Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12224

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι νέοι να ενώσουν την πάλη τους με το λαό

Δήλωση με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση


ΣΕΛ.  13

Ολοι σήμερα στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αττικής συναντιούνται σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει στο Σύνταγμα η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Απορρίπτουν τα διλήμματα των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των άλλων κομμάτων που στήριξαν μαζί το τρίτο μνημόνιο, ΝΔ - Ποταμιού - ΠΑΣΟΚ, για το ποια κυβερνητική σύνθεση θα εφαρμόσει καλύτερα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει.

Απορρίπτουν τις νέες ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 («Λαϊκή Ενότητα») ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση εντός του δρόμου του κεφαλαίου.

Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση, στο δρόμο της ανατροπής.

Στις 7 μ.μ. οι προσυγκεντρώσεις σε μια σειρά από σημεία της Αττικής.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών

Με τη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δίνουμε το σύνθημα για ένα πλατύ, αποφασιστικό άνοιγμα στο λαό, με στόχο να δυναμώσει το ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές.

Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση να αποτυπώσει τη μαχητικότητα και το πείσμα, με τα οποία τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του Κόμματος δίνουν ήδη τη μάχη των εκλογών.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, στη νεολαία. Σε όσους προβληματίζονται γι' αυτά που λέει το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του.

Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που με τον πιο άγριο τρόπο βίωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων, που στόχο είχαν να φορτώσουν στις πλάτες του λαού την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Σ' αυτούς που πίστεψαν ότι με μια άλλη διαχείριση, όπως αυτή που πρότεινε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια «καλύτερη», τάχα, διαπραγμάτευση στην ΕΕ και με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη, θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο.

Σ' αυτούς που τώρα αγωνιούν για το πώς θα οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η αντίσταση στην εφαρμογή του τρίτου και των προηγούμενων μνημονίων. Ολοι αυτοί έχουν συμφέρον να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Να πορευτούν μαζί του, να βάλουν πλάτη για την ανασύνταξη του κινήματος.

Εχουμε όλα τα εφόδια για να πείσουμε ακόμα περισσότερους να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να προσπεράσουν το φόβο, την απογοήτευση, αλλά και τις Σειρήνες της εξαπάτησης, που μπορεί να άλλαξαν όνομα, δεν άλλαξε όμως ο ρόλος τους στη χειραγώγηση του λαού.

Προπάντων, έχουμε την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος, για την εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγεται, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, θα διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος. Η υπεροχή και η αναγκαιότητα της οποίας επιβεβαιώνονται καθημερινά από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πείρα, που πρέπει να αξιοποιηθεί για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Μαζί της το ψήφισαν τα άλλα αστικά κόμματα, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Αποδείχτηκε ότι καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί το όραμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις, δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, να αντιστρέψει και, πολύ περισσότερο, να αποτρέψει την πορεία πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων. Θα οδηγηθεί αντικειμενικά στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο.

Αποδείχτηκε ότι είναι καταστροφικό για το λαό και το κίνημα να ταυτίζονται με τη μια ή την άλλη επιλογή του κεφαλαίου, να στοιχίζονται πίσω από τις διαφορετικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που ανταγωνίζονται στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Αποδείχτηκε ότι το αστικό πολιτικό σύστημα διαθέτει πολλές εφεδρείες για να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τα βάρβαρα μέτρα. Οτι η αναμόρφωσή του υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο κι ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με τα «νέα» κόμματα που ρίχνονται στην «αρένα», φτιαγμένα από τα ίδια παλιά υλικά.

Ελπίδα και διέξοδος για το λαό είναι η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η οργανωμένη πάλη για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των μνημονίων, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού.

Είναι η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, η ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού αγώνα, σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους. Εκεί διαθέτει το ΚΚΕ όλες του τις δυνάμεις. Εκεί θα καταθέσει μία προς μία και τις ψήφους που θα πάρει στις επικείμενες εκλογές.


Κορυφώνεται η προετοιμασία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Τις μέρες αυτές, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Για τις πρωτοβουλίες των ταξικών σωματείων και το περιεχόμενο της δουλειάς που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.


ΣΕΛ.  9


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Διευρύνονται οι «αποκλίσεις», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ.  6
Σαρωτικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών

ΣΕΛ.  10
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Συνεχίζεται η οδύσσεια των ξεριζωμένων

ΣΕΛ.  8
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επιστρατεύουν τη συνταγή του «κοινωνικού διαλόγου»

Με την επίσκεψη στην Ελλάδα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), Guy Ryder, ξεκινάει «άτυπα» ο «κοινωνικός διάλογος» που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας για τα Εργασιακά, στη βάση των προβλέψεων του τρίτου μνημονίου.


ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ