Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
Κληρονόμος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρέδωσε, χτες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης, «σφραγίζοντας» το σχετικό τριήμερο «σόου» που έδωσε και η «Λαϊκή Ενότητα» («ΛΑΕ») με αντιπαράθεση για την ακολουθούμενη διαδικασία ενόψει των επικείμενων εκλογών. Ο επικεφαλής της ζήτησε απ' τον Πρ. Παυλόπουλο να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και να οριστούν εκλογές όχι νωρίτερα απ' τις 27 Σεπτέμβρη, στο όνομα της ενημέρωσης του λαού, που είναι βέβαιο ότι δεν υπηρετείται με το να δοθεί παράταση σε διαδικαστικά τερτίπια σαν αυτά στα οποία πρωταγωνίστησε και η «Λαϊκή Ενότητα» τις τρεις τελευταίες μέρες. Αργότερα κι αφού ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, η «ΛΑΕ» κατήγγειλε τον ΠτΔ ότι «δεν υπερασπίστηκε το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Π. Λαφαζάνης αναμασά την αντιμνημονιακή ρητορική και τα εθνικοπατριωτικά περί τέλους της «εθνικής υποτέλειας», κρύβοντας την ταξική ουσία των μνημονίων, ενώ, παράλληλα, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι το σχήμα του αποτελεί τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, κάνει καθαρό ότι στόχος του είναι να συνεχίσει τις «καλύτερες αγωνιστικές και προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ». «Θέλουμε να τηρήσουμε τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις του», δηλώνει, όπου σαν τέτοιες η «ΛΑΕ» παρουσιάζει όσες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα δηλαδή που ήταν στοχευμένο στην καπιταλιστική ανάκαμψη, με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στόχος που οδήγησε άλλωστε και στο νέο μνημόνιο.

Ο επικεφαλής της «ΛΑΕ» επικρίνει τον Αλ. Τσίπρα ότι «πέρασε και στην αντίπερα όχθη, να αποδεχθεί ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο και αυτό να αποτελεί τώρα το πρόγραμμά του για τις εκλογές», όπως αναφέρει, συσκοτίζοντας ότι τα μνημόνια φύονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στον οποίο ομνύουν ο ίδιος και η «Λαϊκή Ενότητα».

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από την Ευρωζώνη, ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για επιλογή που έχει στη διάθεσή της η αστική τάξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί «εάν χρειαστεί», όπως λέει, για να υπηρετήσει τα συμφέροντά της: «Εάν χρειαστεί, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να καταργήσουμε τα μνημόνια, εμείς δεν θα διστάσουμε να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Και να συγκροτήσουμε με νέους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς όρους εθνικό νόμισμα», δηλώνει.

Τέλος, κλείνοντας το μάτι σε τμήματα της αστικής τάξης που «κοιτάνε» περισσότερο προς τα εκεί, υπερασπίζεται τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. «Πέραν των πολλών άλλων που χρειάζεται να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια νέα πολυδιάστατη διεθνή πολιτική, είναι να αναπτύξουμε και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ