Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη, να μην ξεχνά το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση με αφορμή την αποκάλυψη της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που εξέπεμπαν οι ΗΠΑ από το λιμάνι της Ρόδου την περίοδο 1952 - 1964

«Σε μια περίοδο που στη γειτονιά μας μεγαλώνουν τα σύννεφα του πολέμου, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και ετοιμάζεται μια νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, πραγματοποιείται (άραγε τυχαία;) μια έκθεση στο "κατάλυμα της Γαλλίας" στη Ρόδο για το "COURIER", το σκάφος της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USCGC). Το ίδιο το κείμενο των διοργανωτών (στα αγγλικά) αναφέρει: "Το «COURIER» μετέφερε το μεγαλύτερο ραδιοπομπό που είχε ποτέ εγκατασταθεί σε πλοίο και που μετέδιδε το πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής» στις χώρες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ρόδου του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Η παραδοχή ότι από την περίοδο 1952 - 1964 ουσιαστικά λειτουργούσε άλλη μια βάση στη Ρόδο, εκτός από τη "Φωνή της Αμερικής", αυτή τη φορά πλεούμενη, η οποία έσπερνε το δηλητήριο της καπιταλιστικής προπαγάνδας ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον πραγματικό ρόλο των ΗΠΑ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Και μάλιστα μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, γνωρίζοντας το θετικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης για την πραγμάτωσή της».

«Ομως», συνεχίζει η ανακοίνωση, «από αυτήν την επιθετική πράξη των ΗΠΑ, από το έδαφος της χώρας μας και ειδικά από το λιμάνι της Ρόδου, μέχρι την ..."κοινή κληρονομιά μεταξύ Ρόδου και ΗΠΑ και τη διαρκή φιλία των Ροδιτών με τους Αμερικανούς", όπως αναγράφει η ανακοίνωση των διοργανωτών, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Επιδιώκουν, τόσο η ΜΚΟ των απογόνων του προσωπικού του "COURIER", όσο και το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ΜΚΟ και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να μας κάνουν να ξεχάσουμε το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην επτάχρονη δικτατορία και στο Κυπριακό. Προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από την επιθετικότητα που σπέρνουν, την καταστροφή και τον όλεθρο που έχουν φέρει και φέρνουν στους λαούς της γειτονιάς μας, ώστε να έρθουν πιο ομαλά η ίδρυση της νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο, οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους. Θέλουν να σβήσουν τις αναμνήσεις, να ξεχαστεί η αγωνιστική ανάταση που επέδειξε ο λαός της Ρόδου στα μεγάλα αντιιμπεριαλιστικά γεγονότα του 1976, το μεγάλο φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στη "Φωνή της Αμερικής", να ξαναγράψουν την Ιστορία με τα δικά τους μέτρα και σταθμά».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να σηκώνουμε την κουρτίνα για να βλέπουμε την πραγματική διάσταση των γεγονότων, χωρίς τις παρωπίδες του συστήματος, που η μόνη του έγνοια είναι η συσκότιση, η διαστρέβλωση και ο αποπροσανατολισμός, ώστε να παρατείνει την επιβίωσή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ