Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με την απουσία των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών βουλευτών...

Με την απουσία όλων των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε χτες, με την ανάγνωση του βαρύτατου κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα έδρας, η δίκη για την παράνομη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η απουσία των στελεχών της ΧΑ αποτελεί πάγια τακτική της.

Μάλιστα, χτες, που υπήρχε πιθανότητα να κληθεί στο βήμα του μάρτυρα ο πατέρας του δολοφονηθέντος από ομάδα εφόδου της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα, δεν πήγαν στο δικαστήριο ούτε οι πρώην βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης, Στ. Μπούκουρας και Χ. Αλεξόπουλος, οι οποίοι σε προηγούμενες συνεδριάσεις έχουν επιχειρήσει να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Η διαδικασία προχώρησε στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου, που αριθμεί εκατοντάδες σελίδες, αφού νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις που είχε καταθέσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Με την απόφασή του, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε μόνο για την ένσταση του κατηγορουμένου Διονύση Λιακόπουλου (σ.σ. γνωστού από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν), ο οποίος ζητάει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Η Πολιτική Αγωγή, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, πρότεινε στο δικαστήριο να θεωρηθεί αναγνωστέο το κατηγορητήριο, ώστε να μπορέσει να καταθέσει ο Παναγιώτης Φύσσας, ο οποίος βρίσκεται, όπως και η σύζυγός του και μητέρα του Παύλου Φύσσα, στη δικαστική αίθουσα σε κάθε συνεδρίαση. Ωστόσο, η πρόταση των εκπροσώπων των θυμάτων δεν βρήκε σύμφωνη την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα, συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών ζήτησαν να υποβάλουν ένσταση, επικαλούμενοι τη συνθήκη του Παλέρμο, με σκεπτικό πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης διότι δεν έχει προκύψει οικονομικό όφελος στην υπόθεση. Μάλιστα, η ένσταση διατυπώθηκε μεμονωμένα από κατηγορούμενο, ενώ συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων ανέφεραν πως προτίθενται να διατυπώσουν ενιαία την ένσταση στην επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε πως «δεν τίθεται θέμα ένστασης», «καθώς το θέμα που θίγεται αφορά την ουσία της υπόθεσης».

«Καταφέρανε τελικά να μην έχουμε τον λόγο», είπε μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης η μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Καταφέρανε να μη μιλήσει κανείς μας μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους». Υπενθυμίζουμε ότι συνήγοροι των χρυσαυγιτών είχαν ζητήσει από την περασμένη βδομάδα συνέχιση της δίκης μετά τις εκλογές, για «να μη δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά»...

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του γιου της - λόγω παρέλευσης του χρόνου κράτησης - η Μάγδα Φύσσα δήλωσε «σαφώς και δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα καν ότι θα είμαι ζωντανή δύο χρόνια μετά».

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 29/9 οπότε και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, πρώτου μάρτυρα στη λίστα του κατηγορητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ