Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12257

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοστατεί για να οργανωθεί η απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αποφασίσουν συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και κλιμάκωση με απεργία στις 12 Νοέμβρη


ΣΕΛ.  9

Με «πρόγραμμα» τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Τις προγραμματικές δηλώσεις ανέγνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όμως η αντιλαϊκή επίθεση είναι ήδη σε εξέλιξη. Ετσι, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απέστειλε νέα χαράτσια στο λαό (ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις φόρου σε επαγγελματίες και αγρότες) και συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ τα νέα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Η αναβίωση της «αντι-νεοφιλελεύθερης» συνθηματολογίας, οι διαβεβαιώσεις ότι δήθεν θα δοθούν σκληρές μάχες σε «ανοιχτά μέτωπα», οι ψευδαισθήσεις για αντισταθμιστικά μέτρα και ισοδύναμα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε το αντιλαϊκό περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, ούτε τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα υλοποιηθούν ταχύτατα, για να στηριχθεί η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου!


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προαπαιτούμενα...

Η επιβολή μιας νέας φουρνιάς σκληρών αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα σκαριά. Είναι όλα εκείνα τα - λεγόμενα - προαπαιτούμενα που συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν στη Βουλή, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Είναι όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα χτυπήσουν το λαϊκό εισόδημα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τα νέα ζευγάρια, τους αυτοαπασχολούμενους. Ο κατάλογος με αυτά τα προαπαιτούμενα που καθημερινά βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι μακρύς. Ερχεται να προστεθεί σ' εκείνα που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Ιούλη από την ίδια κυβέρνηση, αλλά και σε όσα έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Τα τελευταία χρόνια, διαρκώς ξεφυτρώνει μία ακόμα μεγάλη ή μικρή λίστα προαπαιτούμενων μέτρων... Πρόκειται για μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και αναδιαρθρώσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μέτρα, δηλαδή, που τσακίζουν το λαό για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου.

Τα προαπαιτούμενα εμπεριέχονται στη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM. Ουσιαστικά εξειδικεύεται - προσδιορίζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των δόσεων της συμφωνημένης χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, αυτή η λίστα ενισχύεται και με άλλα μέτρα, που κρίνονται κατά τη διάρκεια της «αξιολόγησης» της πορείας της ελληνικής οικονομίας ως απαραίτητα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι με ταχύτητα και αποφασιστικότητα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό, άλλωστε, είναι κοινή απαίτηση όλων των «συμμάχων» της κυβέρνησης - και των ΗΠΑ, και των Γάλλων, και βεβαίως των Γερμανών - παρά τις διαφορές που έχουν σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, τις διαφορετικές επιδιώξεις για επενδυτικά σχέδια και το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Οσο κι αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξαπατήσει για άλλη μια φορά το λαό, λέγοντας πως «η συμφωνία είναι καλύτερη από τις προηγούμενες γιατί περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους και τις επενδύσεις», δεν μπορεί να κρύψει ότι και αυτά που εμφανίζει ως θετικά αφορούν το κεφάλαιο και σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν ελάφρυνση των βαρών που σηκώνει και θα σηκώνει για χρόνια ο λαός.

Μία ακόμα απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συνοδεύει αυτήν τη νέα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, είναι η εξής: θα αναζητηθούν και θα παρθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από το ίδιο το μνημόνιο, από την εφαρμογή των μέτρων. Και είναι απάτη, διότι ακόμα κι αν παρθούν «μέτρα που παρέχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», θα είναι το ίδιο αντιλαϊκά και θα τα πληρώσει και πάλι ο λαός. Αυτός είναι ο ατέλειωτος κύκλος των προαπαιτούμενων για να βγαίνει κερδισμένο το κεφάλαιο σε βάρος του λαού. Και απέναντι σε αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν ως δικό τους προαπαιτούμενο, για να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια στοιχειωδώς καλύτερη ζωή, την οργανωμένη πάλη σε κατεύθυνση αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους.


Eurokinissi


«Ανεβάζουν στροφές» οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες

Κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο και σύσκεψη στις 18/10 για πανελλαδικό συντονισμό

Την Κυριακή 18 Οκτώβρη θα γίνει στη Λάρισα η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα συζητήσει και θα πάρει αποφάσεις για την οργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων πανελλαδικά.


ΣΕΛ.  9


ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

ΣΕΛ.  13
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στα σκαριά ήδη νέα μέτρα πέρα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

ΣΕΛ.  3
Ανατροπές πάνω στις ανατροπές για το Ασφαλιστικό

Στον Καιάδα τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ, αύξηση ενσήμων για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org