ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Σελ. /20

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», μπορείτε να διαβάσετε:

  • Συνέντευξη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • «Κοινωνικός διάλογος»: Διαχρονικό εργαλείο υπονόμευσης των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
  • Οι νέες ανατροπές στον ΟΓΑ αφήνουν ξεκρέμαστους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες.
  • Ιστορικό: Η απεργία στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας το 1980 (α' μέρος).

Κορυφώνεται η προετοιμασία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Από την περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΤΟΥΜΑΣ

Από την περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Τις μέρες αυτές, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ταξικά σωματεία, τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται τις επόμενες μέρες και το περιεχόμενο της δουλειάς που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

***

-- Πώς προχωράνε οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη;

-- Καθημερινά, ενόψει του συλλαλητηρίου, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Πέρα από τις συνεδριάσεις των ΔΣ, τις περιοδείες και τις εξορμήσεις, γίνεται προσπάθεια να οργανωθούν και Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, όπου θα συζητηθεί η οργάνωση του συλλαλητηρίου και θα παρθούν πρακτικά μέτρα για τη μαζικότητα και την επιτυχία του, με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

Ανάλογη προσπάθεια κάνουν οι άλλες δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας στους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία.


Οι παρεμβάσεις μας θα κορυφωθούν στις 3, 4 και 5 Σεπτέμβρη, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και της Βιομηχανίας, με περιοδείες και ομιλίες από στελέχη διοικήσεων Ομοσπονδιών. Πρόκειται για επιχειρήσεις και κλάδους όπου εντείνεται η εργασιακή εκμετάλλευση, δίνοντας ζωντανά το παράδειγμα του τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

-- Ποιες άλλες δραστηριότητες προγραμματίζετε με αφορμή το συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ;

-- Κεντρικοί σταθμοί στην πορεία προς το συλλαλητήριο είναι η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, στις 10.30 μ.μ., στο ΕΚΘ. Εκεί θα παρουσιάσουμε το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος για την επόμενη περίοδο και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για μια πλατιά συσπείρωση γύρω από αιτήματα και στόχους πάλης που συγκρούονται με τα μνημόνια, τα κόμματα που τα υπερασπίζονται και την πολιτική που τα επιβάλλει.

Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας, την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., διοργανώνουμε στη μεγάλη αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» πλατιά σύσκεψη μελών και στελεχών από σωματεία, συνδικάτα και συλλόγους, από διάφορους χώρους δουλειάς και κλάδους.


Στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή και να συζητήσουμε με δυνάμεις που είτε συναντήθηκαν με το ΠΑΜΕ σε προηγούμενους αγωνιστικούς σταθμούς, όπως το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1/11/2014 και τα συλλαλητήρια στις 11/6/2015, είτε τώρα διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις για αγωνιστική συμπόρευση, ενάντια στις προδιαγεγραμμένες αντιλαϊκές εξελίξεις στα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την Παιδεία, σε όλα τα μέτωπα που αφορούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

-- Αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο που αναδεικνύει το ΠΑΜΕ με τη δραστηριότητα γύρω από τα εγκαίνια της ΔΕΘ;

-- Ακριβώς αυτό. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συζήτησης για την ανάγκη να μετατρέψουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά. Να συζητήσουμε πώς θα απαλλάξουμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων από το σαράκι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Απευθύνεται σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί, να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού. Να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων, για το άνοιγμα της προοπτικής που συμφέρει το λαό και απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες του.

Καλούμε σε συμπόρευση για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Για συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους. Για κίνημα που θα συμβάλλει στο χτίσιμο της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, στην οργάνωση της αλληλεγγύης και την ταξική ενότητα, παλεύοντας με τις σημαίες των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και όχι των αφεντικών.

-- Τι μηνύματα παίρνετε από τους χώρους δουλειάς αυτές τις μέρες;

-- Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Αλλά και μετά από αυτό, στην πάλη για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων, να ανακτήσει ο λαός τις απώλειες που είχε από την περίοδο της κρίσης.

Η δουλειά μας, άλλωστε, δεν ξεκινάει τώρα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από το τι σχεδιάζεται, τι ψηφίζεται, όσο και για τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα μνημόνια και μέτρα στη ζωή του λαού. Οργανώσαμε μαζικά συλλαλητήρια στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν όλες οι άλλες δυνάμεις συνέχιζαν να καλλιεργούν στάση αναμονής και αυταπάτες γύρω από τη διέξοδο που συμφέρει τους εργαζόμενους.

Αλλά και πριν, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, διέθεσαν όλες τους τις δυνάμεις για να αποκρούσουν την επίθεση των εργοδοτών, η οποία κλιμακώθηκε με αφορμή τα capital controls. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους κατάφεραν να μην περάσει ο εκβιασμός των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων, της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, η μείωση μισθών, η απληρωσιά. Με παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες, οργανώνουμε τη συνέχεια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ