Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «αντινεοφιλελεύθερη παντιέρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Μια από τις βασικές πλευρές του λεγόμενου αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ, της νέας «παραμύθας» που πουλάει στο λαό, είναι ότι «αντιτίθεται στο νεοφιλελευθερισμό». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, που, ενώ προωθεί νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ως τρίτο μνημόνιο, τα οποία έρχονται να προστεθούν σωρρευτικά στα προηγούμενα των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, σηκώνει την ...παντιέρα του προοδευτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου ανήκει, από την πρώτη στιγμή απέδωσαν την καπιταλιστική κρίση στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση, στη διαφθορά και την κακοδιοίκηση. Το «προοδευτικό», που προβάλλει και καλεί σε συστράτευση ...ενάντια στη συντήρηση στην ΕΕ όλες τις «αριστερές» δυνάμεις, την παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία, αφορά στη χαλάρωση της σημερινής περιοριστικής πολιτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ανάκαμψη, από την οποία υποτίθεται θα ωφεληθεί ο λαός.

***

Λέει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις: «Απέναντι, λοιπόν, στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που θέλει να θεμελιώσει την οικονομική ανάπτυξη πάνω σε κοινωνικά ερείπια, εμείς εισηγούμαστε ένα άλλο μοντέλο που βάζει την κοινωνική συνοχή, τους ανθρώπους και τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων. Εισηγούμαστε να μπει η πολιτική στο τιμόνι, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της αυθόρμητης καταστροφικής κίνησης της οικονομίας και να μπουν οι βάσεις για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, αφενός, στην ενίσχυση και την προστασία του μισθού και της εργασίας με ταυτόχρονη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, ώστε να στηριχθεί η ενεργός ζήτηση και αφετέρου θα στηρίζεται στην ενίσχυση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, στην αξιοποίηση του υψηλών προσόντων ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας και στη βαθιά αλλαγή των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και άρα η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

***

Αυτό, επομένως, που επιχειρείται να «ξαναστηθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συμβιβασμένες με το καπιταλιστικό σύστημα δυνάμεις είναι η σούπα του «αντινεοφιλελεύθερου μετώπου». Χαρακτηριστική είναι και η συζήτηση που γίνεται στην Πορτογαλία για μια «αριστερή» κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, που λέει ...θα βάλει τέλος στη ...δεξιά πολιτική και τη λιτότητα. Σημαντική εμπειρία βγαίνει και από άλλες «αντινεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις», όπως στην Κύπρο ή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, από «αριστερές» δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την αστική εξουσία και την καπιταλιστική οικονομία. Ομως, τελικά, αυτό που πρέπει να μείνει ως κριτήριο για τους εργαζόμενους - παίρνοντας υπόψη τις υπαρκτές διαφορές στα διάφορα μείγματα διαχείρισης, δηλαδή το ποια συνταγή κυριαρχεί στα επιτελεία της αστικής τάξης, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη για το κεφάλαιο - είναι ότι ανάπτυξη που υπηρετεί και τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους δεν μπορεί να υπάρξει. Τα αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα δεν τελειώνουν με «αντινεοφιλελεύθερες» διακηρύξεις, γιατί στον καπιταλισμό την πραγματική εξουσία εξακολουθούν να έχουν οι κεφαλαιοκράτες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές. Βεβαίως, οι εξελίξεις και του τελευταίου εξαμήνου αποδεικνύουν ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως «νεοφιλελευθερισμός» στην πραγματικότητα είναι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του καπιταλισμού, αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται από όλες τις δυνάμεις αστικής διαχείρισης όπως και αν αυτοχαρακτηρίζονται. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση, υπηρετώντας το στόχο της ανάκαμψης, ασκεί την ίδια ακριβώς πολιτική στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου.

***

Βεβαίως, η σκοπιμότητα της αναβίωσης των αντινεοφιλελεύθερων μετώπων δεν αφορά μόνο το ξαναζέσταμα χρεοκοπημένων αυταπατών και ψευδαισθήσεων, με στόχο τον εγκλωβισμό εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Αφορά και την προσπάθεια σύγκλισης με τα τμήματα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε επίπεδο ΕΕ. Προσπάθεια που, αν και δε φαίνεται να αποδίδει προς το παρόν, ενδεχομένως να έχει αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να ορθώσουν τείχος στο νεοφιλελευθερισμό.


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέσεις στα μέτρα των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας(2014-03-21 00:00:00.0)
Περιφερόμενος κήρυκας των αξιώσεων της αστικής τάξης(2014-01-25 00:00:00.0)
Κλίνει ευλαβικά το γόνυ στην ΕΕ και τους καπιταλιστές(2013-12-17 00:00:00.0)
Η ριζοσπαστική κυβερνώσα κεντροαριστερά(2012-05-31 00:00:00.0)
Δύο δρόμοι ανάπτυξης που συγκρούονται(2012-05-26 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση κυβερνητικού «οράματος»(2008-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ