Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους

Ορκίστηκε χτες η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Β. Θάνου - Σήμερα η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Από τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου
Ορκίστηκε χτες το απόγευμα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ αμέσως μετά έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, θα θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και την ημερομηνία που θα γίνουν, η οποία, όπως φαίνεται, έχει «κλειδώσει» για τις 20 Σεπτέμβρη. Η δε υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα έρθει σε επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ανάθεση της θέσης της υπηρεσιακής πρωθυπουργού έγινε χτες το μεσημέρι. Είχαν προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία στη συνέχεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, διερευνώντας την πιθανότητα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την «ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης» ή το σχηματισμό κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή η προσπάθεια - όπως ήταν εξαρχής προφανές - «κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε», οπότε ακολούθησε η ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου (σ.σ. το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ανάθεση μπορεί να γίνει επίσης στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των οποίων όμως οι θέσεις δεν έχουν πληρωθεί).

Σε κάθε περίπτωση, στο φόντο της απαίτησης εγχώριων επιτελείων του συστήματος για «συνεννόηση» και συνεργασία των αστικών πολιτικών δυνάμεων και μετά τις εκλογές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση - σύμφωνα με όσα διαρρέονταν σχετικά μέχρι χτες το βράδυ - φαίνεται να περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλα τα αστικά κόμματα. Ενδεικτικά, στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να τοποθετείται ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ Μάη και Ιούνη του 2012. Ακόμα, πρόσωπα προσκείμενα στη ΝΔ που φέρεται να μπαίνουν στην κυβέρνηση είναι οι Γ. Γιάγκος, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, και Αντ. Μακρυδημήτρης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να παραλαμβάνει ο Γ. Χουλιαράκης, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, ενώ το όνομα που ακούγεται για το υπουργείο Οικονομίας είναι αυτό του Ν. Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διατέλεσε και υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος(2023-04-25 00:00:00.0)
Στη Βουλή η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης(2020-04-17 00:00:00.0)
Εξαίρεση της προέδρου του Αρείου Πάγου ζητά η Γ. Τσατάνη(2016-04-07 00:00:00.0)
Ξεκινάει η διαδικασία των διερευνητικών(2012-06-18 00:00:00.0)
Προεκλογικά παιχνίδια εντυπώσεων μέχρι την τελευταία ώρα(2012-05-20 00:00:00.0)
Συνάντηση Παπαδήμου - Παπούλια(2012-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ