Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Να εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα το μνημόνιο

Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όχι στη ΝΔ στο όνομα προγραμματικών διαφορών, που, ωστόσο , δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μαζί της το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, κατά τη χτεσινοβραδινή τηλεμαχία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση ... σε ό,τι με αφορά διεκδικώ την πλειοψηφία, εντούτοις ... θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση και όχι παρά φύση συνεργασία», υποστήριξε, θέτοντας για ψηφοθηρία τα κατάλληλα κάλπικα και ξεπερασμένα απ' την πραγματικότητα διλήμματα «είτε προοδευτική είτε συντηρητική κυβέρνηση, είτε μια κυβέρνηση για να ξεφύγουμε απ' το παρελθόν είτε μια κυβέρνηση που θα θέλει να μας κρατήσει εκεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ...μεγάλες διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του απ' τη ΝΔ, επικαλούμενος την άποψη για το χρέος. Κρύβοντας ότι η «διευθέτησή» του δεν θα ελαφρώσει το λαό απ' τα βάρη που του έχουν φορτώσει, αλλά απλώς θα αλλάξει ο τρόπος που θα το πληρώσει για λογαριασμό του κεφαλαίου. Διαβεβαίωσε, φυσικά, το ντόπιο κεφάλαιο ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι ταυτόχρονα θα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση πάνω στα υποτιθέμενα «ανοιχτά» ζητήματα της συμφωνίας, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειές της. Εθεσε κι εδώ το κάλπικο δίλημμα στο λαό να κρίνει «αν αυτά θα τα υπηρετήσει μια κυβέρνηση που θα δώσει διαπραγματευτική μάχη ή κάποιοι που θα λένε ναι σε όλα», να διαλέξει δηλαδή σφαγέα των δικαιωμάτων που του απέμειναν.

Προεξόφλησε νίκη του κόμματός του, επειδή «έχει δώσει δείγματα γραφής», υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα «όλα τα μέτρα που πήραμε ήταν φιλολαϊκά, απ' τις 100 δόσεις ως την ανθρωπιστική κρίση»! Μάλιστα, σαν φιλολαϊκό παρουσίασε και το ίδιο το μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που ανοίγει προοπτική ανάπτυξης, πως ήταν επιλογή «εθνικής ευθύνης», επειδή έτσι αποφεύχθηκε το grexit και πως δεν μετράει το αποτέλεσμα, αλλά «το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δώσαμε»!!!

Προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιπαράθεσης, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε τα περί διαπλοκής, διαφθοράς και τη μη αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Διαγκωνισμός για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σε ερώτηση για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας γενικά και αόριστα για επενδύσεις που θα γίνουν, όταν εξασφαλιστεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα, δηλαδή σιγή νεκροταφείου στο κοινωνικό πεδίο και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αν χτυπηθεί η γραφειοκρατία και σταματήσει να βασιλεύει η διαφθορά... Μάλιστα, κονταροχτυπήθηκε με τον Ευ. Μεϊμαράκη για το ποιος είναι κατάλληλος να εγγυηθεί την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ποιος ευθύνεται για την «αποεπένδυση» και ποιος δύναται να προσελκύσει επενδύσεις, αποσιωπώντας και οι δύο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τσάκισμα δικαιωμάτων, «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι τα πήγαινε - έλα σε Ρωσία, Κίνα και αλλού αποσκοπούσαν στην προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση όρων ανάκαμψης για το ντόπιο κεφάλαιο μέσα από συνέργειες με κεφάλαια άλλων κρατών. «Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις ... πρέπει να κάνουμε σημαντικές τομές στο γραφειοκρατικό κράτος, να προχωρήσουμε σε νέο αναπτυξιακό νόμο που θα δώσει κίνητρα και θα εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στις επενδύσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό, ποιους και πόσο θα επιβαρύνουν τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει, ισχυρίστηκε γενικά και αόριστα ότι θα βρεθούν ισοδύναμα, ώστε να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και επικαλέστηκε ένα κάποιο σχέδιο για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «που τους ασθενέστερους θα τους προστατέψει», δίχως φυσικά να προσδιορίσει ποιους εντάσσει στην κατηγορία αυτή. Ποιοι δηλαδή θα γλιτώσουν τον αντιασφαλιστικό «Αρμαγεδδώνα» που συνιστά η μεταρρύθμιση που επικαλείται, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται απ' τη στρατηγική της ΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα όσα προβλέπει το μνημόνιο κ.λπ.

Ομοίως για το ζήτημα που βασανίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, των χρεών προς τις τράπεζες, ο Αλ. Τσίπρας δεν απάντησε παρά με μια γενική και αόριστη υπόσχεση ότι το θέμα θα εξεταστεί στο μέλλον οπότε και θα δρομολογηθεί το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, δίχως ωστόσο να εξηγήσει σε ποια κατεύθυνση καθώς όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για διαδικασία στα μέτρα των συμφερόντων των τραπεζών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφημίζει «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» για κερδοφόρες επενδύσεις στην πλάτη του λαού(2015-09-29 00:00:00.0)
Ενα χρόνο μετά έμειναν μόνο οι - ενισχυμένες - δεσμεύσεις στο κεφάλαιο(2015-09-08 00:00:00.0)
Χιλιοπαιγμένα και κάλπικα διλήμματα(2015-09-04 00:00:00.0)
Ευρύτερη δυνατή κυβερνητική συνεργασία για τα ζητούμενα του κεφαλαίου(2015-08-28 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στη Γερμανία και προσδοκίες από τις ΗΠΑ(2013-01-12 00:00:00.0)
Ετοιμάζει φοροαφαίμαξη με άλλο μείγμα(2012-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ