ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η οδύσσεια των ξεριζωμένων

Η οδύσσεια των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους προσφύγων - κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, αλλά και άλλες χώρες - που αναζητούν μία καλύτερη ζωή στη βόρεια Ευρώπη, δεν έχει τελειωμό. Φτάνοντας στην ΠΓΔΜ, μετά την ταλαιπωρία στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά και στην πορεία προς Σερβία και Ουγγαρία, έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή, με ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Στην Ουγγαρία, ειδικά, που συνεχίζει να ανεγείρει τείχος στα σύνορα με τη Σερβία, για να ανακόψει τη μεγάλη ροή, άνω των 2 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών τη μέρα, χτες, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, Ζόλταν Κόβακς, ζητήθηκε να χρησιμοποιηθούν μονάδες του στρατού που θα αναπτυχθούν σε σημεία που δεν έχει προχωρήσει το τείχος. Θυμίζουμε ότι από τον Τσέχο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επίσης ζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, για να προστατευτούν τα σύνορα.

Το ουγγρικό χωριό Ρόσκε, στα σύνορα με τη Σερβία, είναι το πρώτο σημείο όπου συσσωρεύονται τα πλήθη του κόσμου, όπου ουσιαστικά συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα λεγόμενα κέντρα καταγραφής. Χτες το μεσημέρι, όπως κατέγραψαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ένταση προκλήθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να επιβάλει υποτίθεται την τάξη.

Επιθέσεις φασιστών στη Γερμανία

Ομως, και αυτοί που καταφέρνουν να φτάσουν στη Γερμανία, κυρίως πρόσφυγες, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τη ρατσιστική βία και τους φασίστες. Χτες, σε κέντρο για πρόσφυγες στη Λιψία, επιχειρήθηκε εμπρησμός, που είχε ως αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημίες. Το βράδυ της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Ρόστοκ (βορειοανατολική Γερμανία), δύο άνδρες, ηλικίας 29 και 31 ετών, μπήκαν στο χώρο του κέντρου υποδοχής στο Πάρχιμ. Ενας εξ αυτών είχε πάνω του μαχαίρι μήκους 20 εκατοστών, πράγμα που προκάλεσε αναστάτωση στους πρόσφυγες και τελικά οδήγησε στην εμπλοκή της αστυνομίας.

Τις επιθέσεις αυτές καταδίκασαν τόσο ο Γερμανός Πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ, όσο και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που επισκέφτηκαν κέντρο ασύλου σε πρόσφυγες στο Βερολίνο, όπου χαιρέτισαν το έργο των εθελοντών, που δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, «πιο φωτεινό», της Γερμανίας. Φυσικά, όλα αυτά τα σόου, η απόφαση άρσης της Συνθήκης του Δουβλίνου αποκλειστικά και μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και η ειλικρινής προσπάθεια ανθρώπων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους, δεν μπορούν να κρύψουν το κύριο, ότι η Γερμανία και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων όταν επεμβαίνουν στις χώρες τους, σκορπούν την καταστροφή, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενισχύουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Υποκρισία εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών

Χαρακτηριστική είναι και η στάση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Serra», που εμφανίζεται δήθεν ευαίσθητος για την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων, εστιάζοντας κυρίως στη στάση χωρών που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Λέει με νόημα: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιπλήττει τις χώρες - μέλη της που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορά της, χρειάζεται το ακριβώς αντίθετο. Το να ζητεί κανείς από την Ιταλία και την Ελλάδα να διαβάσουν το μάθημά τους για το μεταναστευτικό, θα ήταν σαν να ζητούσαμε σε χώρες που έχουν πληγεί από πλημμύρες, να ανοίξουν τις ομπρέλες».

Κάνει λόγο, επίσης, για πρόβλημα που μπορεί να γίνει μεγάλο βάρος για την ΕΕ και ζητάει ουσιαστικά καλύτερη κατανομή των ανθρώπων σε πολλές χώρες, ασκώντας κριτική για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που έγινε για άλλες συνθήκες. Τέλος, υποκριτικά κάνει λόγο για «βαθύτερες αιτίες, όπως πολέμους, φτώχεια, δικτατορίες», όταν και η ιταλική αστική τάξη συμμετέχει σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και ως μέλος των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στον ίδιο υποκριτικό ντορό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, χτες, από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, κάλεσε «όλες τις χώρες, στην Ευρώπη και πέραν αυτής, να δείξουν έλεος και να κάνουν πολύ περισσότερα». Γενικόλογα ανέφερε ότι «σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι από ποτέ, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ «απογείωσε» τον κυνισμό του ως εκπροσώπου των ιμπεριαλιστών λέγοντας: «Στη Συρία και αλλού, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις. Αλλοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και αναζητούν τρόπο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια». Λες και πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα της διάλυσης, από τους ιμπεριαλιστές και τα εργαλεία τους, των χωρών απ' όπου ξεριζώνονται οι πρόσφυγες.

Πίσω από τις μεγαλοστομίες των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών, οι ξεριζωμένοι συνεχίζουν να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο. Χτες, στα ανοιχτά της Λιβύης σουηδικό πλοίο εντόπισε σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες, που βολόδερνε ακυβέρνητο, στο οποίο, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, βρέθηκαν περίπου 50 μετανάστες νεκροί στα αμπάρια του, πιθανόν από αναθυμιάσεις της μηχανής και διασώθηκαν άλλοι 463.

Στην Ελλάδα

Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια μεταναστών και προσφύγων να φτάσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Χτες, συνεχίζοντας τα δρομολόγιά του το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφερε στον Πειραιά άλλους 2.500 περίπου ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Και στο λιμάνι της Καβάλας έφτασαν άλλοι 350 Σύροι από Μυτιλήνη και Λήμνο με πλοίο της γραμμής. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων της Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το ΚΤΕΛ έχει εξυπηρετήσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα πάνω από 4.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Την ίδια ώρα, άλλοι 578 μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε 14 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.

ΚΟΒ ΚΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απομονωθούν οι φασιστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής

Τα σούρτα - φέρτα των χρυσαυγιτών σε Δήμο και Επαρχείο Κω είναι συνέχεια του κλίματος που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την όξυνση του μεταναστευτικού, επισημαίνει η ΚΟΒ Κω του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι υπόδικοι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης, Ν. Μίχος και Ηλ. Παναγιώταρος επισκέφτηκαν το νησί την Τρίτη 25 Αυγούστου, για να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, αξιοποιώντας τη στάση της δημοτικής αρχής που καλλιεργεί κλίμα ξενοφοβίας.

Η ΚΟΒ του ΚΚΕ τονίζει: «Οι ξενοφοβικές - ρατσιστικές δηλώσεις των τοπικών αρχών, η καταστροφολογία όσο και η απραξία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που έχουν αμφότεροι, αποτέλεσαν και προσκλητήριο για την εγκληματική - φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να στείλει τους βουλευτές της στο νησί.

Η ΚΟΒ Κω του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να αποδώσει εκεί που ανήκουν τις ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση, δηλαδή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, που ενισχύει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την Περιφέρεια και το Δήμο, που στηρίζουν την παραπάνω πολιτική. Τον καλούμε να συνεχίσει να πιέζει τη συγκυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, δηλαδή εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και άμεση παροχή εγγράφων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Τον καλούμε να εντείνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, να γυρίσει την πλάτη του στα ξενοφοβικά καλέσματα του Δήμου και να απομονώσει τις γνωστές ρατσιστικές, φασιστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής, που βρήκε ευκαιρία να ξαναδείξει το απάνθρωπο, αποκρουστικό, δολοφονικό πρόσωπό της».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2015

Η Τιτίκα Σαριγκούλη με τους συντελεστές της παράστασης «Βάκχες»
Η Τιτίκα Σαριγκούλη με τους συντελεστές της παράστασης «Βάκχες»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 21.30, θα χαιρετίσει και θα απονείμει τιμητικό έπαινο στην ηθοποιό Τιτίκα Σαριγκούλη, στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Ομιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2015, στον Κοινωνικό - Πολιτιστικό Χώρο του Θεάτρου στην Πετρούπολη, με την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη.

Σημειώνεται ότι η παράσταση «Βάκχες» ανεβαίνει μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, καθώς και το ανέβασμα της τραγωδίας στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, από το Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» και την εταιρεία «ΑΝΘΟΣ». Το έργο είναι μια sui generis τραγωδία, αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδυάζει συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα. Ακόμα, επί σκηνής θα υπάρχει ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα από τον ειδικό μεταφραστή Στράτο Πατρινό, του οποίου η ενσωμάτωση στην παράσταση προσδίδει μοναδικότητα στην όλη εκτέλεση.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παπαθεοδώρου. Η απόδοση του έργου στα νέα ελληνικά είναι του Χρήστου Σάββα. Τη μουσική επιμελείται ο Σάκης Τσιλίκης, η ερμηνεία των χορικών ανήκει στον Δημήτρη Ψαριανό, σε στίχους της Τούλας Καρώνη, ενώ χορογραφία και κινησιολογία δίδαξε η Κάλια Θεοδοσιάδη.

Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Σπύρο Κατηφόρη, Αλέξανδρο Μαρτζούκο, Βασίλη Zώη, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρο Τσαπαλιάρη, Νέστορα Αφιανέ, Κωνσταντίνα Σπάθη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Ιφιγένεια Καφετζοπούλου, Κατερίνα Χολή, Μαρία Μανωνά, Κέλυ Νικηφόρου, με επικεφαλής τον Σπύρο Φωκά και την Τιτίκα Σαριγκούλη.

Μετά την Πετρούπολη, ο κύκλος των φιλανθρωπικού χαρακτήρα παραστάσεων συνεχίζεται στην Αρχαία Δωδώνη στις 2/9 και στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 4/9.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι πολιτισμός!

Ενός μνημονίου μύρια έπονται. Ετσι, χτες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κάλεσε το λαό να διδαχτεί (!) από την κ. Μέρκελ, που δείχνει πως «η Ευρώπη δεν είναι μόνο το ευρώ. Της έχει μείνει και ένας πολιτισμός και μια ιστορία». Το κάλεσμα απευθύνθηκε από το βήμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συνεδρίαζε για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Η αρμόδια υπουργός, μέσα στο θαυμασμό της για τον πολιτισμό της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, προσπέρασε σαν να μην υπάρχει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τη διαχειριστική λογική όλων των συγκυβερνήσεων, στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν και των Κανονισμών του Δουβλίνου. Ολων αυτών που ενώ δείχνουν πως κόπτονται για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες απ' όπου φεύγουν οι πρόσφυγες, κρύβουν τη συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μέσω των οργανισμών που περηφανεύονται και αγωνίζονται να στηρίζουν, όπως π.χ. το ΝΑΤΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ