Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ακαριαία τα μέτρα

Είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το περασμένο Σάββατο: «Πριν απ' όλα αυτά, όμως, οφείλουμε να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει επιτέλους η αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διότι είναι ακριβώς η επίλυση του προβλήματος του χρέους που, όπως είπα και προηγουμένως, μπορεί να επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργήσει επιτέλους ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον». Τι είχε πει προηγουμένως για το ζήτημα του χρέους; Οτι «εκεί βρίσκεται η απάντηση στο γρίφο της προσέλκυσης επενδύσεων και εκεί την αναζητάμε και εμείς». Επομένως, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει ακαριαία τον ορυμαγδό των νέων μέτρων, με στόχο ν' ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Η οποία θεωρείται κρίσιμη, όχι βέβαια για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά για να έρθουν επενδύσεις! Συμπέρασμα: Αν δεν υπάρξει οργανωμένη απάντηση, ο λαός θα σηκώσει στην πλάτη του όλα τα επόμενα μέτρα και από πάνω θα κληθεί να πληρώσει με νέες θυσίες την οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους. Κι όλα αυτά για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων, στα αποκαΐδια των δικών του δικαιωμάτων.

Οι «βιαστικοί»... (1)

«Να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση!» αναφωνεί ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «να τελειώνουμε γρήγορα!» επαναλαμβάνουν σύσσωμα τα εγχώρια αστικά επιτελεία...

Με αναβαθμισμένους... μπαμπούλες, εκβιάζουν το λαό να αποδεχτεί μια ώρα αρχύτερα και χωρίς να κουνηθεί φύλλο τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μέχρι τώρα είχαμε το γνωστό «σίριαλ της δόσης» και τους εκβιασμούς για το τι θα γίνει αν δεν ψηφιστούν έγκαιρα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και δεν εκταμιευτεί η αντίστοιχη δόση από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Τώρα, πάνω σε αυτό το «σίριαλ» προσθέτουν άλλες δύο πλευρές: Να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα εδώ και τώρα, λένε, γιατί χωρίς ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν θα ανοίξει η συζήτηση για την «ελάφρυνση» του χρέους και δεν θα προλάβει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015, άρα θα μπει σε εφαρμογή η οδηγία της ΕΕ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και «κούρεμα» καταθέσεων.

Οι «βιαστικοί»... (2)

Μονά - ζυγά δικά τους δηλαδή! Και να περάσουν «στα γρήγορα» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, και να προχωρήσουν τα θέματα που ιεραρχεί το κεφάλαιο (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και «ελάφρυνση» κρατικού χρέους) και να μη βγάλει «κιχ» ο λαός, πιστεύοντας ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του!

Μόνο που όπως ο λαός δεν είδε στην τσέπη του δεκάρα τσακιστή τόσα χρόνια από τις περιβόητες «δόσεις» των δανείων, έτσι και τώρα είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τη λυπητερή: Η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους και οι όποιοι πόροι εξοικονομηθούν, δε θα πάνε για την ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αντιθέτως θα μεταφραστούν σε μεγαλύτερη κρατική στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και θα συνοδευτούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως έγινε και με το PSI, την ώρα που το κράτος θα συνεχίζει να δανείζεται για λογαριασμό του κεφαλαίου. Οσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή θα γίνει για να μπορούν αυτές να στηρίζουν τις «μπίζνες» του κεφαλαίου, την ίδια ώρα που οι όποιες λαϊκές καταθέσεις έχουν απομείνει, θα συνεχίσουν να «κουρεύονται» στην πράξη, για τα κάθε είδους χαράτσια, αλλά και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών για τις οποίες θα συνεχίσουν να περικόπτονται οι σχετικές κρατικές δαπάνες...

Καμιά ανοχή λοιπόν! Ο λαός με την πάλη του έχει κάθε λόγο να βάλει όσο περισσότερα εμπόδια μπορεί στους... «βιαστικούς» του νέου μνημονίου!

Τα ερωτήματα παραμένουν

Μπορεί ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Αϊβατίδης, ο οποίος είχε προταθεί από τη Χρυσή Αυγή για τη θέση του Ε' Αντιπροέδρου, να μην έλαβε, στη διάρκεια της διαδικασίας για την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, την απαιτούμενη πλειοψηφία, όμως συγκέντρωσε 57 ψήφους υπέρ. Δηλαδή, πέρα από τους 18 βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης, τον Γ. Αϊβατίδη ψήφισαν άλλοι 41 βουλευτές. Αμέσως άρχισε ένα γαϊτανάκι από τα αστικά κόμματα, επιχειρώντας να πείσουν ότι οι δικοί τους βουλευτές δεν ψήφισαν τον υποψήφιο χρυσαυγίτη, ρίχνοντας έμμεσα τα βάρη το ένα στο άλλο. Ενώ σε αστικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκε και η εκδοχή ότι οι 41 παραπάνω ψήφοι βρέθηκαν μετά από «τέχνασμα» της ΧΑ, εκμεταλλευόμενη «κενά» του κανονισμού, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο που στήνονται οι 5 διαφορετικές κάλπες (για την εκλογή των αντιπροέδρων) μπορεί ένας βουλευτής να ψηφίσει 5 φορές το ίδιο πρόσωπο. Οπως και να έχει, τα ερωτήματα παραμένουν, με δεδομένο ότι ανοχή στους χρυσαυγίτες έχει δείξει όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι και την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η μόνη δύναμη που έχει ανοίξει σαφές μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή είναι το ΚΚΕ, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.

Δεν άκουσαν τίποτα;

Εδώ και βδομάδες, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άνθρωποι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους, βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες. Με κάθε τρόπο συνδράμουν για να έχουν ένα πιάτο φαΐ, ένα στεγνό ρούχο να φορέσουν. Κι αυτό συμβαίνει στα νησιά, στα σύνορα, στο κέντρο της Αθήνας. Συνδικάτα οργανωμένα στέκονται στο πλευρό τους με ό,τι υλικά μέσα διαθέτουν, ακόμα και από το υστέρημά τους, και την ίδια στιγμή δίνουν ιδεολογική μάχη, για να μην περάσει στον κόσμο η προπαγάνδα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ολα αυτά όμως δεν τα είδε ο συντάκτης της «Εφ. Συν.», που, με ένα εμετικό σχόλιο, κατηγορεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ότι βγάζουν μόνο ανακοινώσεις για τους πρόσφυγες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα κακοποιεί συνειδητά την πραγματικότητα, για να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στο κίνημα. Τους συστήνουμε, πάντως, την επόμενη φορά που θα φτάσει στα γραφεία τους ένα δελτίο Τύπου για την παράδοση υλικών πρώτης ανάγκης από το ΠΑΜΕ ή κάποιο Συνδικάτο, να μην το πετάξουν στα σκουπίδια. Καλή η δημοσιογραφία με τα κυβερνητικά e-mail, αλλά υπάρχει ...ζωή κι έξω από αυτά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, εγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν» για την Ελληνική Επανάσταση.

1849 Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1885 Γεννιέται ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ, 1922).

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Ρουμανία «για να τη σώσουν από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές», όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Κόρινθο.

1949 Μετά τη δημιουργία, το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, χωριστού δυτικογερμανικού κράτους υπό την εποπτεία του ιμπεριαλισμού, οι εργαζόμενοι του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας ανακήρυξαν το σχηματισμό της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Γερμανίας (ΛΔΓ). Το Γερμανικό Συμβούλιο του Λαού, που είχε ιδρυθεί το Μάρτη του 1948, μετασχηματίστηκε σε προσωρινή Βουλή του Λαού και έθεσε σε εφαρμογή το Σύνταγμα της ΛΔΓ. Στις 11 Οκτώβρη του 1949, το προσωρινό κοινοβούλιο εξέλεξε τον παλαίμαχο κομμουνιστή ηγέτη Β. Πικ πρώτο Πρόεδρο της ΛΔΓ, ενώ στις 12 Οκτώβρη σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της ΛΔΓ, με επικεφαλής τον Ο. Γκρότεβολχ.

1973 Αποτυγχάνει και νέα απόπειρα δολοφονίας (η δεύτερη μέσα στην ίδια χρονιά) κατά του Προέδρου της Κύπρου, Μακαρίου, οργανωμένη και αυτή από τη Χούντα της Ελλάδας.

1981 Μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ την προηγούμενη μέρα, ο Χόσνι Μουμπάρακ γίνεται Πρόεδρος της Αιγύπτου.

1999 Πεθαίνει ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 είχε δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org