντι στο νέο κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική που υπηρετεί.

Από την πρώτη κιόλας ώρα, γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει γρήγορα και με αποφασιστικότητα το σύνολο των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στην πρώτη «αξιολόγηση».

Αλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέχτηκε με τις ευλογίες του κεφαλαίου: Να προχωρήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χειραγώγηση, στην ενσωμάτωση κι - όταν χρειαστεί - στην καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων.

Αν, όμως, η κυβέρνηση δε χάνει χρόνο, τότε και ο λαός δεν πρέπει να χάσει λεπτό στην οργάνωση της πάλης του ενάντια στα μέτρα που έρχονται.

Το δεύτερο που προκύπτει, είναι ότι κανείς από τα λαϊκά στρώματα δε μένει στο απυρόβλητο από τα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Οι ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό έχουν καθολική ισχύ για τους εργαζόμενους, κύρια τους νέους. Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές θα πλήξουν επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Οι τελευταίοι βρίσκονται, ακόμη, αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο φοροεπιδρομή, ενώ καθαρά πλέον γίνεται λόγος για περιορισμό του αριθμού τους, με το «φιλτράρισμα» του «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότη. Είναι φανερό ότι επιταχύνεται η πορεία εξόντωσης, με διάφορα μέσα, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της νέας ΚΑΠ της ΕΕ. Αντίστροφα, γη και παραγωγή συγκεντρώνονται σε λιγότερα χέρια, ευνοείται η δραστηριοποίηση μεγάλων καπιταλιστικών μονάδων στον αγροτικό τομέα, την παραγωγή και διακίνηση τροφίμων, που αφορά όλο το λαό.

Επομένως, αποτελεσματική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τη συμμαχία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τα μέτρα και του τρίτου μνημονίου.

Μια ακόμα πλευρά: Η κυβέρνηση ζητάει συναίνεση στην εφαρμογή των ανατροπών, με το «δέλεαρ» ότι μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, την οποία παρουσιάζει ως προαπαιτούμενο για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο λαός δεν πρέπει να μπει στη φάκα που του στήνουν. Η διαπραγμάτευση για το χρέος υπηρετεί την καπιταλιστική ανάκαμψη, με τον ίδιο τρόπο που την υπηρετούν και οι ανατροπές στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι φόροι.

Ολα είναι κομμάτια του ίδιου αντιλαϊκού παζλ, που στόχο έχει να κάνει ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη για τους εργοδότες, να ανοίξει νέα πεδία δράσης για το κεφάλαιο και την επένδυση κερδών που λιμνάζουν, να αυξήσει τα ποσά που κατευθύνονται προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μορφή των άμεσων ή έμμεσων επιδοτήσεων.

Αυτόν τον τελευταίο στόχο θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με την απομείωση του χρέους, περιορίζοντας σε βάθος χρόνου το κρατικό χρήμα που προορίζεται για την εξυπηρέτησή του.

Επομένως, απέναντι στην κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να αντιτάξει τις δικές του «προγραμματικές δηλώσεις»: Το πλαίσιο πάλης για το εμπόδισμα παλιών και νέων μέτρων, ανάκτηση των απωλειών, δημιουργία των προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Μ' αυτό το πλαίσιο καλεί το ΠΑΜΕ τα σωματεία να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και να κλιμακώσουν με απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Ακαριαία τα μέτρα

Είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το περασμένο Σάββατο: «Πριν απ' όλα αυτά, όμως, οφείλουμε να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει επιτέλους η αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διότι είναι ακριβώς η επίλυση του προβλήματος του χρέους που, όπως είπα και προηγουμένως, μπορεί να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργήσει επιτέλους ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον». Τι είχε πει προηγουμένως για το ζήτημα του χρέους; Οτι «εκεί βρίσκεται η απάντηση στο γρίφο της προσέλκυσης επενδύσεων και εκεί την αναζητάμε και εμείς». Επομένως, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει ακαριαία τον ορυμαγδό των νέων μέτρων, με στόχο ν' ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Η οποία θεωρείται κρίσιμη, όχι βέβαια για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά για να έρθουν επενδύσεις! Συμπέρασμα: Αν δεν υπάρξει οργανωμένη απάντηση, ο λαός θα σηκώσει στην πλάτη του όλα τα επόμενα μέτρα και από πάνω θα κληθεί να πληρώσει με νέες θυσίες την οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους. Κι όλα αυτά για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων, στα αποκαΐδια των δικών του δικαιωμάτων.

Οι «βιαστικοί»... (1)

«Να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση!» αναφωνεί ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «να τελειώνουμε γρήγορα!» επαναλαμβάνουν σύσσωμα τα εγχώρια αστικά επιτελεία...

Με αναβαθμισμένους... μπαμπούλες, εκβιάζουν το λαό να αποδεχτεί μια ώρα αρχύτερα και χωρίς να κουνηθεί φύλλο τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μέχρι τώρα είχαμε το γνωστό «σίριαλ της δόσης» και τους εκβιασμούς για το τι θα γίνει αν δεν ψηφιστούν έγκαιρα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και δεν εκταμιευτεί η αντίστοιχη δόση από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Τώρα, πάνω σε αυτό το «σίριαλ» προσθέτουν άλλες δύο πλευρές: Να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα εδώ και τώρα, λένε, γιατί χωρίς ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν θα ανοίξει η συζήτηση για την «ελάφρυνση» του χρέους και δεν θα προλάβει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015, άρα θα μπει σε εφαρμογή η οδηγία της ΕΕ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και «κούρεμα» καταθέσεων.

Οι «βιαστικοί»... (2)

Μονά - ζυγά δικά τους δηλαδή! Και να περάσουν «στα γρήγορα» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, και να προχωρήσουν τα θέματα που ιεραρχεί το κεφάλαιο (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και «ελάφρυνση» κρατικού χρέους) και να μη βγάλει «κιχ» ο λαός, πιστεύοντας ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του!

Μόνο που όπως ο λαός δεν είδε στην τσέπη του δεκάρα τσακιστή τόσα χρόνια από τις περιβόητες «δόσεις» των δανείων, έτσι και τώρα είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τη λυπητερή: Η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους και οι όποιοι πόροι εξοικονομηθούν, δε θα πάνε για την ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αντιθέτως θα μεταφραστούν σε μεγαλύτερη κρατική στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και θα συνοδευτούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως έγινε και με το PSI, την ώρα που το κράτος θα συνεχίζει να δανείζεται για λογαριασμό του κεφαλαίου. Οσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή θα γίνει για να μπορούν αυτές να στηρίζουν τις «μπίζνες» του κεφαλαίου, την ίδια ώρα που οι όποιες λαϊκές καταθέσεις έχουν απομείνει, θα συνεχίσουν να «κουρεύονται» στην πράξη, για τα κάθε είδους χαράτσια, αλλά και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών για τις οποίες θα συνεχίσουν να περικόπτονται οι σχετικές κρατικές δαπάνες...

Καμιά ανοχή λοιπόν! Ο λαός με την πάλη του έχει κάθε λόγο να βάλει όσο περισσότερα εμπόδια μπορεί στους... «βιαστικούς» του νέου μνημονίου!

Τα ερωτήματα παραμένουν

Μπορεί ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Αϊβατίδης, ο οποίος είχε προταθεί από τη Χρυσή Αυγή για τη θέση του Ε' Αντιπροέδρου, να μην έλαβε, στη διάρκεια της διαδικασίας για την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, την απαιτούμενη πλειοψηφία, όμως συγκέντρωσε 57 ψήφους υπέρ. Δηλαδή, πέρα από τους 18 βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης, τον Γ. Αϊβατίδη ψήφισαν άλλοι 41 βουλευτές. Αμέσως άρχισε ένα γαϊτανάκι από τα αστικά κόμματα, επιχειρώντας να πείσουν ότι οι δικοί τους βουλευτές δεν ψήφισαν τον υποψήφιο χρυσαυγίτη, ρίχνοντας έμμεσα τα βάρη το ένα στο άλλο. Ενώ σε αστικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκε και η εκδοχή ότι οι 41 παραπάνω ψήφοι βρέθηκαν μετά από «τέχνασμα» της ΧΑ, εκμεταλλευόμενη «κενά» του κανονισμού, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο που στήνονται οι 5 διαφορετικές κάλπες (για την εκλογή των αντιπροέδρων) μπορεί ένας βουλευτής να ψηφίσει 5 φορές το ίδιο πρόσωπο. Οπως και να έχει, τα ερωτήματα παραμένουν, με δεδομένο ότι ανοχή στους χρυσαυγίτες έχει δείξει όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι και την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η μόνη δύναμη που έχει ανοίξει σαφές μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή είναι το ΚΚΕ, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.

Δεν άκουσαν τίποτα;

Εδώ και βδομάδες, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άνθρωποι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους, βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες. Με κάθε τρόπο συνδράμουν για να έχουν ένα πιάτο φαΐ, ένα στεγνό ρούχο να φορέσουν. Κι αυτό συμβαίνει στα νησιά, στα σύνορα, στο κέντρο της Αθήνας. Συνδικάτα οργανωμένα στέκονται στο πλευρό τους με ό,τι υλικά μέσα διαθέτουν, ακόμα και από το υστέρημά τους, και την ίδια στιγμή δίνουν ιδεολογική μάχη, για να μην περάσει στον κόσμο η προπαγάνδα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ολα αυτά όμως δεν τα είδε ο συντάκτης της «Εφ. Συν.», που, με ένα εμετικό σχόλιο, κατηγορεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ότι βγάζουν μόνο ανακοινώσεις για τους πρόσφυγες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα κακοποιεί συνειδητά την πραγματικότητα, για να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στο κίνημα. Τους συστήνουμε, πάντως, την επόμενη φορά που θα φτάσει στα γραφεία τους ένα δελτίο Τύπου για την παράδοση υλικών πρώτης ανάγκης από το ΠΑΜΕ ή κάποιο Συνδικάτο, να μην το πετάξουν στα σκουπίδια. Καλή η δημοσιογραφία με τα κυβερνητικά e-mail, αλλά υπάρχει ...ζωή κι έξω από αυτά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org